20 Kwietnia 2026, 15:09:06 czas Polski

Autor Wątek: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW  (Przeczytany 41587 razy)

Offline DrewnoPasjaTworzenia

Witam to mój 1 wątek. Mam pytania planuje zakupić pilarkę ukośnicę budżet 1500zł.
Co sądzicie o METABO KGS 254 M
Może jakaś inna ukośnica.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwietnia 2013, 00:23:54 czas Polski »
Ja nie miałem z nią styczności więc o tym modelu się nie wypowiem, ale...

pytanie klucz (które pewnie padać będzie często) - do czego ma być ta ukośnica: do belek więźby, do listew ozdobnych itp...
każda odpowiedź określi Ci zakres pracy (i zawęzi listę sprzętów).
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline DrewnoPasjaTworzenia

Odp: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwietnia 2013, 00:42:49 czas Polski »
Szczerze do w wszystkiego czasami przyciąć coś większego jak belka deska a czasem listewki listwy ozdobne ramki ;D
Więc uniwersalna.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2013, 00:51:40 czas Polski »
No tylko jak chcesz zacinać belki - to musisz mieć dużą głębokość cięcia. Jak chcesz dokładnie listwy - to masz np. Festool Symmetric (który do tego służy). itd...

No ale zapytałeś dokładnie o ten model... to poczekajmy może ktoś go ma lub zna...
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Kellur

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwietnia 2013, 06:57:36 czas Polski »
Posiadam tylko że mniejszą, 216. Szczerze to nie jestem zadowolony. Niestabilna i nie tnie czysto. Nie wiem czy będzie różnica po zmianie piły, ale na razie mam ważniejsze wydatki. Do cięcia zgrubnego może być. Jak chcesz zaciąć na gotowo ramy pod kątem 45 to raczej kiepski wybór. Chyba że mi się jakiś trefny egzemplarz trafił :P

Offline lemonmint

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwietnia 2013, 11:07:13 czas Polski »
Festool to chyba nie ten budżet, o którym mówi MarcinB (3500 zł z vat za Festool Symmetric).
Ja mam Bosch GCM 8s, d..y nie urywa, ale daje rade. Tylko tarcza mniejsza 216mm. Ale jest poniżej 1500zł.
Dużo zależy od tarczy. Nie wiem ile w tym prawdy, ale niektóre tarcze dla Boscha robi Freud.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2013, 11:13:22 czas Polski wysłana przez lemonmint »

Offline Krystian

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwietnia 2013, 18:23:21 czas Polski »
Posiadam taką piłę w stolarni i jestem z niej zadowolony.Tarcza 254mm daje możliwość cięcia grubych elementów ,duży silnik no i metabo za te pieniądze dobry wybór.

Offline sylwekmlody

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • In silvam non ligna feras insanius!!!
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwietnia 2013, 18:38:19 czas Polski »
Ja jestem tego zdania co tanie to dwa razy droższe.

Ale to nie znaczy żebyś kupował to co jest najdroższe bo najlepsze, tylko wybierał rozsądnie jeżeli wiesz że maszyna będzie używana sporadycznie raz na tydzień to kupuj tą Metabo, ale jeżeli będziesz pracować cześciej pomyśl nad innymi markami typu Makita, Festool, Bosch, Milwaukee.
Musisz się sam zastanowić jak czesto bedziesz używać maszyny i adekwatnie do Twoich oszczędności wybrać najlepszą opcje:)

Jeżeli chodzi o tą pilarkę, niestety nie jestem w stanie Ci pomóc jaka ona jest :)

Powodzenie co do zakupów :)
Z pozdrowieniami
Sylwester

In silvam non ligna feras insanius

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwietnia 2013, 00:26:58 czas Polski »
dorzuc do listy DeWalt'a bo maja calkiem niezle te swoje pilarki - rzeklbym nawet porownywalne jakosciowo do Makity. Sam osobiscie uzywam Kapexa KS120 i nie wymienie na nic innego ;)

Offline sylwekmlody

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwietnia 2013, 19:05:59 czas Polski »
Oj tak, co do DeWALT'a  to ja się zgodzę faktycznie jest to dobra firma, a zarazem tania i ma przemyślane rozwiązania:)

Offline Jakub

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Kwietnia 2013, 19:13:54 czas Polski »
Moja opinia co do ukośnic jest taka, że są to tylko maszyny do mniej precyzyjnego cięcia lub do cięcia na montażach gdy nie ma jak zabrać stacjonarnej pilarki. Ramki, ramy i listwy zawsze zacinam na stołowej ponieważ uważam, że nie da się osiągnąć takiej precyzji czyli sztywności na ukośnicy. Nawet wspomniany kapex na filmach Jarka pali przy cięciu co oznacza jakieś tam minimalne luzy czy raczej brak sztywności. Oczywiście nie każdy się ze mną musi zgadzać ;D
Pozdrawiam Jakub.

Offline sylwekmlody

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Kwietnia 2013, 19:22:23 czas Polski »
Oj tam, od tego są kity i szpachelki do drewna :)
Wiesz jak to jest, że mądry tego nie zauważy, a głupi będzie myśleć że tak ma być.

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Kwietnia 2013, 20:15:27 czas Polski »
jesli chodzi o Kapexa to luzow nie ma tylko kwestia tarczy w moim przypadku. Kapex robi idealnie precyzyjne ciecia - nie ma dwoch zdan. czasem robie bardzo precyzyjne male rzeczy i kapex jest niezastapiony.

Offline andrzej kitkiewicz

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Kwietnia 2013, 20:33:23 czas Polski »
Pilarki do ciecia katowego powinny miec regulacje kata 45 stopni z lewej i prawej strony ciecia. Wiekszosc pilarek ma mimosrod ktorym mozemy zwiekszyc lub zmiejszyc kat z jednej strony. Zmniejszajac kat z jednej strony zwiekszamy go rownoczesnie z drugiej strony i nigdy nie uzyskamy precyzji.  Pilarka katowa ktora ma regulacje niezalezna z dwoch stron to pilarka Omga. Dlaczego jest wazna regulacja z dwoch stron?. Otoz poniewaz gniazda pilarek sa najczesciej z odlewu aluminiowego bardzo szybko sie zuzywaja i gubi sie tym samym precyzje. pozdrawiam wszystkich Andrzej

Offline Sebaskas

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Kwietnia 2013, 20:36:54 czas Polski »
Ja mam taką piłę i jestem z niej zadowolony, posłużyła mi już do zrobienia mebli . Muszę tylko dokupić jeszcze piłę z większą ilością zębów niż, ta która jest w komplecie.Nie mam potrzeby kupowania droższej bo rzadko będę ją używał. Chociaż ja zapłaciłem ok. 800 zł. Za 1500 pewnie kupiłbym jakąś Makitę.