17 Maja 2026, 11:09:18 czas Polski

Autor Wątek: Budowa balkonów zawieszanych.  (Przeczytany 11392 razy)

Offline Mack

Odp: Budowa balkonów zawieszanych.
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Stycznia 2014, 11:00:06 czas Polski »
Piękny balkon. Pytanie do użytkownika: czy masz małe dzieci? Jeśli tak to może lepiej (bezpieczniej) by było zrobić wypełnienie w pionie - tralki. Bo małe dzieci lubią włazić na tego typu "drabinkę".
Pytanie nr 2 czy aby na pewno jesteś amatorem? ;)  Bo jak dla mnie robota wykonana profesjonalnie. :)

Pozdrawiam

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #16 dnia: 20 Stycznia 2014, 11:11:41 czas Polski »
Dzieci mam już prawie dorosłe. Jak doczekam się wnuków to może zmodernizuję konstrukcję :)
Zapewniam, że jestem absolutnym amatorem. Balkoniki zrobiłem wyrzynarką Bosch'a, pilarką MacAlister, frezarką MacAlister, taśmówką Sparky, szlifierką oscylacyjną MacAlister i jednym dłutem Stanley'a - wszystko z marketu.  :o
Do pracy zmusiła mnie postawa miejscowych fachowców". Takich nierobów i "matołków" w życiu nie widziałem.

Teraz już wiem co to jest zagłębiarka TS55 i szlifierka mimośrodowa ,np. Rotex czy też narzędzie Fein Multimaster, piły Dozuki i Kataba czy Tajima, dłuta Narex i wkrętarka udarowa Makity :). Trochę sprzętu zakupiłem bo mam duuuuuuuże plany na weekendowe wypady poza miasto.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Stycznia 2014, 11:14:39 czas Polski »
postawa miejscowych fachowców". Takich nierobów i "matołków" w życiu nie widziałem.
Miejmy nadzieję, że żadnego nie ma na naszym forum, inaczej miałbyś "przechlapane"

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #18 dnia: 20 Stycznia 2014, 11:19:05 czas Polski »
Przepraszam za mocne słowa ale niestety uzasadnione nadciśnieniem, którego się nabawiłem podczas budowy domu....

Offline vlad

« Odpowiedź #19 dnia: 20 Stycznia 2014, 11:31:17 czas Polski »
Piękne balkoniki. Podwaliny tak bezpośrednio do muru przykręcałeś spaxami?

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #20 dnia: 20 Stycznia 2014, 11:37:07 czas Polski »
Tak, bezpośrednio do muru - a właściwie to przez mur. Pod podwalinami jest folia ścięta równo z drewnem aby nie podnosiła kleju i tynku przy styku z drewnem. Ściany z silikatu były niemal idealnie wypionowane i nie musiałem niczym podkładkować.

Offline vlad

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Stycznia 2014, 12:01:59 czas Polski »
Tak, bezpośrednio do muru - a właściwie to przez mur
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem: mocowałeś to od wewnątrz? Tzn. od strony pomieszczenia wkręt przez blachownicę, ścianę i do podwaliny?

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #22 dnia: 20 Stycznia 2014, 13:12:28 czas Polski »
vlad dokładnie zrozumiałeś - trasowałem na ścianie umiejscowienie podwalin - potem przewiert na wylot i od wewnątrz przez blachę wkręty 38 cm w drewno. W tej sytuacji złącza ciesielskie od zewnątrz to był już tylko dodatek na poprawę nastroju. Mocowanie jest pancerne.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Stycznia 2014, 13:43:29 czas Polski »
wkręt przez blachownicę, ścianę i do podwaliny?

Co nazywasz blachownicą ?

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #24 dnia: 20 Stycznia 2014, 14:08:04 czas Polski »
Blacha:

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Stycznia 2014, 14:17:15 czas Polski »
Dobrze że dałeś blachy pod łby  krętów , bo  mogły by się wyrwać  z  bloczków .
Ja dla pewności dałbym po jednej śróbie na wylot + nakrętka

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #26 dnia: 20 Stycznia 2014, 14:53:58 czas Polski »
Balkony bardzo fajne, ale mnie zastanawia jak zabezpieczyłeś drewno przed tynkowaniem ?
Oklejałeś wszystko, czy jak ?
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #27 dnia: 20 Stycznia 2014, 15:35:21 czas Polski »
Paweł drewno było zabezpieczane folią stretch podczas prac mokrych. Zauważ, że podwalina jest ukryta w warstwie ocieplenia (wełna mineralna twarda) i ma nikłą styczność z klejem i tynkiem (silikonowym).  Samo drewno to klejonka KVH (sucha) i dodatkowo zabezpieczona dwiema warstwami  Penetrinu a na to dwie warstwy lazury Adlera Pullex  Plus (rozpuszczalnikowej). Konstrukcja jest na ścianie kilkanaście miesięcy i wszystko OK.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2014, 15:39:43 czas Polski wysłana przez Arek_VI »

Offline vlad

« Odpowiedź #28 dnia: 20 Stycznia 2014, 15:38:58 czas Polski »
Co nazywasz blachownicą ?
Blachę, oczywiście. Nie wiem skąd mi się ta blachownica wzięła :)
Arek_VI - a te spaxy są wystarczająco wytrzymałe do utrzymania balkonu?

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #29 dnia: 20 Stycznia 2014, 15:46:25 czas Polski »
Zastosowane Spax-y mają 10 mm średnicy. To są setki kilogramów na jeden wkręt. Oprócz tego blachy (po dwie na podwalinę - na każdej z nich minimum 4 wkręty kołkowane w ścianie). Przekroje belek to minimum 140/140. Na balkoniku mogą stanąć jednocześnie 4 osoby. Jestem spokojny o wytrzymałość. Cieśla robiący więźbę (dużej klasy fachowiec) stwierdził, że przesadziłem z mocowaniami :)