10 Październik 2025, 22:07:16 czas Polski

Autor Wątek: olej lniany  (Przeczytany 50838 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: olej lniany
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Luty 2020, 19:45:12 czas Polski »
Poczytaj sobie o pokoście

Offline Decumanus

« Odpowiedź #76 dnia: 24 Wrzesień 2025, 21:14:30 czas Polski »
Witam, Od grzeje kotleta. Rzadko tu bywam, wiec jeśli nie dopełniłem jakichś formalności proszę nie strzelać.
Mam pytanie olej lniany surowy, zakupiony na allegro, ale to akurat chyba nie problem.
Olejem impregnuje sobie rzeczy w domu i w kamperze, głównie surowym, ale mam też resztki monocate, tego za miliony. Ale zasadniczo surowy mi wystarcza. Zużyłem w ciągu ostatnich kilku lat dwie 5l butelki i litrowy rå linolje od albakk. Wszystkie pachniały i zachowywały się zawsze tak samo. Ale się kończy więc kupiłem nową bańkę ..... i ŚMIERDZI RYBĄ... BARDZO...w zasadzie w ogóle nie czuć charakterystycznego zapachu oleju lnianego, tylko ta rybę.. więc kupiłem to samo co miałem wcześniej - flexol - ten sam produkt co kiedyś, nawet EAN ten sam, i TEŻ śmierdzi rybą...  Doczytałem że zapach ryby to utleniające się kwasy omega 3. Nie wiem czy nie powinien być olej oczyszczony z takich tłuszczy. Smród wyklucza stosowanie oleju w domu, pewnie kupię jakis szwedzki, 4 razy droższy - a taki byłem zadowolony że polski nie ustępuje szwedzkiemu...

Pytanie WTF? Czy to jakiś nieoczyszczony olej? Czy produkt ze wschodu? Czy podróba? I dlaczego od dwóch różnych dostawców olej wali rybą?
Pozdrawiam
Rafal

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Wrzesień 2025, 07:10:43 czas Polski »
Witam.
Olej uległ zepsuciu. Czy jest w butelce ciemnej?

Offline Decumanus

« Odpowiedź #78 dnia: 25 Wrzesień 2025, 16:26:20 czas Polski »
Nie, jak widać na zdjęciu, butelki są z pe, raczej przezroczyste. Jak był przechowywany przed zakupem - nie wiem, ale u mnie zepsuć się nie zdążył...moje zawsze stały w garażu, raczej nie na świetle, nigdy nic się nie psulo. nie słyszałem żeby się tak olej lniany psuł... Przecież to nie spożywczy...
Znalazłem takie info https://www.agohome.pl/blog/olej-lniany-do-drewna-surowy-czy-gotowany?srsltid=AfmBOop7x6YzzbSxe9St7d4dql1qpd-8K-Ct-0lpm5Y6CktLrPEFYnI7, ale tam też nie wspominają o zapachu rodem z kapsułek z tranem... Wspominają natomiast o rafinacji jako metodzie oczyszczania oleju z zanieczyszczeń i wolnych tłuszczy.
Może to jakiś odpad kupilem, próbę wciśnięcia surowca że śmietnika? Chyba napisze do flexol i zapytam dlaczego ich olej śmierdzi rybą. Poprzedni nie śmierdział. Ciekawe co odpiszą.
R

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Wrzesień 2025, 20:05:01 czas Polski »
Może być  coś nie tak w  jego produkcji,  utleniające się kwasy omega 3  , dają rybi zapach - pytaj producenta

Offline Decumanus

« Odpowiedź #80 dnia: 27 Wrzesień 2025, 16:33:51 czas Polski »
Taka dostałem odpowiedź od Flexol
Dzień dobry,

Panie Rafale,

rozumiemy Pana uwagę. Nasz impregnat powstaje z naturalnego oleju lnianego surowego, który nie jest rafinowany ani perfumowany – dzięki temu zachowuje pełnię właściwości ochronnych i impregnujących drewno. Charakterystyczny zapach bywa określany jako „rybi” i jest typowy dla czystego oleju lnianego. Im świeższy tym bardziej wyczuwalny aromat który uzależniony jest od ziarna lnu bezpośrednio po tłoczeniu.

W produktach konkurencyjnych często stosuje się oleje rafinowane albo dodatki zapachowe, które maskują naturalny aromat, ale jednocześnie zmieniają właściwości samego oleju. My celowo oferujemy olej w naturalnej postaci, bez dodatkowej chemii.

Zapach jest przejściowy – w trakcie schnięcia i utwardzania oleju stopniowo zanika i nie wpływa na skuteczność impregnacji. W momencie pełnego utwardzenie zapach ginie.

Pozdrawiam,

Ewa F...(rodo  😉)

W międzyczasie kupiłem taki szwedzki surowy od claessons.com... zakupiony na allegro. Pachnie tak samo jak Flexol.
Może mam urojone oczekiwania?
Wciąż nie mogę się nadziwić że moje stare butelki pachna raczej jak farba olejna niż ryba.

Będę za 3 tygodnie w Goeteborgu to może w jakimś sklepie znajdę pełną wystawkę oleju lnianych. Sztachnę się. 😉
Czekam teraz na dostawę gotowanego oleju. Sprawdzę jak pachnie.
Pozdrawiam

Offline Decumanus

« Odpowiedź #81 dnia: 30 Wrzesień 2025, 19:42:00 czas Polski »
Kupiłem olej gotowany z claessons ...i pachnie DOKŁADNIE jak te oleje kiedyś kupione a  opisane jako "surowe"
Tak samo też wygląda.
To o co chodzi. Coś się zmieniło w asortymencie w ciągu ostatnich 2-3 lat?
R