22 Czerwca 2026, 17:25:45 czas Polski

Autor Wątek: wosk pszczeli  (Przeczytany 15140 razy)

Offline Salbertone

wosk pszczeli
« dnia: 08 Lutego 2017, 22:30:45 czas Polski »
Proste pytanie. Jak się impregnuje woskiem pszczelim? :)

Można po prostu ponacierać wszystko świeczką (oszczędna metoda) czy są jakieś tajemne sposoby?
Podobno można moczyć drewno w gorącym wosku i potem po wystygnięciu szlifować? (metoda na bogato)
Czy można zabezpieczyć drewno woskiem pszczelim po oleju lnianym lub duńskim?
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: wosk pszczeli
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2017, 23:06:25 czas Polski »
Impregnacja woskiem?

Offline Salbertone

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2017, 23:30:24 czas Polski »
Impregnacja woskiem?
Aha. Coś nie tak? Jakąś gafę strzeliłem? Nie impregnuje się drewna woskiem pszczelim? :)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2017, 07:20:12 czas Polski »
Wosku używa się np. do zabezpieczania produktów, które mają kontakt z żywnością. Szczególnie deski do krojenia. Jednak do tego celu używa się z reguły miksu wosku z jakimś olejem (ja używam oleju mineralnego o czystości farmaceutycznej).
Taką rozpuszczoną mieszankę (rozpuszczca się w mikrofali lub kąpieli wodnej) wciera się w drewno miękką szmatką.
Deski najcześciej są wcześniej nasączone samym olejem mineralnym, a mieszanka woskowa tworzy tylko wierzchnią warstwę ochronną.
Po wyschnięciu nadmiar wosku jest usuwany (też szmatką).

Nie jest to zbyt trwale zabezpieczenie, bo w przypadku desek do krojenia, trzeba je reaplikować co ~miesiąc, w zależności od tego jak intensywnie używa się deski.

Zależy więc gdzie chcesz to stosować, jeśli na meble to IMHO się to nie nadaje. Na meble to inne woski naturalne (np. wosk carnauba i to raczej wstępnie przetworzony).

Można powiedzieć, że wosk impregnuje drewno. Bo jest nieprzepuszczalny dla zimnej wodu (ciepła - >70st C) może go po prostu rozpuścić i zmyć.

Offline wronks

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2017, 08:31:35 czas Polski »
Tu jest trochę informacji: http://forum.domidrewno.pl/srodki-sztuczne-woski/jak-samemu-zrobic-paste-woskowa/
U mnie w szufladzie leży z kilo wosku, czeka na jakąś specjalną okazje. Nie wiem tylko ile to jest te kilko, jaka jest wydajność, na ile starczy.

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2017, 09:16:18 czas Polski »
 Salbertone, kręcisz się po różnych tematach  ;D powiedz co robisz to łatwiej będzie Ci powiedzieć i doradzić.

Offline Berbelek

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2017, 09:37:26 czas Polski »
Jak to co robi? Zbiera wiedzę :) Przy okazji pomaga nam poszerzyć własną :)

Offline sajo

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2017, 10:03:36 czas Polski »
Ale łatwiej by było, jakby zadał w tym konkretnym przypadku lepsze pytanie.

Proste pytanie. Jak się impregnuje woskiem pszczelim?
Moje pytanie: A kto impregnuje drewno woskiem?
Chyba że o buty chodzi  ;)

Lepsze pytania:
Jak impregnować drewno [plus jakie zastosowanie będzie tego drewna]?
Czy impregnować wosk drewnem?
Jakie jest zastosowanie wosku w wykańczaniu drewna?
Jak używacie wosku?

Offline Salbertone

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lutego 2017, 10:08:18 czas Polski »
Zbieram wiedzę:) Trafnie powiedziane:)

Robię różne rzeczy. Głównie zabawki dla synka. Mam kilka projektów rozgrzebanych, bo coś się klei, coś schnie, coś czeka na przesyłkę itd. A poświęcam temu zaledwie kilka godzin w tygodniu ( i to nie zawsze). Ale niedługo wszystko trzeba będzie wykończyć i chciałbym to zrobić inaczej niż farbami albo lakierem akrylowym. Nie żeby farby albo lakier były brzydkie, ale w związku z tym, że dopiero zaczynam dłubanie w drewnie, to chciałbym sie poduczyć i popróbować przy tej okazji różnych rzeczy. A że wymyśliłem sobie, że będę wszystko robił metodami ręcznymi bez prądu, to chciałbym, żeby też wykończenie było możliwie naturalne. No i oczywiście bezpieczne dla dzieci.

