15 Maja 2026, 20:10:55 czas Polski

Autor Wątek: Księżycowe drewno co o tym myślicie?  (Przeczytany 18560 razy)

Offline krit 6

Odp: Księżycowe drewno co o tym myślicie?
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Stycznia 2018, 21:39:55 czas Polski »
Prosty sposób, poszukać kogoś, kto ma swój las, i zlecić mu wycięcie drewna w tym okresie. Trzeba to zrobić wcześniej, aby to zgłosić  i żeby drewno zostało ocechowane, dostaniesz odpowiednie dokumenty i możesz  dalej sobie je obrabiać. Właściciele lasów wiedzą co i jak, kiedy i z kim to załatwić.
Już widzę jak leśnik w czasie świąt Bożego Narodzenia czeka na skraju lasu
nie musi w czasie świąt tego robić, może to zrobić po świętach.Nie wiem czy aktualnie leśniczy cechują drewno z prywatnych lasów, kiedyś tak było. Wszystko da się załatwić, jeśli się tylko tego chce. Wymaga to oczywiście trochę czasu i nie każdemu to odpowiada. Ale to już inny temat.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Stycznia 2018, 22:54:16 czas Polski »
Nie no ok tyle że by ściąć a nie oznaczyć drzewa do cięcia między 24 grudnia a 1 stycznia trzeba by się sprężyć bo czasu niewiele.

Offline zgurysyn

« Odpowiedź #62 dnia: 08 Stycznia 2018, 19:58:54 czas Polski »
Zgadzam sie z Toba. Ale nawet jakbys chcial kupic powiedzmy wiezbe na dom scieta wg. tych zasad to gdzie i jak to zrobic? Chyba, ze trafisz na naprawde wyrozumiałego lesnika. Nie znam dokladnie zasad panujacych w lesie przy scince ale coś mi ciezko uwierzyć, ze zrobia dla Ciebie wyjątek. Wiesz jak i gdzie kupic taki drzewo?
jeśli chodzi o las z którego chcę pozyskać drewno to należy do prywatnej wspólnoty. budujemy w tym lesie trasy rowerowe bikeparku na Górze Żar i mamy jako tako wychodzone ścieżki, więc wszystko jest do ogarnięcia :)
dam znać jak temat ruszy się do przodu

Offline Berbelek

« Odpowiedź #63 dnia: 13 Marca 2018, 14:30:57 czas Polski »
Znajomy podesłał mi linka, może ktoś będzie zainteresowany:
http://sklep.domdrewno100.pl/sympozjum-erwin-thoma---21-04-2018,460.html