13 Czerwca 2026, 19:27:13 czas Polski

Autor Wątek: Platan - warto kombinowac?  (Przeczytany 13012 razy)

sgt_raffie

• Gość
Platan - warto kombinowac?
« dnia: 22 Marca 2017, 11:24:48 czas Polski »
Witam szanownych sztrugaczy :).

Mam mozliwosc skolowania sobie platana (chyba platan klonolistny). Klodka ze 2,5m dluga, ponoc spora w obwodzie (jeszcze nie widzialem). Drewno za flaszke ale trzeba bedzie kombiowac z transportem do tartaku (bo scinane w centrum miasta).
Wiec pytanie - warto sie w to bawic?? Niby czytalem, ze fajne drewno, ladny rysunek i barwa ale robil cos ktos z platana? Ktos suszyl na powietrzu? Dowolne rady w cenie.

Offline swfr

Odp: Platan - warto kombinowac?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2017, 11:49:03 czas Polski »
Dla samej nazwy warto!
No bo ilu stolarzy w PL będzie mogło powiedzieć: "Tę półkę zrobiłem z platana"?

Tym bardziej, że za koszty transportu.
Szkoda, że nie jestem bliżej bo bym się dołożył

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2017, 12:47:45 czas Polski »
Widzę ,że teraz ludzie w Polsce tną wszystko co rośnie jak debile doprawdy. Jak masz dać flaszkę za tę kłodę ,to sam ją wypij, niech palant męczy sam z tym drewnem.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2017, 12:52:14 czas Polski »
sam ją wypij, niech palant męczy sam z tym drewnem.

A co to zmieni? Nie będzie się męczył sam bo weźmie to kto inny. Bez sensu rezygnować z takiej okazji dlatego, że gość jest palantem.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2017, 12:54:48 czas Polski »
Nie bede tego scinal wiec sie nie namecze. Drzewo faktycznie stoi w nieciekawym miejscu, wrasta w kable telekomunikacyjne i atakuje juz dach domu. I tak bedzie sciete.
...rwa, Panowie - mama kumpla do ktorej to drzewo nalezy z debilami niewiele ma wspolnego (no chyba ze ich spotyka jako wykladowca na UJ). I bez przesady, ludzie tna bo w koncu mozna legalnie zarzadzac swoja wlasnoscia. Wiec...chill, jak mowia bracia rosjanie..

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marca 2017, 13:01:25 czas Polski »
@sgt_raffie określenia "palant" użyłem w odniesieniu do kontekstu wypowiedzi krzyśka.
Uważam, że to jest normalna sprawa, że można sobie drzewo na swoim gruncie wyciąć jeśli nie jest to jakiś pomnik przyrody czy coś w tym stylu.
Dla przykładu: 20cm za moim płotem rośnie dąb. Właściciel działki nieznany, nigdy nie widziany tutaj. A drzewko zaczyna dochodzić już do dachu mojego domu. To nie jest normalne by nie można było sobie z taką sytuacją poradzić. Przy okazji, ktoś wie jak można sobie z tym poradzić? Mówię o legalnych sposobach w takiej sytuacji bo nie pójdę do sąsiada bo dla mnie gość nie istnieje.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marca 2017, 13:04:03 czas Polski »
kola - wiem, pisalem w tym samym czasie co Ty.
Pisz do gminy, uparcie i kwieciscie. Ze zagraza, ze przeszkadza, ze plot niszczy itd.
U mnie zadzialalo (co prawda na niekoszona lake ale sytuacja podobna). Przez 3 lata wycinali sami a rachunek wysylali wlascicielowi nieruchomosci. W tym roku Pani wlascicielka juz chyba zrozumiala i sama zlecila koszenie.
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2017, 13:19:10 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marca 2017, 13:12:35 czas Polski »
Widzę ,że teraz ludzie w Polsce tną wszystko co rośnie jak debile doprawdy. Jak masz dać flaszkę za tę kłodę ,to sam ją wypij, niech palant męczy sam z tym drewnem.
Nie rozumiem twojej wypowiedzi. W wielu krajach nie istnieje coś takiego jak zakaz wycinki drzew. To że ludzie wycinają wszystko świadczy o tym że przez kilkadziescia lat był zakaz lub problemy z pozwoleniem.