Sposób z pastą woskową znam, ale nie brałem go pod uwagę ze względu na terpentynę lub benzynę lakową. Obawiam się, że to nie będzie bezpieczne dla dzieci. Chciałbym drewno zabezpieczyć samym woskiem jak to drzewiej bywało. Z tego co się orientuję to przed wiekami właśnie samym woskiem zabezpieczano drewno (ale możliwe że nie mam racji) i chciałem zaczerpnąć wiedzy jak to zrobić. Nie musi to być zabezpieczenie super trwałe.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2017, 10:11:54 czas Polski wysłana przez Salbertone »

Offline sajo

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego 2017, 10:58:32 czas Polski »
tu może cię zainteresuje, proces oczyszczania wosku:
http://donsbarn.com/processing-beeswax-from-beginning-to-end-part-1/
http://donsbarn.com/processing-beeswax-part-2/
http://donsbarn.com/beeswax-processing-part-3/

Ciężko by ci było rozprowadzać wosk, dlatego dodaje się olej, żeby zrobić pastę. Możesz poszukać alternatywy do terpentyny i benzyny lakowej. Zgoogluj "biały olej mineralny". Poszukaj czy są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
http://www.polstein.pl/index.php?symbol=HACCP_a_srodki_smarne_dla_przemyslu_spozywczego.htm
Oleje białe są to czyste oleje mineralne bez dodatków
Dzielą się na farmaceutyczne i techniczne, te pierwsze będą cię interesować.

Tu koledzy trochę dyskutowali o tym:
http://forum.domidrewno.pl/srodki-sztuczne-oleje/bialy-olej-mineralny/

Offline Salbertone

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lutego 2017, 13:13:47 czas Polski »
OK podszkoliłem się. Wosk można w kąpieli wodnej rozrobić po prostu z olejem lnianym i też uzyska się konsystencję pasty. Czyli jest możliwość wykończenia olejem lnianym i na koniec pastą z wosku i tegoż samego oleju. Rozwiązanie naturalne i bezpieczne i jak na moje potrzeby wydaje się w sam raz.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lutego 2017, 13:48:42 czas Polski »
Sposób z pastą woskową znam, ale nie brałem go pod uwagę ze względu na terpentynę
Nie widze potrzeby takich kombinacji. Dzieci więcej syfu  zjedzą na jedno śniadanie (taką mamy żywność) niż poliżą swoje  zabawki.
Terpentyną + smalec  nasze babcie smarowały klatkę piersiowa  dzieci podczas przeziębienia i było ok.
Przecież ona służy od rozprowadzenia wosku i następnie po nałożeniu na drewno odparuje - nie przesadzaj kolego.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lutego 2017, 14:52:27 czas Polski »
OK podszkoliłem się. Wosk można w kąpieli wodnej rozrobić po prostu z olejem lnianym i też uzyska się konsystencję pasty.

A jak długo należy gotować ten wosk i czy w warunkach kuchennych jest to do zrobienia (tzn. czy nie ma uciążliwego zapachu)?
W kąpieli wodnej, tj. włożyć słoik z woskiem + olejem do garnka z wodą?

Offline Salbertone

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lutego 2017, 15:04:33 czas Polski »
Tak. Miseczkę do garnka z wodą i aż się wszystko rozpuści, wymiesza. Olej lniany i wosk nie wydzielają żadnych uciążliwych zapachów (w przeciwieństwie do terpentyny). Jedna część wosku i 3 części oleju.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lutego 2017, 15:10:16 czas Polski »
tomekz
Pewnie masz rację.
Ale też nie widzę tutaj jakichś wielkich kombinacji. Pastę i tak trzeba przyrządzić więc teoretycznie nie ma większego znaczenia czy będzie na terpentynie czy na oleju. Za olejem przemawiają dwa mocne argumenty praktyczne: 1 - nie śmierdzi, 2 - jest na stanie. Terpentyna śmierdzi i musiałbym ją kupić:) Także na razie będę się trzymał oleju. A potem może jeszcze poeksperymentuję.

Widziałem, że pastę woskową można także sporządzać na bazie wosku pszczelego i spirytusu mineralnego.