18 Kwietnia 2026, 19:26:13 czas Polski

Autor Wątek: Mój garaż  (Przeczytany 83381 razy)

meridox

• Gość
Odp: Mój garaż
« Odpowiedź #195 dnia: 28 Sierpnia 2017, 09:27:34 czas Polski »
dół będzie zabudowany to będą szafki , dolna belka jest 4 cm nad podłogą a blat jest teraz wysunięty o 3 cm (minus 2 cm bo dojdą fronty) zostaje 1cm ale jeszcze na końcu będzie dokręcona kantóweczka 5 cm tak żebym mógł ściskiem coś łapać do blatu więc w sumie blat będzie 6 cm wypuszczony , drugi stół który mam od roku i ciągle przy nim robię też tak jest zrobiony i jeszcze nie ani razu nie przydzwoniłem nogą :) tamten się sprawdza więc robię na jego wzór :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: 29 Sierpnia 2017, 20:43:30 czas Polski »
daliście mi do myślenia z tymi nogami i tą belką na dole i dziś stałem przy nim ładnych parę minut próbując czy stopami będę walił w belkę mimo że nie ma jeszcze tej 5cm belki na blacie i stwierdzenia są takie że "nie ma wójka we wsi" żebym stopą przywalił bo mi brzuch przeszkadza na wysokości blatu ;D

No i dziś powstał kolejny stół ale zupełnie innej konstrukcji niż pierwszy.

W pierwszym była konstrukcja drewniana która została obłożona płytą,
W drugim została zrobiona całość z płyty poskręcane na konfirmaty i całość przykręcona do podstawy z belek skręconej w kratownicę. z tyłu oczywiście plecy z płyty 18mm, całość jest sztywna i stabilna ale czas pracy dwa razy krótszy niż przy pierwszym.

jak się uda to jutro zrobię łącznik który je połączy w narożnik i 4 szuflady , uprzedzę wasze pytania dlaczego w ten sposób (łącznikiem) będę łączył stoły :) Stoły nie zawsze będą stały w tym blaszaku (mam taką nadzieje :P ) biorę pod uwagę żeby za jakiś czas można było je przenieść i może ustawić w inny sposób.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: 15 Września 2017, 12:56:48 czas Polski »
no to metamorfoza blaszaka powoli dobiega końca, zostało jeszcze w prawdzie kilka listewek do dorobienia i regulacja frontów ale efekt już widać :) plan był taki aby przemeblowanie dało mi miejsce do pracy czyli blat roboczy, rozmieścić wszystko tak aby jak najwięcej zostało miejsca na poruszanie się i żeby maksymalnie co się da pochować do szafek bo już wkurzało mnie ciągłe odkurzanie narzędzi i rzeczy na regale z pyłu, trocin i kurzu i myślę że się udało cel osiągnąć :) przybyła szafka pod piłą stołową i piłą taśmową, obydwie na kółkach więc nie będę się męczył z przestawianiem, duża szafa z trzema szufladami pod blatem który ma 5 m długości i 65 cm szerokości znalazło się 4 duże szafki i 8 szuflad i dodatkowo 3 pojedyncze i 2 podwójne szafki wiszące no i oczywiście oświetlenie ledowe nad blatem roboczym

co będę pisał zobaczcie sami :) zdjęcia z przed są na pierwszej stronie tego wątku a teraźniejsze poniżej :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 15 Września 2017, 12:57:37 czas Polski »
c.d.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: 15 Września 2017, 13:02:00 czas Polski »
No i pieknie jest!!
Doskonala robota :D..

Offline L4

« Odpowiedź #200 dnia: 15 Września 2017, 13:07:30 czas Polski »
A gdzie okap, płyta i zlew? :-)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: 15 Września 2017, 13:10:45 czas Polski »
Mery.. odjeb*eś chłopie kanciapę jak ta lala! Ładniutko tam u Ciebie!

meridox

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: 15 Września 2017, 13:16:14 czas Polski »
A gdzie okap, płyta i zlew? :-)

jutro spotkanie forumowe u mnie robótki w drewnie mają być wiec się zrobi ale zaczynamy od piekarnika :)

Mery.. odjeb*eś chłopie kanciapę jak ta lala!

no biorąc pod wzgląd że 90% materiałów to odzyski  i cięte było wyrzynarką i widać niedociągnięcia to fajnie że Wam się podoba :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: 15 Września 2017, 13:18:10 czas Polski »
A te panele na blacie to AC6? :)
Serio, podoba mi się, olej niedociągnięcia! Porządeczek, jasno, estetycznie.. podoba mnie się to!

