26 Kwietnia 2026, 09:37:57 czas Polski

Autor Wątek: Zakrętarka udarowa  (Przeczytany 11593 razy)

Offline Radosny

Odp: Zakrętarka udarowa
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Września 2017, 14:50:54 czas Polski »
Podepnę się do tematu w obecnej chwili posiadam Bosch GSR 10,8-2-LI i zastanawiam się nad zakupem drugiej takiej samej po to by jedną mieć do wkręcania drugą do wiercenia, ale również biorę pod uwagę klucz udarowy Bosch GDR 120-LI (do wkręcania) nie wiem co lepsze? Obawy przy kluczu: czy da się wyczuć moment kiedy należy przestać? Plusy: to z pewnością większa moc do większych wkrętów np. przy szynie montażowej lub innych pracach nawet i domowych.
Głownie narzędzie będzie używane do skręcania mebli z płyty wiórowej (oraz innych prac)

wkrętarka (którą już posiadam): http://www.bosch-professional.com/pl/pl/cordless-drilldriver-gsr-10-8-2-li-226567-0601868150.html
klucz: http://www.bosch-professional.com/pl/pl/cordless-impact-driver-gdr-120-li-225588-06019f0001.html

Offline L4

« Odpowiedź #16 dnia: 20 Września 2017, 16:30:30 czas Polski »
A czy korzystając z GSR czułeś kiedyś, że brak Ci mocy?

Udarówka daje wyraźny sygnał dźwiękowy jak zaczyna mieć pod górkę :-).

Przy skręcaniu mebli wiórowych raczej takich momentów nie potrzebujesz, więc jak bym osobiście raczej wybrał tą nową zakrętarkę 5-w-1.

Offline Raus

« Odpowiedź #17 dnia: 21 Września 2017, 20:50:10 czas Polski »
Ja jednak swojego Ryobi`ego wymieniłem na nowego;) Nie dawało mi to spać;) Nowy egzemplarz co prawda też miał problem z tym samym wkrętem w te same palety, ale chyba trafiłem na dziwne palety ponieważ w innych testach radził sobie według mnie poprawnie:)
Przy okazji popełniłem filmik z moimi testami. Z wkrętem 10x100 i 10x160 poradził sobie bez problemu, z którymi Metabo BS18 o mocy 48nm już nie dało rady, więc chyba z tym egzemplarzem wszystko ok;)

Zresztą wszystko jest na filmiku -

Tylko proszę bez "hejtu" ponieważ to mój pierwszy tego typu test:)

Offline Arek15

« Odpowiedź #18 dnia: 21 Września 2017, 22:06:37 czas Polski »
powiem Ci tak, mam hitachi 12v z 135 nm  i nie wiem czy takiej samej roboty by nie zrobił(nie pamiętam jakie były najdłuższe wkręty).ciesielskich wkręcałem sporo w zeszłym tygodniu i dawał radę-na baterii z allegro za 80 zł:)może i ja nakręcę film to zobaczysz

Offline Raus

« Odpowiedź #19 dnia: 21 Września 2017, 22:14:44 czas Polski »
Dla mnie raczej oczywiste, że to Twoje Hitachi da radę ;) Skoro Metabo 48nm i zwykła wkrętarka Ryobi 50nm praktycznie też dały rade to Hitachi 135nm z udarem tym bardziej;) Nie wiem jaki mniej więcej jest maksymalny rozmiar wkręta jaki da rade wkręcić ten Ryobi. Może przetestujesz na jakim rozmiarze zatrzyma się Twoje Hitachi i spróbuję dorwać taki sam wkręt i porównać

Offline Arek15

« Odpowiedź #20 dnia: 22 Września 2017, 00:30:08 czas Polski »
Zwykla wkretarka wkrecila wkreta w dwie palety polozone na siebie bez problemu. Oczywiscie trzeba bylo uzyc sily do utrzymania sprzetu, ale dala rade. Natomiast zakretarce braklo 5mm do wkrecenia do konca. Udar halasowal ale sruba stala w miejscu
to mnie zastanowilo , ryobi powinno jak w masełko:)stąd chcialem bys hitachi zobaczył ale tego typu testów sporo więc nie ma co i do filmów nawet napisów nie umiem dodać:). ci od makity to coś zjeb... moim zdaniem , i jeszcze polecili na koniec zakrętarkę która wymiękła przy wkręcie i mówią że jest dobra , no nie wiem nawet jak to skomentować:)
ps: nie żebym się czepiał tylko zwracam uwagę w celach informacyjnych(ja też dużooo od ludzi się dowiedziałem-niestety jak już zwrócili uwagę:) w bs 18 to masz w sytuacji przedstawionej na filmie  nie Moc,( przy wkrętarkach i zakrętakach jej się nie podaje), a max moment obrotwy miękki 24 nm- przy wkręcaniu wkrętów  miękki moment bierzemy pod uwagę, i i zabrakło przy nazwie bs 18  wyrazu "quick", bo chyba to jest na filmie.
 a hitachi jest babcią ryobi ale jutro spróbuje coś dużego walnąć, spróbuje w sosne i dębine i zobaczym bo aż sam ciekawy jestem:)

Offline Raus

« Odpowiedź #21 dnia: 22 Września 2017, 08:33:02 czas Polski »
Cytowany przez Ciebie fragment z paletami tez mi dał do myslenia dlatego wymienilem sprzęt na nowy;-) Tak jak mowisz - Metabo to oczywiscie wersja "quick".
No to czekam na filmik z Hitachi:-)

Offline Arek15

« Odpowiedź #22 dnia: 22 Września 2017, 20:27:10 czas Polski »
dwa razy dziś próbowalem nakręcic film:) jeszcze jutro spróbuje bo z rezultatu nie jestem zadowolony(estetycznego). jeśli chodzi o wyniki- hitachi w poprzek  słoja wkręciło  10x100, oraz ciesielskiego 8x240, na ciesielskim 8x 360juz wymiękł ale baterii nie miałem naładowanej a nie miałem na tyle czasu by czekać aż się kadmówka naładuje więc jutro spróbuje.z resztą. wzdłuż słoja 8x 360 wszedł bez problemu więc nie próbowałem reszty. wszystko wkręcałem w dwa kawałki położone na sobie murłaty 14 x 14  sosna, wilgotność zbadam jutro