16 Maja 2026, 14:13:01 czas Polski

Autor Wątek: Bestcraft  (Przeczytany 21574 razy)

Offline mastah

Bestcraft
« dnia: 14 Stycznia 2014, 20:11:22 czas Polski »
Witam forumowiczów,

chciałbym zapytać, czy ktoś miał może do czynienia z urządzeniem Bestcraft EC552 (http://www.tagred.pl/pl/p/BESTCRAFT-EC552-PILARKA-STOLOWA-PILA-KRAJZEGA-PRZECINARKA-2550W/44).
Dodam, że poszukuję piły dla totalnego amatora i zdaję sobie sprawę, że w takiej cenie nie znajdę nic precyzyjnego. Łudzę się, że i za takie pieniądze można znaleźć konstrukcje gorsze i "mniej gorsze" :) - może ktoś doradzi jaką inną piłę kupić w podobnej cenie ?

Będę bardzo wdzięczny za informację o tej pile.

pozdrawiam

mily68

• Gość
Odp: Bestcraft
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Stycznia 2014, 21:42:02 czas Polski »
Tak się jakoś przyjęło na tym forum, że pierwszy post umieszczamy w dziale "Przedstaw się". Wystarczy się tam ciut rozejrzeć i będziesz wiedział co i jak. Po dopełnieniu tego niepisanego obowiązku na pewno uzyskasz pomoc odnośnie tej pilarki. :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Stycznia 2014, 23:14:39 czas Polski »
Blat wygląda na zrobiony z cienkiej blachy - może być na 90% krzywy. Poszerzenia boczne również, do tego mogą opadać im bardzie je rozsuniesz. Przykładnica boczna może się odchylać pod stosunkowo niewielkim naciskiem a ta do cięcia pod kątem "latać" luźno w rowku prowadzącym. Do tego podejrzanie duża moc silnika. W zasadzie część z tych ułomności można obejść (polecam wątek o Makicie MLT100). Nie wiem jak jest montowany blat - wygląda na przykręcany - jeśli tak to może jest szansa na zrobienie własnego np. ze sklejki lub płyty meblowej itp. i przykręcenie go zamiast tego blaszanego. Możliwości poprawienia jest kilka. Na pocieszenie powiem Ci, że w zasadzie wszystkie pilarki stołowe do pewnej kwoty mają te same wady (większe lub mniejsze). Ważne wg mnie jaką dysponują mocą, wysokością cięcia, serwisem oraz oczywiście możliwością w miarę łatwego poprawienia niedoróbek czy też stuningowania jej. Wszystko zależy czego oczekujesz od takiej maszyny, co będziesz na niej ciął i czy wystarczy Ci nerwów i chęci żeby ją poprawiać.
Wg mnie najważniejsze to czy tarcza nie ma luzu na wrzecionie, jak z mocą silnika jakie są możliwości regulacji (np. równoległości tarczy do rowków itp.). Najlepiej jakby to można było "obmacać" w realu...

Offline mastah

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Stycznia 2014, 23:32:46 czas Polski »
Właśnie o takie rzeczy jak piszesz mi chodzi - czy ktoś taką piłę "obmacał w realu" jak to napisałeś. Czy tarcza jest równoległa do rowków, czy przykładnice są stabilne - czy ewentualnie można ja ustabilizować. Kolejna rzecz to silnik, ze względu na jego moc zainteresowałem się tym modelem.

Może macie jakieś sprawdzone typy w budżetowych piłach ? Wiem, że jest kilka marek - ale podejrzewam ze są to te same maszyny w różnych kolorach i z innymi naklejkami ale wyprodukowane przez te same małe chińskie rączki :)

Mam jeszcze dużą krajzegę na silniku 3-fazowym (znalazłem w odziedziczonej stodole :) ) i zastanawiam się czy nie przystosować jej do normalnej pracy - ale to wiązałoby się z wymianą blatu, i przystosowaniem wałka na którym osadzana jest tarcza. Nie oglądałem jej jeszcze zbyt dokładnie, ale jest to stara konstrukcja (sprzed 30 lat) i możliwe ze tarcze były tam mocowane w innym standardzie niż obecnie ( ? ).

Kolejną opcją jest zbudowanie stołu do pilarki ręcznej :) - widziałem kilka takich konstrukcji na różnych stronach (woodgears.ca albo ibuildit.ca).

