01 Maja 2026, 08:27:55 czas Polski

Autor Wątek: Plac zabaw - własny projekt  (Przeczytany 4973 razy)

Offline mario23

Plac zabaw - własny projekt
« dnia: 26 Lutego 2017, 22:53:27 czas Polski »
Witam,
zamierzam stworzyć własnymi rękami plac zabaw dla synka. Przed tą decyzją szukałem gotowych do kupienia i złożenia. Po kilku godzinach przeglądania "gotowców" wpadłem właśnie na pomysł stworzenia własnoręcznie takiej budowli. Stworzyłem projekt w SkechUp, którym chciałem się z Wami podzielić. Cały czas zastanawiam się nad kilkoma kwestiami:
1. jak osadzić słupy na ziemi? Mam dostęp do bloczków fundamentowych więc chciałbym postawić każdy słup na 4 bloczkach. Na newralgicznych słupach dodatkowo chcę przykręcić płaskownik, który wpuszczę w otwory bloczków i zagnę na ostatnim.
2. czy połączenia huśtawki są odpowiednie (plac zabaw dla dzieci ale pohuśtać się będzie mógł także dorosły)?
Obecnie wymiaruje i robię kosztorys. Materiały zamierzam kupić głównie w Castoramie.
Jeżeli widzicie jakieś błędy konstrukcyjne (nie jestem architektem) to proszę dajcie mi znać. Za tydzień prawdopodobnie zrobię pierwsze zakupy, więc chciałbym mieć projekt zamknięty (docelowe wymiary elementów) aby wiedzieć ile i co kupić.

Poniżej krótka animacją placu zabaw:

mily68

• Gość
Odp: Plac zabaw - własny projekt
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2017, 23:01:13 czas Polski »
Czemu chcesz kupować w Castoramie? Wydaje mi się, że przepłacisz, poza tym markety mają z reguły dość kiepskiej jakości drewno.

Offline LittleHiob

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2017, 23:20:02 czas Polski »
kiepskie to mało powiedziane.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lutego 2017, 07:43:33 czas Polski »
Sorki ale muszę... :P

Posiadasz sprzęt, umiejętności do wykonania takiego placu ?
Może taniej, szybciej i bezpieczniej będzie znaleźć w okolicy producenta i zamówić ?

Pytam, bo trzeba przekładać siły na zamiary. Kilka razy jeździłem kończyć, to co klient zaczął.

Kupowanie gotowych placów w marketach odradzam. Widziałem taki plac, który się złożył pod obciążeniem - na szczęście dzieciaki całe.
Za drewno w takim markecie też przepłacisz a i tak bedzie kiepskiej jakości .

Co do Twojego projektu -na telefonie słabo widzę, wrócę do domu, to na kompie jeszcze raz popatrzę, ale stawianie placu na czterech bloczkach ustawionych na sobie, to jest bardzo, bardzo zły pomysł......

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lutego 2017, 08:11:42 czas Polski »
Dokładnie, tu trzeba porządne zabetonowane kotwy - zerknij do mojego tematu tablice ogłoszeniowe ;)

