12 Maja 2026, 07:50:03 czas Polski

Autor Wątek: Ukosnica z posuwem Graphite 59G812, ktoś zna, opinie?  (Przeczytany 9742 razy)

Offline mdziuba

Ukosnica z posuwem Graphite 59G812, ktoś zna, opinie?
« dnia: 01 Lutego 2017, 09:41:34 czas Polski »
Witam. Zastanawiam się nad kupnem takiej ukośnicy. Czy ktoś z użytkowników forum możne coś o niej powiedzieć ? Przeglądnąłem wątki i nie znalazłem żadnych opinii.
Opis tutaj: http://www.graphite.pl/pilarka-ukosowa.html

Offline raven

« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2017, 11:47:26 czas Polski wysłana przez raven »

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery

kerry

• Gość
Odp: Ukosnica z posuwem Graphite 59G812, ktoś zna, opinie?
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2017, 12:32:15 czas Polski »
Panowie, odsyłamy nowego kolegę do działu przedstaw się.

Offline raven

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2017, 13:12:32 czas Polski »
Panowie, odsyłamy nowego kolegę do działu przedstaw się.
Wybacz, nie zauważyłem :) Wstydź się mdziuba! :D

Offline mdziuba

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2017, 16:28:37 czas Polski »
Przedstawiony :)

Ukośnica Graphite kosztuje około 630 zł. Jej zaleta jest tarcza 254 oraz dostęp do części, pytanie tylko jak z jakością cięcia i żywotnością. Ktoś ma jakieś informacje ? 

Za 830 zl można kupić Metabo KGS 216M, tylko tarcza jest 210 i mimo wszytko 200 zł drożej (będzie na frezarkę :)).

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego 2017, 16:47:47 czas Polski »
Graphite - po używaniu kilku sprzętów tej marki, nasuwa się konkluzja, że przy wirującej tarczy raczej trudno pracować z myślą "może nic nie odpadnie". Wiertarka, wkrętarka, młot itp - tak; wirująca tarcza - zainwestuj w coś pewniejszego.

Offline raven

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lutego 2017, 08:07:58 czas Polski »
Kup, przetestuj i zdaj relację :) Dozbierał bym do dużego Metabo. Przy różnicy 400zł an pewno różnica będzie, szczególnie w precyzji cięcia.

Offline wronks

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lutego 2017, 08:24:25 czas Polski »
O tej kapówce nic nie wiem, ale niestety mam 2 inne urządzenia Graphita z wirującą tarczą. Kupiłem jak jeszcze nie wiedziałem co i jak. Żałuję. Obydwa nie trzymają kątów, mają luzy, podziałki są chyba zrobione odręcznie bo nijak się mają do rzeczywistości. Wykończenie dość ordynarne.

Offline mdziuba

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2017, 13:20:51 czas Polski »
Dziękuje za informacje. Zdecydowałem się na Metabo :)

Offline ExpertGrupyTopex

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lutego 2017, 17:05:06 czas Polski »
Cześć wszystkim,

jako pracownik Grupy Topex, właściciela marki GRAPHITE, pozwolę sobie zabrać głos w tej dyskusji. Nie będę odnosił się tutaj do niektórych opinii (czytamy je i te merytoryczne bierzemy zawsze pod uwagę), ale chętnie odpowiem na pytania dotyczące jakości cięcia i żywotności.

Ukośnica GRAPHITE 59G812 jest dedykowana raczej do prac konstrukcyjnych i wykończeniowych. Nie oznacza to jednak, że nie można jej użyć do prac stolarskich. Takie działania często wymagają sporej precyzji, dlatego przed ich rozpoczęciem należy sprawdzić nastawy kątowe i ewentualnie je skorygować samodzielnie śrubami regulacyjnymi przy podstawie. W połączeniu z odpowiednią tarczą da się osiągnąć zadowalający efekt cięcia. Ta z wyposażenia świetnie się sprawdzi w przypadku drewna, a do laminatów należałoby zastosować tarczę z większą ilością zębów i może mniejszym lub nawet negatywnym kątem natarcia zęba. Głowica jest na suwnicy, dlatego przy precyzyjnym cięciu z pełnym wysuwem należy zwrócić uwagę czy materiał jest odpowiednio zamocowany do stołu roboczego. Zacisk pionowy jest w zestawie i zalecam go stosować ze względu na aspekt jakości cięcia jak i dla bezpieczeństwa.

Porównanie, które zastosował kolega draax nie jest do końca właściwe. W przypadku GRAPHITE podpory poszerzające stół nie są z pręta. Są to stabilne rozsuwane podpory z aluminium z ogranicznikami krańcowymi do szybkiego bazowania materiału.

