Czytałem opinie na temat sprzedawanego drewna w marketach i opinie są niestety nie przychylne (powyginane, sęki odpadają). Były to opinie sklepu Leroy. Dlatego pojechałem do Castoramy aby sprawdzić czy i tutaj jest podobnie. Przeglądałem kantówki i deski to rzeczywiście niektóre nadawały się jedynie do rozpalenia w kominku a nie do budowy czegokolwiek (no może do budowy domku dla ptaków). Jednak powiedzmy co 3cia/4ta deska była OK. Przy kupnie będę musiał po prostu więcej czasu poświęcić.
Jak znacie jakiś tartak w Szczecinie i okolicy, który sprzedaje niewielkie ilości tego typu drewna to napiszcie. Jak będę mógł na tym sporo zaoszczędzić to czemu mam tego nie zrobić

Jeżeli chodzi o osadzenie słupów, to na pomysł z tymi bloczkami wpadłem wczoraj. Wcześniej myślałem o wbijanych kotwach (do kupienia w Castorami

). Konstrukcja wydaje mi się że będzie na tyle stabilna i mocna (słupy z drewna 10cm na 10cm), że chciałem pominąć betonowanie. Dla wzmocnienia całej konstrukcji myślę jeszcze o połączeniu słupów przy ziemi kantówką.
Sprzęt posiadam, wszechstronne umiejętności też, najgorzej będzie z czasem...i najważniejsze mam dużo chęci i zapału

Domek postawię na działce u mamy więc tylko weekendy wchodzą w rachubę. Domek chciałbym wykonać do końca maja więc teoretycznie mam sporo czasu (ok. 20 dni roboczych).
"Gotowiec" na pewno nie wyjdzie taniej (nie licząc pracy). Na samym początku zrobiłem symulację kosztów na przykładzie jednego placu zabaw za 1500 zł. Jak bym sam to zrobił wyszłoby ok 900 zł na mocniejszym materiale (grubsze drewno) i takim samym wyposażeniu (zjeżdżalnia).