Offline mario23

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2017, 09:33:06 czas Polski »
Czytałem opinie na temat sprzedawanego drewna w marketach i opinie są niestety nie przychylne (powyginane, sęki odpadają). Były to opinie sklepu Leroy. Dlatego pojechałem do Castoramy aby sprawdzić czy i tutaj jest podobnie. Przeglądałem kantówki i deski to rzeczywiście niektóre nadawały się jedynie do rozpalenia w kominku a nie do budowy czegokolwiek (no może do budowy domku dla ptaków). Jednak powiedzmy co 3cia/4ta deska była OK. Przy kupnie będę musiał po prostu więcej czasu poświęcić.
Jak znacie jakiś tartak w Szczecinie i okolicy, który sprzedaje niewielkie ilości tego typu drewna to napiszcie. Jak będę mógł na tym sporo zaoszczędzić to czemu mam tego nie zrobić :)
Jeżeli chodzi o osadzenie słupów, to na pomysł z tymi bloczkami wpadłem wczoraj. Wcześniej myślałem o wbijanych kotwach (do kupienia w Castorami :) ). Konstrukcja wydaje mi się że będzie na tyle stabilna i mocna (słupy z drewna 10cm na 10cm), że chciałem pominąć betonowanie. Dla wzmocnienia całej konstrukcji myślę jeszcze o połączeniu słupów przy ziemi kantówką.
Sprzęt posiadam, wszechstronne umiejętności też, najgorzej będzie z czasem...i najważniejsze mam dużo chęci i zapału :) Domek postawię na działce u mamy więc tylko weekendy wchodzą w rachubę. Domek chciałbym wykonać do końca maja więc teoretycznie mam sporo czasu (ok. 20 dni roboczych).
"Gotowiec" na pewno nie wyjdzie taniej (nie licząc pracy). Na samym początku zrobiłem symulację kosztów na przykładzie jednego placu zabaw za 1500 zł. Jak bym sam to zrobił wyszłoby ok 900 zł na mocniejszym materiale (grubsze drewno) i takim samym wyposażeniu (zjeżdżalnia).

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lutego 2017, 09:36:16 czas Polski »
Poszukaj w necie sobie jakiegoś składu drewna. Gwarantuję, że będziesz miał materiał dużo lepszej jakości i sporo tańszy naż w markecie.
W czasach internetu to chyba nie problem.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lutego 2017, 09:39:03 czas Polski »
Z tą symulacją kosztów to byłbym MOCNO ostrożny. Niestety ale najczęściej raczej robione samemu wychodzi drożej niż taniej a wynika to zazwyczaj właśnie z lepszych materiałów użytych. Policz coś dobrego do malowania/olejowania, gont na dach.. To są koszty, które często przy takich kalkulacjach się pomija a ich suma jest dość znaczna.
Niemniej i tak lepiej zrobić to samemu.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2017, 09:39:22 czas Polski »
Koszt materiałów za plac z pierwszego postu, to 900 zeta ???
Czy ja cos źle zrozumiałem ?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2017, 09:41:43 czas Polski »
Czy ja cos źle zrozumiałem
Chyba nie aczkolwiek kolega mocno niedoszacował projektu :)

Offline mario23

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2017, 09:53:46 czas Polski »
Ten projekt który przedstawiłem jeszcze nie oszacowałem do końca. Sam materiał to ok. 1800 zł + akcesoria + farba + śruby/wkręty.
"900 zł" dotyczy prostego projektu z małą wieżyczką, zjeżdżalnią i huśtawką który znalazłem za 1500 zł gotowiec.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lutego 2017, 10:25:19 czas Polski »
dorzuć jeszcze tysiaka

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2017, 10:40:04 czas Polski »
Przeglądałem kantówki i deski to rzeczywiście niektóre nadawały się jedynie do rozpalenia w kominku a nie do budowy czegokolwiek (no może do budowy domku dla ptaków)
Ja Ci dam na budki - klik !!!!

Offline marcin6391

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lutego 2017, 09:46:35 czas Polski »
Zrób kosztorys i wrzuć .
Ciekawy jestem, ile Ci wyjdzie

Offline mario23

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lutego 2017, 10:22:05 czas Polski »
Dostałem właśnie wycenę za materiał ze składu drewna w Szczecinie i tak jak pisaliście...wyjdzie o wiele taniej. Tartak zażyczył sobie ok 1100zł za to samo drewno które obliczyłem według Castoramy na ok 1800zł.

Zrób kosztorys i wrzuć .
Ciekawy jestem, ile Ci wyjdzie
Do końca tygodnia powinienem się wyrobić z dopięciem projektu (osadzenie słupów + wymiary) oraz kosztorysem. Oczywiście dam znać :)