29 Kwietnia 2026, 13:06:06 czas Polski

Autor Wątek: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW  (Przeczytany 41634 razy)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Czerwca 2013, 19:18:46 czas Polski »
Witam! Posiadam Metabo 216M i jestem z niej  zadowolony, tnie precyzyjnie ,nie ma luzów i jedyne co ma wadliwe to, że przy cięciu zalepia się dioda lasera no i trochę żałuję, że nie kupiłem właśnie 254 , do ciesielki byłaby bardziej przydatna
( za te pieniądze nic lepszego się nie kupi)

Offline a3756

Odp: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Czerwca 2013, 20:46:17 czas Polski »
ja bym polecił metabo ale takie METABO KGS 255 PLUS mżna kupić za 900 zł
http://twoje-narzedzia.pl/p,pl,MET0102550100,a.html

Offline tomysz1

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Czerwca 2013, 20:32:29 czas Polski »
Ja również taką posiadam, ale o zadowoleniu raczej nie ma mowy. Konstrukcja bardzo wiotka co przy minimalnym już przyciśnięciu powoduje, że kąty rozbiegają się we wszystkie możliwe strony. Właściwie dla każdej zmiany kąta cięcia trzeba ponownie zrobić kalibrację pamiętając przy tym żeby nie ruszać śruby dociskowej bo każde jej dokręcenie lub poluzowanie powoduje zmianę kąta. Kąty standardowe? Są średnio standardowe, no chyba, że kąt 43,5st taki jest. Laser? Zupełnie nieprzydatny przez bardzo szeroką wiązkę i błyskawiczne zabrudzenie po wykonaniu dwóch cięć, a do tego jego regulacja mogła by być zalecana przez lekarzy dla osób z niedociśnieniem tętniczym. Tarcza fatalna. Brak miękkiego rozruchu co przy takiej mocy powoduje naprawdę spore szarpnięcie. Generalnie jestem bardzo niemile zaskoczony i śmiem twierdzić, że piłę tej jakości znalazł bym w sklepie za 1/3 ceny Metabo. Nie polecam.
Pozdrawiam
Tomek

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Czerwca 2013, 20:47:44 czas Polski »
tomysz1 dzięki za wyczerpujący opis, takie wrażenia z pracy - bezcenne dla kolejnych osób.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline a3756

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Czerwca 2013, 21:05:46 czas Polski »
Piszesz o tej z tematu czy tej metabo KGS 255. Bo ja nawet jestem ze swojej zadowolony. Jedyne do czego bym się przyczepił to jakość tarczy w zestawie.

Offline tomysz1

« Odpowiedź #20 dnia: 27 Czerwca 2013, 21:34:38 czas Polski »
Tak piszę o ukośnicy KGS254M. Może ja trafiłem na felerny egzemplarz? A może mam zbyt wysokie wymagania? Jeśli na Twojej maszynie ustawisz fabryczne 45 stopni (przy idealnym wykalibrowaniu 90st) i na ucios będziesz docinał deski powiedzmy szerokości 100mm, aby finalnie złożyć z nich ramkę to jesteś w stanie ją poskładać aby nie było szpar? Oczywiście bez użycia szpachli ;)
Pozdrawiam
Tomek

Offline a3756

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Czerwca 2013, 00:03:00 czas Polski »
Powiem szczerze że nie próbowałem bo żadnych ramek nie składałem. Jak będę miał chwile to sprawdzę z ciekawości.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Czerwca 2013, 00:12:31 czas Polski »
Jak czytam opis tej kapówki kolegi tomysz1 to jakby opisywał mojego Einhell'a (do tego bez posuwu!) tylko że moja kosztowała jakieś grosze...

Offline tomysz1

« Odpowiedź #23 dnia: 28 Czerwca 2013, 09:12:17 czas Polski »
Ja dobrą ukośnicę wyobrażam sobie tak, że po odpowiednim wykalibrowaniu, cięcia pod kątami typowymi wykonuję bez każdorazowego ustawiania i wykonywania kilku próbek i kąt np 45 stopini ma 45 stopni. Tutaj niestety na taki luksus liczyć nie mogę. I powiedzmy jeżeli mam dużo cięć pod jednym kątem to pół biedy jeśli jesdno czy dwa, to nie opłaca mi się włączać jej do gniazdka...  Kiedy zależy mi na dużej precyzji na ukośnicy docinam elementy z naddatkiem, a finalne cięcie wykonuję na pilarce stołowej. Jakość i dokładność nieporównywalnie lepsza mimo równie budżetowej piły (Makita MLT100). Problemy są jedynie z dłuższymi elementami gdyż warsztat malutki.
Pozdrawiam
Tomek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Czerwca 2013, 10:26:02 czas Polski »
tomysz1: napisz recenzję piły Makita  MLT100, wielu forumowiczów to piła interesuje - wyjdzie porównanie z BOSCH PST 10, o której ja pisałem.
Co do kapówki - padło tu już wiele opinii na temat precyzji, a właściwie jej braku. To nie tylko nasz problem. Niejaki Pekka Svinhufvud, Fin tworzący piękne wazy i misy z segmentowanego drewna, potrzebował bardzo precyzyjnej kapówki do cięcia segmentów, nie znalazł odpowiedniej na rynku i zrobił sobie SAM-a, który zapewnia 100% powtarzalność - ale to tylko ciekawostka.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Czerwca 2013, 10:43:24 czas Polski »
Temat recenzji popularnych maszyn wrzuciłem jako propozycję do odpowiedniego działu. Zobaczymy co władze forum na to...

Offline tomysz1

Odp: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Czerwca 2013, 11:36:39 czas Polski »
Postaram się zrobić recenzję pilarki Makity jak znajdę chwilę czasu i będę miał możliwość zrobienia zdjęć. Pilarka raczej jeszcze jakiś czas u mnie popracuje przede wszystkim z braku miejsca w warsztacie na coś konkretniejszego, oraz ograniczonymi funduszami. W pierwszej kolejności do wymiany nadaje się wyrówniarko-grubościówka, która mam nadzieje rozpadnie się nim minie okres gwarancji...
Pozdrawiam
Tomek

Offline Przemek

Pozdrowienia
Przemek

Offline GC-Stolarz

« Odpowiedź #28 dnia: 09 Lipca 2013, 18:18:23 czas Polski »
Ja posiadam pilarkę bosch 10SD i powiem że nigdy nie chcę mniejszej. za 1,5 tyś. kupisz używkę i ja bym polecał właśnie coś tej wielkości. Jedyny jej problem to jest ciężka jak się nią zabiera na montaże.

Offline mati881

« Odpowiedź #29 dnia: 09 Lipca 2013, 22:26:26 czas Polski »
Ja dobrą ukośnicę wyobrażam sobie tak, że po odpowiednim wykalibrowaniu, cięcia pod kątami typowymi wykonuję bez każdorazowego ustawiania i wykonywania kilku próbek i kąt np 45 stopini ma 45 stopni

To mogę polecić kapexa... wielki plus dla niej za brak ograniczeń tylko do kąta 45*

P.S. tylko nie ta półka cenowa... coś za coś :)