16 Czerwca 2026, 05:45:34 czas Polski

Autor Wątek: Projekt instalacji odciągowej  (Przeczytany 24958 razy)

Offline Jakacor

Projekt instalacji odciągowej
« dnia: 23 Marca 2017, 22:05:38 czas Polski »
Jestem na etaie projektowania instalacji odciągowej w mojej małej amatorskiej stolarni (4,5x3,5m).
Jako, że muszę wyrównać podłogę wymyśliłem, że puszczę pod nią instalację odciągową i elektryczną.
Pomysł jest taki, żeby na legarach 14 cm położyć 18mm płytę osb/mfp lub inną drewnopochodną.
Pod podłogą mam zamiar rozłożyć rury PCV fi 110 podłączone do odciągu, który będzie znajdował się na zwenątrz budynku (w szopce doklejonej do budynku).
Maszyny, które mam zamiar podłączyć na tę chwilę to:
- piła makita mlt 100
- ukośnica metabo kgs 254
- strugarko-grubościówka hammer A3-26

Będę wdzięczny za Wasze sugestie co do mojego planu.
Zamieszczam projekt w 2 rzutach:
- instalacja wraz z opisem
- pomieszczenie z wyposażeniem (na żółto meble, na różowo maszyny)

PS. Jako, że mam opcję na rozszerzenie stolarni - z prawej strony wypuszczam trójniki do rozbudowy na przyszłość

Offline Jakacor

Odp: Projekt instalacji odciągowej
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwietnia 2017, 10:07:11 czas Polski »
Kilka zdjec z realizacji:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwietnia 2017, 11:19:36 czas Polski »
Odciąg na zewnątrz jest dobry na wiosnę i lato, w zimie odciąg wyciągnie z warsztatu ogrzane powietrze. Możesz przefiltrowane powietrze ( filtr za odciągiem) skierować ponownie do warsztatu i będzie ok.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwietnia 2017, 13:30:30 czas Polski »
Odciąg na zewnątrz jest dobry na wiosnę i lato, w zimie odciąg wyciągnie z warsztatu ogrzane powietrze. Możesz przefiltrowane powietrze ( filtr za odciągiem) skierować ponownie do warsztatu i będzie ok.
Poki co warsztat jest sezonowy. Zima jest przestojem. Pomysl z filtracja i powrotem dobry. Bylem tej zimy w stolarni z olbrzymimi odciagami - wyciagaly momentalnie  cale cieple powietrze:)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwietnia 2017, 21:05:39 czas Polski »
I efekt finalny. Jeszcze tylko przykrecic plyty, pomalowac i prawie gotowe:)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwietnia 2017, 21:06:14 czas Polski »
I efekt finalny. Jeszcze tylko przykrecic plyty, pomalowac i prawie gotowe:)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2017, 00:21:02 czas Polski »
Uzupelnilem troche konstrukcje. Dalem poprzeczki na laczeniach plyt bo sie lekko uginaly. Dalem tez katowniki stalowe laczace legar z podloga, ktore usztywniaja kanstrukcje i przejmuja czesc obciazenia.
Teraz tylko kupic odciag i zobaczymy czy dziala:)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2017, 00:22:02 czas Polski »
Zdjecia niestety sprzed poprzeczek - zapomnialem cyknac po montazu.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwietnia 2017, 14:50:42 czas Polski »
.... A nie jest tak, że połączenia pod kątem prostym osłabiają siłę ciągu?