Jeżeli jestem właścicielem działki to dlaczego nie mogę mieć prawa do decyzji o tym co ma na niej się znajdować?
Drzewa to nie są płuca świata. Hejtujesz Kowalskiego,  że wyciął kasztana bo mu PiS pozwoliło,  a czemu nie protestuje przeciwko wycince lasów / parków pod tereny przemysłowe?  Tam wycina się tysiące drzew od wielu lat i nikt nie zwraca na to uwagi. Nagle teraz, co druga osoba we wsi jest "palantem"  bo wyciela drzewo które stwarzalo zagrożenie

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Marca 2017, 13:23:55 czas Polski »
Przy okazji, ktoś wie jak można sobie z tym poradzić? Mówię o legalnych sposobach w takiej sytuacji bo nie pójdę do sąsiada bo dla mnie gość nie istnieje.

Krok pierwszy idziesz do sklepu po dobrą flaszkę
krok 2 spotykasz się z jakimś strażakiem i dogadujesz z nim że jak będzie wichura to zetną Tobie  to drzewo po " olaboga PAnie prawie się łamie od wiatru"
Krok 3 czekasz na "wichurę "
krok 4 dzwonisz do strażaków i oni robią co trzeba
krok 5 dziękujesz dobremu Państwu że tak się troszczy o Obywateli że muszą kombinować aby zrobić coś normalnego
Krok 6 idziesz do sklepu po 2 flaszkę weź moją ulubioną żubrówkę ( lubię z sokiem jabłkowym a wiadomo kto tu ma sady ) i mówisz " Dzięki ci Wojciechu ( moje imię dla przypomnienia ) za uratowanie mojego dachu
Krok 7 Organizujemy jakieś spotkanie ( chyba w wakacje coś ma być u kogoś :P ) i pijemy razem
Krok 8 mówisz jaki alkohol lubisz i ja kupuje flaszkę dla Ciebie (żeby nie było że sępie )

Jeszcze 4 kroki i wyleczysz się z alkoholizmu :D

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Marca 2017, 13:26:58 czas Polski »
@akwa-stolarz - dlatego ,że drzewo rośnie kilkadziesiąt lat a ścina się je w ciągu kilku minut.
Po drugie - poza wycinką istnieją jeszcze przycinania pielęgnacyjne to tak a propos dębu blisko granicy.
Rzeczywiście w innych krajach nie ma takich zakazów jak był w Polsce, ale odnoszę wrażenia , że w tych krajach ludzie trochę myślą . Polskie portale informacyjne są pełne doniesień o bezmyślnej wycince drzew i stąd moja reakcja i określenie : "jak debile doprawdy" ,które może nie dotyczyć tego konkretnego przypadku. Platan jest w Polsce tak rzadkim drzewem ,że każdy egzemplarz powinien być traktowany z wielką troską i uwagą.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Marca 2017, 13:32:58 czas Polski »
Bo prawo nie jest  stabilne . Wchodzi w życie i już  śpiewka o jego zmianie. A tak wycięto by tylko to co faktycznie przeszkadza do inwestycji , reszta została by na później do korekty ,lub  nie.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Marca 2017, 13:46:13 czas Polski »
To polecę dalej oftopem

