17 Maja 2026, 21:01:49 czas Polski

Autor Wątek: Taras drewniany  (Przeczytany 9499 razy)

Offline Granado

Odp: Taras drewniany
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Marca 2017, 09:50:19 czas Polski »
Nikt się nie wypowie na temat łączników do desek?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #16 dnia: 21 Marca 2017, 10:31:10 czas Polski »
Jak se stryjenka uważa - jeden bije gwoździe, drugi wkręty, trzeci dedykowane wkręty, czwarty ......itd...
kwestia gustu,kasy,itp...

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Marca 2017, 10:53:30 czas Polski »
Czyli legary luzem? A jak podczas montażu zrobiłeś żeby konstrukcja się nie przesuwała?
Olejujesz regularnie co rok?

Opaska z kantowki po obwodzie, do tego przykrecone legary co 40 cm, po dlugosciach polaczone kawalkiem kantowki jak trzeba bylo. Miedzy kantowka a kostka podkladki z gumy. Poza tym nie robilem nic wiecej, nie przesuwa sie. . Taras 5x7. Calosc skrecana spaxami do tarasow. Juz nie olejuje. Podoba mi sie naturalnie starzejacy sie modrzew. Zaolejowalem tylko na poczatku, dwoma warstwami oleju Altax, teraz nie ruszam i patynuje sie fajnie.

Offline Granado

« Odpowiedź #18 dnia: 21 Marca 2017, 11:04:59 czas Polski »
Calosc skrecana spaxami do tarasow.
Czy frezowałeś otworki pod główki spax?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Marca 2017, 11:06:38 czas Polski »
Nie, nic nie frezowalem. To byla moja pierwsza "wieksza" praca tego typu wiec robilem "na czuja". Wkrety ktorych uzywalem mialy zlobienia pod lebkiem i ladnie sie wkrecaly w deske.

Offline Granado

« Odpowiedź #20 dnia: 21 Marca 2017, 11:08:31 czas Polski »
Boję się rozszczepień  drewna przy otworze podczas wkręcania bez podfrezowanego wgłębienia na główkę spax. Taki taras widziałem

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Marca 2017, 11:18:36 czas Polski »
Robilem to 4 lata temu i pamiec zawodna ale nie przypominam sobie, zeby sie jakos specjalnie cos rozszczepialo. Jak krecilem blisko czola to miejscami cos tam wiercilem, ale jak normalnie, w srodku deski, to po prostu wkret i jechane. Czasami, nacisk glowki "podnosil" wlokna ale nic spektakularnego.

Teraz pewnie bym wiercil (dla spokoju umyslowego) ale wtedy sie nie znalem ;). Wez kawalek deski i poprobuj. Moze po prostu, fuksem, dobralem sobie wkrety ktore nie robily problemow (pamietam tylko, ze sporo kosztowaly i byly to jakies spaxy do tarasow). Tylko dla mnie taras to taras a nie przedluzenie podlogi w salonie. Mam na nim slady po farbie (dziecko znajomych malowalo), sporo tluszczu z grilla, rozlane rzeczy itd. Jakos "sterylny" taras do mnie nie mowi (dlatego tez przestalem olejowac)..

Offline Granado

« Odpowiedź #22 dnia: 21 Marca 2017, 14:08:51 czas Polski »
Z porównaniem do salonu masz rację, ale chciałbym, by na etapie wykonania nie zrobić durnych błędów, które przełożą się na eksploatację tarasu.Mam nadzieję, że Kolega, który założył wątek nie ma za złe naszych postów, znajdzie odpowiedzi na wiele pytań. Znalazłem wiertło Spax do wkrętów. Kosztuje około 30 PLN. Natomiast wkręty SPAX 5x60 za 100 szt 60PLN Brutto, natomiast Wkręty Reisser 5x60 w Gdańskich składach Drewna można wydusić za około 41 groszy/szt. Powoli odchodzę od montazu ukrytego, żaden komplet ( Woolfraft, Happax itp) nie schodzi niżej niż 1500PLN/ za 32 m2 tarasu

Offline Ardaturan

« Odpowiedź #23 dnia: 21 Marca 2017, 15:21:03 czas Polski »
.Mam nadzieję, że Kolega, który założył wątek nie ma za złe naszych postów, znajdzie odpowiedzi na wiele pytań.
Tak właśnie jest ;)
Ja wyleczyłem szybko żonę z tych systemów niewidocznego montażu pokazując ceny ;) Już jej nie przszkadzają wkręty.
Ostatnio jak robiłem taras nad basenem (nawet są tu gdzieś fotki na forum) to stosowałem wkręty kupione na allegro chyba marki geomet, tańsze od spax a wkręcały się bardzo przyjemnie, bez nawiercania, bez pękania.
Może się jeszcze komuś przyda ale rozmawiałem ostatnio z kolegą który kładł kilka lat temu taraz modrzewiowy i żałuje że robił szczeliny między deskami wg powszechnych zaleceń tj. ok. 5-7 mm. Twierdzi, że deski mu się porozsychały i te szczeliny się zwiększyły. Radzi mi dawać węższe szpary.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Marca 2017, 15:28:05 czas Polski »
Co do rozsychania to potwierdzam. Robilem kolo 7 mm a teraz mam ponad  10 mm.
Niewidoczny montaz jak dla mnie to sie nadaje do malenkich tarasikow z kompozytu w "designerskich" domkach. Przy sporych powierzchniach nie widze finansowego ani wizualnego sensu (musze sie naprowde dobrze wpatrzec, zeby znalezc te wkrety u siebie).

Offline Granado

« Odpowiedź #25 dnia: 21 Marca 2017, 15:38:53 czas Polski »
Jeszcze temat nachylenia tarasu. Planuję zrobić tylko około 2cm na długości 4m, czyli 0,5%. Wiem, że mało, ale chciałbym by szklanka na stole pozostała pełna. Czy robiliście przekładki gumowa pod legarami i pomiędzy legarem a deską? Na YT widziałem jakby linkę z tworzywa sztucznego  pod deską - ktoś wie co to za rozwiązanie?

Offline Morświn

« Odpowiedź #26 dnia: 21 Marca 2017, 19:04:15 czas Polski »
Naprawdę dobrze wygląda niewidoczny montaż na dużych powierzchniach i przy niektórych gatunkach ma sens.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Marca 2017, 19:19:07 czas Polski »
widziałem jakby linkę z tworzywa sztucznego  pod deską -

Wydaje  mi się to trafnym rozwiązaniem .

Offline Granado

« Odpowiedź #28 dnia: 21 Marca 2017, 22:10:12 czas Polski »
Wydaje  mi się to trafnym rozwiązaniem .

Tylko gdzie kupić? Spax ma taśmę gr 1mm ale ten "sznur" zdaje się lepszym rozwiązaniem. Np sekunda 42

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Marca 2017, 06:56:56 czas Polski »
Np żyła tnąca do kosy spalinowej. Pytanie czy taka linka np 3mm nie wgniecie się pi czasie w drewno? Ja myślę że tak