No właśnie. Przy odciągu, połączenie pod kątem prostym jest bardzo złym rozwiązaniem. Pomimo tego, że masz sporą średnicę rur to w przypadku kiedy większa drzazga Ci wpadnie do odciągu i stanie w kolanku, to wtedy reszta trocin zbierze się wokół niej i zablokuje całą odnogę odciągu. Lata temu, jak jeszcze chodziłem na praktyki to czyszczenie odciągu było standardem raz dziennie. Nie piszesz jakie wymiary ma Twój zakład. Im dłuższa droga do odciągu to musi być albo mocny odciąg albo jeżeli będzie słaby odciąg to przy długiej drodze będzie słabe ssanie. Mam też nadzieję, że będziesz stosował zasuwy na odnogach.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwietnia 2017, 15:22:32 czas Polski »
Dzieki Robsonik - warsztat jest maly: 3,5x4,5m. Oczywiscie na kazdej koncowce bedzie zasowa. Myslalem o odciagu z wydajnoscia na poziomie 2500 m3 - i mocy 1,1 kW. Mam nadzieje, ze bedzie wystarczajacy. Jesli chodzi o laczenie pod katem prostym to jest tylko jedno takie polaczenie. Pozostale sa robione z laczonych kolanek 2x45 dzieki czemu zakret jest lagodniejszy.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Kwietnia 2017, 00:19:47 czas Polski »
No i nie mam dla Ciebie znowu dobrych informacji. Odciąg jaki chcesz zamontować jest zdecydowanie za słaby. Trociny będą powoli przesuwać się do worka a jak będzie ich dużo to część tam trafi a część będzie się zbierać w rurach. Na zdjęciach które przedstawiłeś zakręty w narożach są ok, ale widać, że każde wejście do rury odciągowej jest pod kątem prostym a to duży błąd, powinno być minimum 45 stopni i skos zawsze powinien być w kierunku odciągu tak, aby wióry miały mniejszy opór w drodze. Rzecz następna to obowiązkowo musisz uziemić rury odciągu, tak aby wióry w skutek tarcia nie wywołały iskry. Widziałem co najmniej 2 zakłady które spłonęły wskutek źle zabezpieczonego odciągu.

Offline Jakacor

Projekt instalacji odciągowej
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Kwietnia 2017, 01:26:17 czas Polski »
Na zdjęciach które przedstawiłeś zakręty w narożach są ok, ale widać, że każde wejście do rury odciągowej jest pod kątem prostym a to duży błąd, powinno być minimum 45 stopni i skos zawsze powinien być w kierunku odciągu tak, aby wióry miały mniejszy opór w drodze.
A jaki beda mialy opor spadajac pionowo w dol?

Tu grawitacja moim zdaniem powinna pomoc. Zrobienie wejsc do instalacji pod katem skutkowaloby tym, ze by wystawaly z podlogi, a zalezy mi na tym, zeby byly jak najmniej uciazliwe. Jedynym rozwiazaniem pozwalajacym zlicowac dekiel z podloga na jaki wpadlem byl trojnik.

« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2017, 01:34:58 czas Polski wysłana przez Jakacor »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Kwietnia 2017, 08:22:41 czas Polski »
Rzecz następna to obowiązkowo musisz uziemić rury odciągu, tak aby wióry w skutek tarcia nie wywołały iskry. Widziałem co najmniej 2 zakłady które spłonęły wskutek źle zabezpieczonego odciągu.
A czy byly to wielkie stolarnie przerabiajace dziesiatki m3 czy przydomowe warsztaty takie jak Kolegi??

Offline Robsonik

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Kwietnia 2017, 13:41:24 czas Polski »
Rzecz następna to obowiązkowo musisz uziemić rury odciągu, tak aby wióry w skutek tarcia nie wywołały iskry. Widziałem co najmniej 2 zakłady które spłonęły wskutek źle zabezpieczonego odciągu.
A czy byly to wielkie stolarnie przerabiajace dziesiatki m3 czy przydomowe warsztaty takie jak Kolegi??

Tu nie ma znaczenia wielkość zakładu tylko tarcie jakie powstaje przy transporcie trocin. Rury które kolega zamontował nie są przeznaczone do stolarni i nie mają właściwości antystatycznych.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Kwietnia 2017, 15:41:45 czas Polski »
A mozesz prosze odpowiedziec na pytanie?
Smiem twierdzic, ze ilosc generowanych trocin, rodzaj (moc) odciagu itd maja tu znaczenie.