30 Kwietnia 2026, 10:58:18 czas Polski

Autor Wątek: Myjka ciśnieniowa do ogrodu - jak warta polecenia ?  (Przeczytany 20267 razy)

Nożyk

• Gość
Odp: Myjka ciśnieniowa do ogrodu - jak warta polecenia ?
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Stycznia 2018, 14:13:28 czas Polski »
Panowie Fachowcy w żołnierskim skrócie 8)

1) biednego nie stać na tani szmelc.
2) meeee doświadczenie raczej znikome - do tej pory używałem myjki wielkości młynka do kawy z cieknącym wężem.
3) wykorzystanie, raczej standardowe - skóra, fura, komóra + jakieś przepchanie rurki (m_kola ;) ), kostki nie mam bo mnie nie stać, do elewacji może przyszłościowo się przydać.
4) zakres cenowy - wstępnie wynosił do 500 pln, lecz niestety tak polecanego Kerchera k5 w do tej ceny nie znalazłem (chyba że na złomie) zatem (choć niechętnie) musi wzrosnąć do 1k pln...

...i tu mała konsternacja, bo grzebiąc sobie znalazłem
- do 500 zł
no i osławiony model k5
- wersja 1.180
- oraz Premium

P.S. Czy dysza 3w1 w wersji Premiun nie spierdzieli się szybciej w myśl zasady "gdy coś jest do wszystkiego, to jest do niczego"?
Tak czy siak chcę dokupić wąż 15-20m, a z racji iż lubię porządek zwijak na węża mile widziany.

Własne sprawdzone w boju propozycje też mile widziane. :P

Please, help
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2018, 14:18:08 czas Polski wysłana przez Nożyk »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Stycznia 2018, 14:55:51 czas Polski »
Sie chętnie podłącze do pytania..kostka po pierwszej zimie wiec chetnie bym ją jakoś umył..

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Stycznia 2018, 14:56:24 czas Polski »
Nożyk będę trochę gdybał bo nie wszystko wiem ale pewne sprawy z doświadczenia znam.
Mam Karchera 5.20 od kilkunastu już chyba lat. Taki stary podstawowy model bez nawijaka przewodu i innych fajerwerkow. Jak planowałem zakup to wybrałem się do serwisu zapytać znajomego co oni tam naprawiają a czego nie i mi polecił właśnie ten model. Dzisiaj może to inaczej wygląda bo świat schodzi na psy i zamiast jakości dokładają do produktu/ów pozorne ułatwiacze życia. Z myjki jestem zadowolony a swoje już przerobiła przez lata.
Sugeruję Karchera nie dlatego , ze jest najlepszy na świecie ale dlatego , że wszędzie jest dostęp do części zamiennych itd.
Kupisz Stanleya to będziesz się bujał z dokupieniem czegokolwiek.
Do myjki warto kupić porządną pianownicę z mosięzną głowicą bo ta fabryczna to jest popierdółka ani do użytku ani do wyrzucenia jej bo szkoda.
Za pianownicę zapłaciłem coś koło 140-160 zł , zalinkuję jak znajdę.
Na dodatki typu szczotka do mycia tarasów w komplecie nie patrz bo ona podobnie jak wspomniana pianownica jest do wyrzucenia.
Wydaje mi się , że wielofunkcyjna lanca to też jest pułapka , która może się zemścić sporym wydatkiem za jakiś czas.
Moja ma odobno zwykłą lancę i osobno turbodyszę i ta turbo po kilku latach zaczęła głupieć. Trzeba jej zaaplikować wd40 w wylot i dopiero odpala. Jak mnie nerw chwyci to kupię nową i na pewno będzie tańsza niż taka wszystko w jednym.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Stycznia 2018, 15:37:43 czas Polski »
Właśnie zauważyłem podczas grzebania, że węży i innych pierdół do Karchera jest od zajeb**** po prostu dużo, a do Stanleya to trochę bida.
Z tym bębnem to też nie mam ciśnienia, ale z racji, że chciał bym korzystać z myjki zimą to by się przydał do sprawniejszego rozkładania/składania.