Oczywiście pewnie są lepsze produkty na rynku lecz w swojej kategorii cenowej staramy się być konkurencyjni jakościowo i mam wrażenie, że to nam się udaje. Należy pamiętać, że jest możliwość dostrojenia produktu do swoich wymogów – czy to przez dodatkową samodzielną korektę nastaw kątowych czy przez zastosowanie tarczy dedykowanej do materiału jaki planujemy obrabiać. Pomijając umiejętności operatora to tylko tak można dążyć do osiągnięcia odchyłki równej zero.

Gdyby z narzędziem był jakiś problem w przyszłości zawsze można oddać je na gwarancję (2 lata), a jeśli okres jej ważności minął, to użytkownik ma do dyspozycji stacje obsługi narzędzi GTX Service: gtxservice.pl. Myślę, że łatwy i szybki dostęp do części i serwisu pogwarancyjnego to też pewien atut marki GRAPHITE.

Tyle ode mnie. Wybierajcie mądrze  :)

Pozdrawiam
Tomek

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lutego 2017, 17:46:21 czas Polski »
Porównanie, które zastosował kolega draax nie jest do końca właściwe. W przypadku GRAPHITE podpory poszerzające stół nie są z pręta.

Podpory to najmniej istotny tutaj temat, większość z nas tutaj i tak buduje stanowiska pod ukośnice, poszerzając powierzchnie robocze dodatkowymi blatami. A jakby z kolei spojrzeć na konstrukcje posuwu, ogranicznika głębokości cięcia, blokadę upuszczonej tarczy, czy nawet kształt raczki, to co nam wyjdzie? W Graphite za to nie widzę docisku, który Meec ma.

Ten model Meec będzie chyba lepszym porównaniem, nawet ksztaly przykladnic wydaja sie znajome ;) http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pilarki-i-wyrzynarki-stolowe/elektryczne-pilarki-ukosowe/pilarka-ukosowa-242130/

Ukośnica GRAPHITE 59G812 jest dedykowana raczej do prac konstrukcyjnych i wykończeniowych.

Co, po przełożeniu z marketingowego na ludzki oznacza, ze kąty są w przybliżeniu i za każdym razem inne.

...co ciekawe ja wcale nie uważam, ze to źle. W  tej kategorii cenowej wszystkie ukośnice maja podobne bolączki, nie ma co się oszukiwać. Różnic miedzy markami, tak po prawdzie, szukałbym bardziej w gwarancji, serwisie, dostepie cześci zamiennych i jakości opieki posprzedażowej.

Offline ExpertGrupyTopex

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lutego 2017, 15:13:28 czas Polski »
Dziękuję za uwagi draax,

mdziuba pyta o opinię, więc pomyślałem, że znaczenie ma każdy szczegół – również jakość podpór na wyposażeniu ukośnicy. Ale może faktycznie można z nich zrezygnować i obniżyć cenę jeśli nie mają znaczenia.

Ten MEC ma rzeczywiście zbliżoną konstrukcję. Są nadal różnice jak np. inny ogranicznik głębokości –GRAPHITE posiada dźwignię, przy pomocy której można szybko użyć ogranicznika, można także ciąć na pełną głębokość.

Tak, jak wspomniałeś, istotna jest w tym wypadku dostępność części i serwis. Jeśli chodzi o naszą markę to z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że mamy bardzo dobre zaplecze w postaci serwisu gwarancyjnego. Jeśli gwarancja się skończy to zawsze jest do dyspozycji stacja obsługi narzędzi gtxservice.pl. Zerknijcie i zobaczcie jak to działa. Wszystko jest pod ręką w jednym miejscu.

Nie mniej jednak pracujemy nad nowymi produktami w tej kategorii, więc każda z uwag jest dla nas cenna.

Co do zdania o dedykowanym zastosowaniu: chodziło mi bardziej o realny wpływ użytkownika na efekt cięcia z racji wysuwanego ramienia. Jak większość z nas zdaję sobie sprawę, że do prac stolarskich potrzebna jest duża sztywność konstrukcji. Ważne jest żeby tarcza pochylona pod kątem i naciskana z góry nie działała zbyt dużą siłą na prowadnice, aby te się nie poddawały. Graphite stosuje standardowe suwnice ustawione poziomo. W przypadku cięć kombinowanych trzeba więc pamiętać, aby siłę nacisku przykładać prostopadle do wrzeciona (zgodnie z kątem tarczy tnącej). Stąd do profesjonalnych prac stolarskich potrzebna jest nieco inna konstrukcja prowadzenia głowicy lub po prostu brak wysuwu  :)

Zachęcam do oględzin na żywo skoro nikt poza mną nie miał styczności z tym modelem. Ze zdjęć nie zawsze da się wyciągnąć właściwe wnioski.

Pozdrawiam
Tomek