01 Maja 2026, 06:06:49 czas Polski

Autor Wątek: Temat rzeka - ukośnica  (Przeczytany 7828 razy)

Offline damiang

Temat rzeka - ukośnica
« dnia: 05 Lutego 2017, 09:03:52 czas Polski »
Witam. Przeczytałem setki komentarzy, opinii, recenzji itd i po tym wiem chyba jeszcze mniej. Potrzebuję zakupić ukośnicę, która będzie porządnym, solidnym sprzętem, będzie trzymała kąty i będzie precyzyjna. Do czego będzie przeznaczona? Przycinanie kantówek, torów aluminiowych pod kątem, kawałki płyty meblowej, ramki, ramy. Początkowy wybór padł na holzmanna kap305jl (1000zł), jednak z biegiem czasu zacząłem zastanawiać się nad makitą ls1018l (na allegro za około 1850zł). Zaznaczam, że nie będzie wykorzystywana codziennie, jednak lubię kupić sprzęt porządny, z wyprzedzeniem i nie denerwować się bo coś jest nie tak. Dodam tylko jeszcze, że facet w sklepie, w którym pytałem o makitę powiedział, że jak do torów to musi być to ukośnica, która przeznaczona jest również do cięcia aluminium, co według mnie jest zbędne ponieważ tory będą przycinane raz na jakiś czas. Sam polecił metabo KGSV 216M (1500zł- u nich w sklepie). Nie oczekuję wskazania palcem co wybrać, ale jakieś konkretne wskazówki, modele które można rozważyć czy rozsądne rozwiązanie. Pozdrawiam Was!

przemek77

• Gość
Odp: Temat rzeka - ukośnica
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2017, 10:09:33 czas Polski »
Posiadam Makite Ls1216 i z powodzeniem tnę nią aluminium . Sprzedawcy pewnie nie chodziło o samą  ukośnicę , a tarczę w jaką trzeba wyposażyć ukośnicę aby ciąć aluminium .

Offline damiang

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2017, 11:55:46 czas Polski »
Posiadam Makite Ls1216 i z powodzeniem tnę nią aluminium . Sprzedawcy pewnie nie chodziło o samą  ukośnicę , a tarczę w jaką trzeba wyposażyć ukośnicę aby ciąć aluminium .
No właśnie nie. Chodziło o regulację obrotów

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2017, 12:17:31 czas Polski »
Pracowałem na różnych ukośnicach i każda z nich cięła aluminium . Trzeba było kupić tylko odpowiednią tarczę . Więc lepiej chyba posłuchać się osób pracujących na danym sprzęcie niż sprzedawcy ( handlowca) z wiedzą czysto merytoryczną . W 90 % są to osoby z przypadku i nie wiesz czy przypadkiem ten człowiek jeszcze 3 miesiące temu nie był np. kucharzem  ;)

Offline pajewski

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2017, 13:20:40 czas Polski »
Od kilku lat mam makitę 1018l i w większości tnę właśnie aluminium. Dobra tarcza- ja dokupiłem makity-specjalized 100 zębów, 260 mm to podstawa (doskonale tnie również płytę laminowaną). Urządzenie trzyma kąty. Jestem z niej bardzo zadowolony.

Offline damiang

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2017, 13:32:19 czas Polski »
Pracowałem na różnych ukośnicach i każda z nich cięła aluminium . Trzeba było kupić tylko odpowiednią tarczę . Więc lepiej chyba posłuchać się osób pracujących na danym sprzęcie niż sprzedawcy ( handlowca) z wiedzą czysto merytoryczną . W 90 % są to osoby z przypadku i nie wiesz czy przypadkiem ten człowiek jeszcze 3 miesiące temu nie był np. kucharzem  ;)
Dlatego pytam tutaj ;) Sam wiem, że tarcza wystarczy do alu, jednak chciałem się zapytać Was o zdanie co myślicie na ten temat. Kto pyta nie błądzi :)
Od kilku lat mam makitę 1018l i w większości tnę właśnie aluminium. Dobra tarcza- ja dokupiłem makity-specjalized 100 zębów, 260 mm to podstawa (doskonale tnie również płytę laminowaną). Urządzenie trzyma kąty. Jestem z niej bardzo zadowolony.
O takie konkrety mi chodzi

Offline damiang

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lutego 2017, 21:57:08 czas Polski »
Podpowie ktoś, coś jeszcze?

Offline vitter

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lutego 2017, 01:00:59 czas Polski »
mam kapexa 120
daje radę z laminatem
do aluminium rewelacja
a iz drewnem sobie radzi  ;)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2017, 07:51:58 czas Polski »
Mam metabo 254m - tnę drewno i pochodne - jestem bardzo zadowolony

Offline damiang

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lutego 2017, 08:21:46 czas Polski »
Mam metabo 254m - tnę drewno i pochodne - jestem bardzo zadowolony
a jak z kątami? Trzyma?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2017, 08:31:05 czas Polski »
Ludzie nie cytujcie w całości poprzedniego wpisu. Nawet na tapatalku widać co było napisane w poście na który odpowiadacie i byle debil się zorientuje (a co dopiero forumowicz DiD).

Offline damiang

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lutego 2017, 09:59:48 czas Polski »
przepraszam, wybacz  :-[

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lutego 2017, 11:21:11 czas Polski »
Też mam i jestem zadowolony jeśli chodzi o drewno i pochodne. Tne nią też profile aluminiowe. Jeśli się ustawi kąt i sprawdzi go to potem trzyma ten kąt. Za tą cenę jest ok.

Offline damiang

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lutego 2017, 13:20:39 czas Polski »
Kozio, mówisz o tej metabo 254m? :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lutego 2017, 13:23:33 czas Polski »
Tak właśnie o niej.