24 Kwietnia 2026, 16:03:48 czas Polski

Autor Wątek: Kupione deski z sosny i olchy - są krzywe  (Przeczytany 13263 razy)

Offline todhunter

Odp: Kupione deski z sosny i olchy - są krzywe
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Marca 2017, 03:28:01 czas Polski »
zależnie od palety jedne proste jedne krzywe ale jak to mówią darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy. deski z palet to zwykła tarcica nieheblowana wiec trzeba to wziąść pod uwagę. zamiast wydawać pieniądze na drewno można zainwestować w sprzęt

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka

kozio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Marca 2017, 06:14:12 czas Polski »
Tak jak Przemek pisze...
Na paletach zaczyna większość z nas. Czasem można trafic perełkę jakąś.
Polecam

fliegermaus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Marca 2017, 12:05:52 czas Polski »
Poukładaj na równym podłożu   jedno nad drugim przekładając równymi przekładkami  i ściśnij albo przyciśnij . Niech tak w cieple leży  ( można dmuchać wentylatorkiem ) i będzie dobrze
Niestety, nie pomogło za bardzo (minęły trzy tygodnie). Uratuję je wyrównując na grubościówce, czy raczej praca drewna będzie postępować?

Szczególnie mocno wygięte pozostały cieńsze deski, te 15mm.

Offline leszekdtp

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Października 2017, 11:24:11 czas Polski »
Witam wzystkich i pozdrawiam,
to co spotkalo kolege niestety i mnie. Jestem rowniez nowicjuszem kupilem 3 klejonki 200cm na 60cm rozpakowalem pocialem na wymiar i po kilku dniach rozczarowanie. Wszystko krzywe, zastanawiam sie nad kupnem MDF czy czeka mnie to samo?
Pozdrowienia

Offline Strużyn

« Odpowiedź #19 dnia: 03 Października 2017, 11:47:53 czas Polski »
MDF jest stabilny. Dopiero jak tylko jedną ze stron odizolujesz od wilgoci to może coś się wygiąć, ale jak jest nie laminowany, albo dwustronnie laminowany to powinien być prosty.

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Października 2017, 12:04:23 czas Polski »
A co sądzicie(może macie doświadczenie) o zakupach desek, kantówek w internecie?
Pozdrawiam
Krzysiek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Października 2017, 12:12:11 czas Polski »
Sąsiad kupował i żałuje. Zwichrowane, część lekko spękana, sporo poszło w odpad. Ogólnie stwierdził, że szkoda pieniędzy. Lepiej jechać samemu do okolicznego tartaku/składu nawet jeśli trzeba wypożyczyć przyczepkę lub zapłacić za transport.

A z kupną klejonką tak bywa. Trzeba było zaraz po sformatowaniu poskładać (pokleić lub poskręcać) mebel żeby zminimalizować pracę drewna które mogło mieć zbyt dużą wilgotność.
Swoją drogą nikt nie daje na piśmie zapewnienia, że kupowany materiał ma określone parametry (np. wilgotność) a więc i możliwości reklamacji są praktycznie żadne.
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2017, 12:16:59 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline leszekdtp

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Października 2017, 13:01:11 czas Polski »
Dzieki za tak szybkie odpowiedzi. Od razu ciac i skrecac? Musze jeszcze szlifowac potem podklad znowu szlifowanie i lakierowanie. A mam czas tylko po pracy. Zajmuje sie tym (tzn. ucze sie) hobbystycznie.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Października 2017, 13:39:32 czas Polski »
No cóż, albo, albo. To, że nie dysponujesz czasem (podobnie jak i ja więc się nie przejmuj) nie jest usprawiedliwieniem. Kupiłeś prawdopodobnie wilgotną klejonkę lub też w międzyczasie drewno zapracowało i wyszło jak wyszło. Z powodu braku czasu u siebie nie żądaj żeby sytuacja dostosowała się do Ciebie.
Ja też się wciąż uczę. Czasem na błędach innych a czasem na swoich. Cóż, życie...

Offline Lopi1

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Października 2017, 14:01:08 czas Polski »
A co sądzicie(może macie doświadczenie) o zakupach desek, kantówek w internecie?

Z moich skromnych doswiadczeń, kupowanie desek przez internet to porażka. Kupowalem raz i nigdy więcej. Mialy byc proste i z suszarni, były krzywe. Po reklamacji przyszły nowe, jeszcze bardziej powyginane. Albo robić samemu klejonkę, no ale trzeba mieć potem sprzet do obróbki, lub kupowac na miejscu, po sprawdzeniu.

Offline leszekdtp

« Odpowiedź #25 dnia: 03 Października 2017, 14:18:05 czas Polski »
No wiec chyba sie pobawie z MDF Ale bylem dzisiaj w piwnicy i o dziwo sie troche wyprostowaly :)
Od wczoraj czy to mozliwe tak szybko? Polozylem jedna na druga na 4 cm listwach.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Października 2017, 14:53:17 czas Polski »
Możliwe. W transporcie nabrały wilgoci a u Ciebie dochodzą do siebie. Oczywiście to tylko moje amatorskie przypuszczenia.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Października 2017, 15:39:51 czas Polski »
Młode  drzewo sie  ścina , to i soki w nim  buzują ( żywy organizm ). Trafisz  na drewno wiekowe , to już mu się nie chce kręcić.
A tak w ogóle , to po egzekucji w lesie oba te  drzewa ( drewno ) potrzebują min  6 lat by  "zdechły " ( ich błony  komórkowe )- no i wtedy .......do pracy