09 Maja 2026, 10:42:01 czas Polski

Autor Wątek: Cyklon  (Przeczytany 9067 razy)

Offline vitro

Cyklon
« dnia: 21 Stycznia 2014, 19:12:54 czas Polski »
Dzisiaj go uruchomiłem. Rewelacja. W odkurzaczu śladu śmieci, ciąg niesamowity.
Zły jestem na siebie, że tak długo czekałem z jego wykonaniem. Gorąco poleca ten wynalazek.
Wykonany całkowicie ze sklejki 6,5mm, 10mm i 15mm.

Pozdrawiam

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
Odp: Cyklon
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2014, 20:15:44 czas Polski »
Super, też muszę taki zrobić. Robiłeś to na podstawie jakichś planów, czy na czuja?

Pozdrawiam
ugfu

Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline vitro

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2014, 20:28:45 czas Polski »
Robię wszystkie maszyny metodą "step by step" i z tego co mam pod ręką. Cyklon nie jest jeszcze w pełni wykończony (szpachlowanie, szlifowanie i malowanie), ale nie mogłem sobie odpuścić próby.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2014, 22:08:26 czas Polski »
Och! A czy byłaby szansa na upublicznienie Twojego cyklonu w wersji rozpisanej "krok po kroku"? :)

Offline Dreluks

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2014, 22:20:05 czas Polski »
Witam,

Ja również bym bardzo prosił o rozpisanie krok po kroku. Na pewno nie 1 się przyda ;)
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline vitro

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2014, 22:54:31 czas Polski »
Krok po kroku - mówicie. No to było tak. Znalazłem w warsztacie dwa pałętające się kółka ze sklejki 15mm, jedno o średnicy ~14cm, drugie ~35cm. Podzieliłem ich obwody (pi x d) przez 30 i uciąłem 30 trapezów ze sklejki 6,5mm o wynikowych podstawach i wysokości ok. 45cm. Sklejkę ciąłem na taśmówce z ustawionym blatem pod kątem ok. 5 stopni (wiadomo? coby się równo skleiły). W powstałym lejku wyciąłem otwornicą fi 40 otwór równolegle do średnicy górnego koła. W otrzymany owalny otwór wcisnąłem rurę PCV 1,5", obrysowałem wg. wewnętrznej krawędzi lejka i obciąłem po skosie.
Dla wzmocnienia rury wyciąłem w trzech klockach (sklejka 15mm) otwory 1,5" i odpowiednio je przycinając przykleiłem Rakolem do zewnętrznego boku lejka. Górę lejka zaślepiłem sklejką 15mm z wyciętym po środku otworem fi 1,5" w który wcisnąłem rurę PCV. Dół lejka wcisnąłem na rakol w otwór wycięty w sklejce 15mm o średnicy pokrywy wiadra. Wyciąłem ze sklejki 10mm koło o średnicy pokrywy wiadra a w nim otwór o średnicy dołu lejka. W pokrywie wiadra wyciąłem taki sam otwór. Skręciłem czterema śrubami (uszczelniając silikonem) w kolejności: dolna sklejka lejka, pokrywa wiadra i koło ze sklejki 10mm. Game is over.
Powodzenia!

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2014, 01:12:36 czas Polski »
Już prawie 2 lata przymierzam się  do wykonania trochę większego cyklonu, ale ciągle to odkładam. Zdaje się, ze kilku z nas zdopingujesz.

Offline vitro

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2014, 18:13:31 czas Polski »
Przygotowałem lej do nowego cyklonu. Dibond gr. 3mm. Wygląd bardzo profesjonalny i estetyczny. Tylko cena dibondu może powalić ok. 200 zł/m2.

W zamyśle mam już kolejną wersję, tańszą. Właśnie zamówiłem arkusz sklejki elastycznej w sklejki.pl. Myśle, że będzie również fajny.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2014, 18:19:11 czas Polski wysłana przez vitro »

Offline vlad

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Stycznia 2014, 18:48:33 czas Polski »
Tylko cena dibondu może powalić ok. 200 zł/m2.
Dibond niefirmowy, tzn. plabond, etabond i podobne wynalazki kosztują ok 70pln netto/m2. A czemu akurat dibond? A nie np. blacha ocynk? Tania a do tego łatwo zrobić z niej stożek - łatwiej niż z dibondu.

Offline vitro

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2014, 19:25:28 czas Polski »
Dlaczego dibond?
Po pierwsze mam, jako pozostałość po działalności reklamowej. Faktycznie dzisiaj cena podróbek dibondu (Chiny) jest na poziomie 100 zł brutto, ale kilka lat temu był tylko jeden dibond.
Po drugie, przekładka z tworzywa - wycisza.
Po trzecie, mając odpowiedni sprzęt do obróbki ( a taki mam ) łatwiej było mi zrobić lejek z dibondu niż z blachy.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Stycznia 2014, 19:54:29 czas Polski »
vitro no to nie zapomnij o swoim logo na froncie cyklonu ;) Dobra robota!
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline vitro

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2014, 15:31:37 czas Polski »
Kombinujemy, kombinujemy, a na koniec i tak kupujemy gotowca w Obi za 27 zł.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Stycznia 2014, 15:55:15 czas Polski »
Wazon na kwiatki? ??? ale pomysł git!! :) :o
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2014, 15:57:14 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Stycznia 2014, 16:39:55 czas Polski »
Wydaje mi się, że kąt nachylenia ścianek może  być za mały do skutecznego działania cyklonu, bez prób się nie obejdzie., ale namiar na OBI dobry.

Offline vitro

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Stycznia 2014, 17:44:51 czas Polski »
O! Kuź结合先进的仓 ! Zakląłem szpetnie po przestudiowaniu metki na tym wazonie. Producent PRC, znaczy się Chiny. Czego by nie dotknąć, ten sam kierunek świata.
I jak ma istnieć polski przemysł i rzemiosło, nawet produkcję parówek wykupili a Soplica jakoś tak ryżem zajeżdża.