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Stycznia 2014, 23:42:10 czas Polski »
Kolejna rzecz to silnik, ze względu na jego moc zainteresowałem się tym modelem.
Myślę, że moc tej pilarki jest podana z księżyca, jak we wszystkich maszynach, które w nazwie mają craft :)
Przy tej cenie jedyne co można wymagać żeby nie biła tarcza piły i blat żeby był w miarę równy.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Stycznia 2014, 23:52:09 czas Polski »
Ponieważ nikt się nie kwapi z poradą (chyba ze względu na późną porę) odpowiem Ci tak:
Jeśli masz instalację trójfazową obadaj swój "spadek". Może zamiast poprawiać "tanią Chinkę" którą najpierw musisz kupić opłaci Ci się przystosować to co masz.
Obejrzyj sam kilka różnych pilarek. Jeśli wszystkie będą podobnie wykonane jest duże prawdopodobieństwo że i ten Bestcraft będzie równie niechlujnym wyrobem.
Z pilarką ręczną pod stołem jest taki problem, że nie wszystkie modele (w zasadzie nie wiem czy w ogóle) mają możliwość zablokowania tarczy podczas cięcia na żądanej głębokości (a przecież z regulacji wysuwu tarczy się korzysta, prawda?). Pozostaje wykonać własną blokadę. Jak przejrzysz internet może się to okazać wcale nie takie łatwe do zrobienia przez początkującego. Do tego w zasadzie chyba wszystkie tego typu konstrukcje nie mają klina rozdzielającego - pilarki mają a jak ludzie pokazują taką zamontowaną pod blatem to klin w dziwny sposób znika (może za mało tego typu konstrukcji obejrzałem ;) ).
Ja na Twoim miejscu zainteresowałbym się "spadkiem" - w jakim jest stanie, czy silnik działa itp.

Offline Mariusz Płaszczyk

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Stycznia 2014, 00:34:41 czas Polski »
Ja miałem do czynienia z 2 maszynami w tej cenie.
Pierwsza z nich to była moja Dedra kupiona kiedyś w Castoramie za 399 zł. Miała aluminiowy blat (nawet prosty, co mnie zdziwiło), 1500W. Była to w sumie niezła maszyna, ale do cięcia desek na opał. Przy dokładniejszych pracach co 10 minut trzeba było sprawdzać kąt, a to nie była prawa łatwa, ponieważ zmieniał się on w zależności od wysunięcia tarczy. Piłę sprzedałem po roku za 200 zł w stanie bdb, a nacięła się naprawdę sporo. Co do nóżek - to sprawdzały się tak wyśmienicie, że gdyby były wykonane z kartonu to komfort byłby 100 razy lepszy.
Druga natomiast była o wiele lepsza. Trochę się nią naciąłem u znajomego, gdy robiłem mu różne takie pierdołki przez 3 miesiące :) Firma to Performance Power (taka jasno szara - także Castorama), cena i moc (na tabliczce) także ta sama. Jednak ta miała o wiele bardziej stabilne nogi. Dwa - tarcza już nie poddawała się tak łatwo (poruszając nią na boki) jak w mojej - lepsze mocowanie całego "kombajnu". Kąt przy wysuwaniu i chowaniu tarczy był taki sam. Do piły dołączona była druga tarcza - obie lepszej jakości niż ta moja z Dedry. Blat wykonany z blachy - po przekątnych krzywizna ok. 2-3 mm na dł ok 70cm - dało się przeżyć. Pomimo tego, że nie była to maszyna o jakiejś super jakości, to pracowało się na niej całkiem nieźle. Dało się wykonać jakieś precyzyjne cięcia z dokł powiedzmy do 0,5 mm, ale także sprawdzała się przy rozcinaniu belek 14x14 na listwy 4x3. Miałem na placu obie powyższe maszyny no i ta druga była według mnie lepsza. Natomiast z dzisiejszej perspektywy - mlt 100 była 4 razy droższa, ale za to jest 8 razy lepsza.
Natomiast, jeżeli ja miałbym w tym momencie 500zł na taką piłę, to kupiłbym maszynę Performance Power i do tego dobrą tarczę (np. taką jaka seryjnie siedzi w Makicie). I zero zmartwień przez 2 lata okresu gwarancji.

Offline studio tata

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Stycznia 2014, 11:25:16 czas Polski »
za 500 zl to lepiej kupic reczna pilarke i zmajstrowac stol , bedzie wiecej radochy
i bardziej uniwesalne toto bedzie , bo i ukosnice mozna zmontowac z pilarki recznej