Offline Strużyn

« Odpowiedź #204 dnia: 15 Września 2017, 13:53:23 czas Polski »
Pozazdrościć. Roboty chyba tyle co przy kuchni, albo więcej. Od razu podkradam pomysł z miejscem pod wieżę, bo u mnie zawsze sprzęt grający kawał blatu mi zajmuje. Przy okazji zapytam bo też mnie czeka zbudowanie podstawy pod piłę taśmową. Czy standardowo blat robi się na takiej wysokości jak blat pilarki stołowej, czy powinien być trochę wyżej ?

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: 15 Września 2017, 14:23:40 czas Polski »
Jeno lampę bym dał bliżej ściany. Pochylisz się nad stołem i będziesz sobie cień rzucał.
Ale tak to bajka! Choć zamiast mikrofali bym tam lodówkę na zimne mleko od turbo krowy widział ;D

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: 15 Września 2017, 14:31:32 czas Polski »
O ty  Wuju jeden , teraz to mi przykro że siedzę w swojej noże a nie w 4 gwiazdkowym garażu jak Twój.

Kawał dobrej roboty teraz wiem na co poszło drewno ze zjazdu , co je prawie całe zajeb pobrałeś  8)

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: 15 Września 2017, 15:12:12 czas Polski »
Że niby że ja?!
Na końcu brałem po tym jak inni najlepsze już wyciągnęli :P

meridox

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: 15 Września 2017, 16:47:33 czas Polski »
o kurcze nie wiedziałem że tyle osób wchodzi na mój watek :P więc po kolei ;)
A te panele na blacie to AC6? :)
tylko AC4 ;) wyprzedaż końcówki serii  w LM 10 PLNów  za meter i naprawdę uważam że panel podłogowy idealnie nadaje się na blat w warsztacie :)

Czy standardowo blat robi się na takiej wysokości jak blat pilarki stołowej, czy powinien być trochę wyżej ?
rzecz gustu, wygody, praktyczności , ja mam blat od frezarki i piły stołowej na tej samej wysokości co stół roboczy zawsze można coś długiego położyć na równej płaszczyźnie a wysokość musisz dobrać do swojego wzrostu żeby było Ci wygodniej pracować

Jeno lampę bym dał bliżej ściany. Pochylisz się nad stołem i będziesz sobie cień rzucał.
Ale tak to bajka! Choć zamiast mikrofali bym tam lodówkę na zimne mleko od turbo krowy widział ;D

Filu to wszystko Twoja wina ;D napatrzyłem się jak u Ciebie fajnie i też zapragnąłem ;D
Lampy są w tym miejscy bo akurat tam jest wzmocnienie dachu więc było do czego przykręcić poza tym bliżej jakby były to szafki wiszące cień by rzucały :) i pamiętaj że mi brzuch nie pozwala tak blisko stołu stać :P  a co do lodówki to spokojnie jest ;D w szafie stoi , nie duża ale kilka browarku się w niej mieści :)

i ten "telewizor" na szafie trochę niżej bo kiepsko przerzucać programy ta gałką

ten "telewizor" stoi jako dawca transformatora do wypalania wzorów i kiedyś na pewno się za to wezmę ;)

O ty  Wuju jeden , teraz to mi przykro że siedzę w swojej noże a nie w 4 gwiazdkowym garażu jak Twój.

jutro masz okazję i nie będzie Ci przykro ;D zapraszam :)http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/imprezka-w-tricity/90/

Offline raven

« Odpowiedź #209 dnia: 15 Września 2017, 19:27:43 czas Polski »
Czy standardowo blat robi się na takiej wysokości jak blat pilarki stołowej, czy powinien być trochę wyżej ?