27 Czerwca 2026, 15:56:30 czas Polski

Autor Wątek: Łóżko w pokoju córeczki  (Przeczytany 12541 razy)

radeks

• Gość
Łóżko w pokoju córeczki
« dnia: 06 Lutego 2017, 20:55:46 czas Polski »
Witajcie!
Kolejne na mojej liście do wykonania jest łóżko w pokoju córki.
Materiał z którego planuję zbudować owe łóżko to BRZOZA. Chcę ją następnie polakierować na biały połysk (aby łóżko pasowało do szafy z poprzedniej realizacji).
Poniżej znajduje się rysunek poglądowy.
I tu nasuwają mi się pierwsze dwa pytania technologiczne.
1. Czy klejonki do wezgłowia , i tego elementu gdzie nogi :P powinienem robić poziomo czy pionowo?
2. Czy ten boczny długi element  (wybaczcie,ale nie znam nazewnictwa) mogę zrobić z całej deski , czy konieczna jest klejonka?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że z Waszą pomocą w miarę sprawnie przebrnę przez ten projekt :)
pozdrawiam
Radek

przemek77

• Gość
Odp: Łóżko w pokoju córeczki
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lutego 2017, 21:03:33 czas Polski »
Słoje na wezgłowiu i tam , gdzie nogi zrób w poziomie , ładniej wygląda , natomiast podłużne elementy proponowałbym zrobić z klejonki mimo ,że będzie to powiązane z trzech stron . Jakby nie było to 2000mm , na tej długości może narozrabiać  ;)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2017, 21:06:59 czas Polski »
Przemku, słoi nie będzie widać , bo będą pod warstwą podkładu i białego poliuretanu :) Czyli nie ma większej różnicy czy klejonka w pionie czy w poziomi w takim razie? Nastawiam się na poziomą.
No to fakt 2000mm to długa dosyć deska. Brzoza chyba też jest drewnem podatnym na skręcanie, tak?

Offline look_as

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2017, 21:11:15 czas Polski »
Chyba mimo wszystko dałbym w poziomie. Wtedy w miejscu gdzie będzie chciało się najbardziej wygiąć będzie przytrzymane przez dłuższy bok łózka

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2017, 21:12:40 czas Polski »
Radeks idealnie słojów farbą nie zasłonisz , zawsze coś będzie pracowało i jakiś słój wylezie z pod białego

radeks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2017, 21:16:38 czas Polski »
Radeks idealnie słojów farbą nie zasłonisz , zawsze coś będzie pracowało i jakiś słój wylezie z pod białego

ooo :) może to i ładniej będzie. Nie sądziłem że będą słoje wyłazić. Aż jutro zapytam technika Sherwina, jak do tego tematu podejść...

Offline robson

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lutego 2017, 21:19:54 czas Polski »
Czy pomysł z brzozą zrodził się ,że posiadasz ten materiał?
Zdecydowanie była by lepsza tutaj płyta stolarska .
Na klejonce z czasem powstaną minimalne przesunięcia lameli nie wyczuwalne palcem ale widoczne pod światło .

radeks

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lutego 2017, 21:21:56 czas Polski »
Czy pomysł z brzozą zrodził się ,że posiadasz ten materiał?
Zdecydowanie była by lepsza tutaj płyta stolarska .

cześć robson. Jest tak jak piszesz. Nadmiar brzozy na stanie :) W innym wypadku kupiłbym mdf

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lutego 2017, 21:25:14 czas Polski »
Radeks to może ją tylko przetrzeć bejcą białą i pod olej . W przyszłym tygodniu będę robił blaty kuchenne w ten sposób . W necie znajdziesz zdjęcia poglądowe dla przykładu jak to wygląda : dąb mleczny i dąb bielony . W tym wypadku nie będziesz miał problemów z materiałem w późniejszym czasie .

radeks

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lutego 2017, 21:30:13 czas Polski »
Radeks to może ją tylko przetrzeć bejcą białą i pod olej .

Mi lakierowanie w ogóle się nie uśmiecha, ale niestety przykaz, ma być połysk, bo szafa się błyszczy :P Potem biurko, kredens , wszystko ma być spójne.  Niewiele mam do powiedzenia w tej kwestii. :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lutego 2017, 21:32:10 czas Polski »
To bejca i lakier  ;)

Offline look_as

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lutego 2017, 12:09:30 czas Polski »
Słyszałem, że najlepsze drewno pod malowanie to buczyna. Bo właśnie nie wychodzą (wychodzą najmniej) słoje. Może ktoś potwierdzić z praktyki?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lutego 2017, 12:39:47 czas Polski »
ok, zaczerpnąłem słowa tu i ówdzie i jestem mądrzejszy. Jest technologia, aby nie było widać słoi. Podkładujemy dwa razy, dodatkowo należy zastosować inny utwardzacz, który jest bardziej elastyczny. Podkład sezonujemy minimum 24h , i dopiero wtedy lakierujemy.
Tak czy inaczej, będzie zmiana planów u mnie :P czyli norma.
Dziś pociąłem i przywiozłem do garażu brzozę. Składowana była pod wiatą, latem wilgotność drewna wynosiła 9-10%. Dziś zmierzyłem i jest 18%. Teraz albo oddam do kolegi do suszarni i stracę jakieś dwa tygodnie czasu. Druga opcja , kupuję mdf i działam, a brzoza niech sobie schnie na coś innego.
Bardziej skłaniam się nad opcją nr. 2 :)

Offline wronks

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lutego 2017, 13:32:31 czas Polski »
Radeks, rób z litego!

radeks

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lutego 2017, 13:51:10 czas Polski »
biurko i kredens zrobię w następnej kolejności z litego, jak wyschnie.
Z litego jeszcze wiele projektów w najbliższej przyszłości będzie. Tu brzozę chciałem po prostu zużyć. Dębu i jesionu szkoda mi pod lakier kryjący. Brzozy już mniej :P