Krzysiek mamy różne zdanie. Powiem tak "ja uważam że nie powinno być kostki na podjazdach tylko zielona  trawa i nikt nie ma prawa kłaść kostki i wywalać darniny z trawą".
Według moich przekonań twoja działka twoja spraw w granicach gdy nie oddziałujesz swoim zachowaniem lub zaniechaniem na działki sąsiadów . Dlaczego mam się kogoś pytać czy mam wyciąć drzewo krzak które sam posadziłem lub kupiłem działkę z drzewem ? Czemu ktoś ma mi mówić co mam robić ze swoją własnością . Ok są wyjątki przestrzeń publiczna parki lasy etc ale jak ktoś ma swój kawałek ziemi z dziada pradziada albo nawet od kilku godzin to czemu nie mogę z nią zrobić co uważam za słuszne. U siebie wyciorem kilka drzew ale w ich miejsce posadziłem kilka tui, krzaków i świerk bo mi tak pasowało ułożenie i  przesunięcie nowego parkingu. Miał wolny czas chęci i środki , gdybym miła czekać 1-3 miesiące na pozwolenie to bym miał rok prac w plecy.
Zgodzę się są ludzie wycinający wszystko z działki ale to nadal jest ICH działka ich własność.
Jeśli ktoś jest głupi ( czasami wycinka wszystkich drzew nie ma sensu dla kogoś i część mogła by zostać ) to nie zamykasz go w psychiatryku lub areszcie do czasu aż nie zagraża on innym tylko pozwalasz mu być innym i tyle.
Jeśli ktoś martwi się o tlen niech sadzi i pielęgnuje swoje podwórko a nie zarządza dobrem drugiej osoby. Jak już ktoś napisał ludzie rzucili się na wycinkę bo nie wierzyli że to prawo utrzyma się długo .
I teraz będzie trochę politycznie tak jak nie trawie tych k*&#w z PIS-u to jest jedyna ustawa która w miarę wyszła.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Marca 2017, 14:07:55 czas Polski »
Panowie, do brzegu prosze bo cos brazowego zacznie zaraz latac w powietrzu :o.
Znalazlem film Lidki o platanie. Chyba sie zdecyduje na kombinacje z przewozem do przetarcia.
Ponoc jest kaprysny przy suszeniu... Moze ktos cos w tym temacie podpowie.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Marca 2017, 21:40:50 czas Polski »
Znalazłem tylko taką informację , cytuję za stroną : http://drzewa.nk4.netmark.pl/atlas/platan/platan_klonolistny/platan_klonolistny.php

Trwałe, mocne i ciężkie, bardzo efektowne, stanowi jeden z najbardziej cenionych w przemyśle meblarskim gatunków drewna; jego masywna, brunatna twardziel jest używana do produkcji wysokiej jakości mebli i okładzin, natomiast z jasnego bielu wyrabia się forniry.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Marca 2017, 21:52:41 czas Polski »
Witam.
Odnośnie platana to bierz. Co ci szkodzi jak prawie za darmo.
Odnośnie wycinki drzew. My ostatnio z kolegą sgt_raffie czyściliśmy moją działkę z drzew, I powiem że była to bardzo dobra decyzja. Przerośnięte wysokie drzewa zacieniały teren i nic nie urosło by tam. A teraz pięknie i jasno, dużo światła. W przyszłości będzie tam sad. Ludzie narzekają na masową wycinkę drzew, ale nikt nie mówi o tym, że przez dziesiąt lat durne zakazy spowodowały poprzerastanie dzrew na  działkach, i wiele z tym związanych problemów. Owszem, są nadurzycia, ale tak jest ze wszystkim. Teraz kożystając z możliwości nadrabiany jest czas, ludzie robią porządki.
Porada dla kolegi m_koli.
Czy masz jakiekolwiek namiary na właściciela?
Jak nie to jeśli chcesz go znależć, to jest prosta droga. W gminie, jeśli będzie miła pani lub pan, to podadzą ci adres, bo muszą gdzieś wysyłąć pismo o podatek do zapłaty.
Jeśli się nie da to jest druga droga.
Wchodzisz na geoportal

http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?gpmap=gp0&actions=acShowWgPlot

Wyszukaj działkę sąsiada i po klikniąciu na nią wyświetli się numer działki w krajowym rejestrze gruntów.
Spisza ją sąbie i teraz idzuesz do krajowego rejestru ksiąg wieczystych.

https://ksiegi-wieczyste-online.pl/PoNumerzeDzialki.html

Są też inne portale.
Wpisujesz numer działki i otrzymasz numer ksęgi wieczystej. Po dokonaniu drobnej opłaty będziesz mógł ją otworzyć, i tam powinien być podany adres właściciela.
Niestety nie zawsze jest, ale z regóły nie ma z tym kłopotu.

Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2017, 22:10:10 czas Polski wysłana przez Lirorobert »