11 Czerwca 2026, 08:21:17 czas Polski

Autor Wątek: Prośba o pomoc, frezarka?  (Przeczytany 6710 razy)

Offline MikolajCh

Prośba o pomoc, frezarka?
« dnia: 19 Lutego 2017, 17:46:59 czas Polski »
Witam wszystkich, z racji, że to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość....

A więc muszę zrobić drabinkę sportową, i nie mam pojęcia jaki sprzęt będzie mi potrzebny, generalnie nie wiem jak zaokrąglić poszczególne stopnie drabinki (dranki)
 Dranki zrobione będą z drewna bukowego, kantówka 3x4 cm.

I moje pytania się następujące,  jakim frezem mam wykonać to zaokrąglenie i jak wywiercić dziurę na szczebelek w bocznej desce aby ładnie pasowało do dranki.?

Plan jest taki aby zrobić to samemu, w sensie nie chcę tego nikomu zlecać.... Jaki sprzet będzie mi potrzebny, jaki frez, wiertarka? czopiarka?? Bo nie mam pojęcia.
Z góry dziękuję

Offline L4

Odp: Prośba o pomoc, frezarka?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2017, 18:05:34 czas Polski »
Witam wszystkich, z racji, że to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość....

Witaj, a my prosimy o przestrzeganie regulaminu który zaakceptowałeś. Do lektury!

Offline MikolajCh

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego 2017, 18:14:57 czas Polski »
A nie prościej napisać w czym problem?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2017, 18:16:53 czas Polski »
Punkt 4 regulaminu

"Krok kolejny to wpis w dziale http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/. Kilka słów o sobie w zupełności wystarczy, a innym forumowiczom zdecydowanie pomoże to odnaleźć na forum snycerza, tartacznika, operatora CNC itp."

Offline MikolajCh

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2017, 18:40:25 czas Polski »
Załatwione, przepraszam.

Offline MikolajCh

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2017, 20:18:19 czas Polski »
Powitanie załatwione, teraz teraz mam nadzieję, ze ktoś mi pomoże... :(

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lutego 2017, 20:32:16 czas Polski »
Generalnie z podstawowych narzędzi najlepsza by była frezarka do gniazd i pilarka stołowa lub ukośnica do czopów. Jeśli nie czop tylko ma wejść cały szczebelek to tylko frezarka i precyzja. Pomijam tu bardziej profesjonalne narzędzia przeznaczone typowo do tego. Zakładam, że szczebelki nie będą okrągłe.
 Jakie chcesz zrobić szczebelki ? Bo rama 30x40 wyfaje się być za mała.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline MikolajCh

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lutego 2017, 21:25:51 czas Polski »
Nie, nie, rama ma 2,5 m wysokości, 10 cm szerokości i 3 cm. grubości, 2 takie deski, szczebelki mają mieć po 90 cm długości i 3x4 cm, grubości i mają być zaokrąglone, może znajdę w sieci zdjęcie o co mi chodzi....
coś takiego :
https://www.topslim.pl/product-pol-3318-Drabinka-gimnastyczna-Insportline-Dremar-240-x-90-cm.html

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lutego 2017, 21:35:38 czas Polski »
Zaokrąglisz zwykłą frezarka gw - tylko frez odpowiedni dobierz.
Innym zrobisz gniazda.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lutego 2017, 21:39:14 czas Polski »
Szczebelki chyba nie są zupełnie okrągłe, tylko takie jajowate.

Powiem jak ja bym zrobił.
Poza rzeczami oczywistymi jak użycie pilarki do rozcięcia materiału, potrzebna jest frezarka z pierścieniem kopiującym.
Pilarką tniesz listewki, które bedą stanowiły szczeble - prostokąty lub kwadraty, to juz zalezy jakie szczeble chcesz uzyskać. Jak mówiłem wcześniej, według mnie w drabinach szczeble są takie jajowate, nie potrafię tego nazwać. Prostokątne z zaokrąglonymi.
Szczeble na frezarkę, a frez wklęsły.
Do zrobienia nawierceń frez palcowy i pierścień kopiujący na frezarkę. Wcześniej jeszcze trzeba przygotować szablon dla pierścienia. W ten sposób powstaną otwory pasujące do szczebli bez względu na ich rozmiar i kształt.

Jeśli nie masz frezarki z pierścieniem, to wiertłem trzeba wybrać materiał i poprawić dłutem.

Offline MikolajCh

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lutego 2017, 21:55:43 czas Polski »
A czy możecie polecić jakiś sprzęt do tych czynności...będę wdzięczny...

Offline Gerdo

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lutego 2017, 23:05:14 czas Polski »
Zwykle tak to jest, że sprzęt mocno współpracuje z ceną, a jej nie podałeś. Ceny frezarek oscylują od 200 do 2500zl

Offline MikolajCh

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lutego 2017, 23:35:12 czas Polski »
Generalnie mogę zainwestować coś około 1000 - 1500 zł, tylko czy zrobię obie rzeczy, zaokrągle szczeble i wywiercę otwory (jajowate) na te szczeble w bocznych deskach?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lutego 2017, 23:36:41 czas Polski »
Zrobisz. Frezarke za 500 kupisz a za resztę odpowiednie frezy.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2017, 00:01:22 czas Polski »
W miedzy czasie wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Prostszy.
Zamiast bawić się w tuleje kopiujące można użyć freza palcowego z łożyskiem górnym. Wtedy szablon wykonasz idealnie pod wymiar szczebli.
Przykładasz szablon, frezujesz i masz idealnie spasowane szczeble, a i powtarzalnosc jest znakomita.

| | - takie szczeble masz w tych drabinach ponieważ taki kształt zwiększa ergonomię i dłoń lepiej leży. Musisz przygotować listewkę prostokątną i frezem zaokrąglić obie krawędzie by tworzyły półokrąg.
Będziesz tez musiał frezarkę zamocować do blatu ponieważ z ręki nie da się wykonać takich frezowań.