daka

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Stycznia 2018, 15:39:19 czas Polski »
Nożyk ja mam od 2 lat k5. Co tydzień myte 2 auta na sezon kostka brukowa z 100m2 czyszczone tarasy itp. Śmiga jak miło. Jeśli chodzi o dysze 3w1 to jest to ogólnie zabawka z tym wyświetlaczem tzn nie ma co sie sugerować ciśnieniem które pokazuje bo okłamuje troszku. Dokupiłem pianownice mosiężna dodatkowy przewód 8m i szczotkę do bruku. Ja jestem bardzo zadowolony. I tak jak koledzy piszą osprzęt jest ogólnie dostępny a jest go naprawdę dużo.

daka

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Stycznia 2018, 15:39:37 czas Polski »
Jbc to dzwon albo wpadnij wypróbować

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Stycznia 2018, 16:14:46 czas Polski »
Zimą korzystanie z tego typu myjki słabo widzę. No chyba , że taka zima jak obecnie- w klapkach bez skarpet byłem w warsztacie.
Próbowałem kiedyś jak było "letko zimnawo" i w wężu robi się kasza a na samochodzie lodowe gluty ;) Szkoda szarpaniny.
Jak masz jakąś halę z plusową temperaturą to jak najbardziej.
Widzę na allegrze , że pianownic teraz jest do wyboru do koloru a w czasach kiedy ja kupowałem trzeba się było pogimnastykować żeby znaleźć.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Stycznia 2018, 21:08:50 czas Polski »
No dobra Panowie szlachta. Karcher k5 jest dosc dobrze rozpoznany i w sumie ludzie go polecaja. Czy warto doplacac do k7? Od praktycznej strony jaka jest roznica? Wiekszy przeplyw wody w jednostce czasu? Wyraznie wiekszy komfort pracy?

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Stycznia 2018, 21:28:27 czas Polski »
Z tą zimą to troszkę mnie poniosło, bardziej chodziło mi właśnie o pogody jak teraz, ogólnie powyżej 0'C. Chociaż tak się zastanawiałem czy podanie wody + 20-30'C nie rozwiązało by częściowo problemu.

Draax, podejrzewam, że różnica jest taka jak pomiędzy K3, a K5 (chociaż po miedzy tymi jest jeszcze K4). Przynajmniej tak mi wychodzi z poszukiwań, bo przeglądałem już różne zestawy z modelami K.

Pytanie: czy ta cała pianownica to jest coś innego jak zbiornik na detergent?

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Stycznia 2018, 21:53:00 czas Polski »
Pianownica to jest coś innego. Aktywna piana to trochę inna rzecz niż szampon do samochodów albo płyn do garów. Poza tym trzeba umieć korzystać z dobrodziejstwa żeby właściwie umyć samochód bo takie  na chłopski rozum użycie jej nic nie da. Ale to nie jest temat o technice mycia samochodu więc nie będę się produkował.
Żeby porównać myjki 5 i 7 to by trzeba mieć dostęp do obu a nie mam.
Przejrzałem parametry K7 kompakt i w zasadzie różnice są takie: większa moc i przepływ wody , dłuższy wąż i wbudowany filtr wody czyli trochę większa i mocniejsza. Nie sądzę jednak , że się nią szybciej umyje za to na pewno więcej się za nią zapłaci ;D

daka

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Stycznia 2018, 22:42:26 czas Polski »
Po 1 większe ciśnienie o 35 bar większe i najważniejsza różnica to pompa w k5 jest juz dobra bo aluminiowa a w k7 to juz jest max czyli mosiężna przy zwykłym myciu samochodu tego nie widać ale jak się jeździ w teren itp różnica w sile zauważalna

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Stycznia 2018, 23:15:08 czas Polski »
Jak się jeździ w teren , jak się ma maszyny rolnicze albo ciężarówy , jak się myje budynki inwentarskie czy przemysłowe to się nie kupuje myjek 5 czy 7 tylko takie za stosowne do przeznaczenia pieniądze. W zastosowaniu podwórkowym/przydomowym to począwszy od piątki (dobra pompa plus bezawaryjność i małe gabaryty) każda następna to sprawa gustu , udogodnień i kieszeni kupującego. Co nie zmienia faktu , że one nadal są sprzętami do pracy amatorskiej czyli kilkanaście minut i obowiązkowa przerwa.W praktyce można grzać bez przerwy i 2 godziny ale producent dla własnego spokoju nastraszył społeczeństwo ;D

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Stycznia 2018, 23:19:22 czas Polski »

...Poza tym trzeba umieć korzystać z dobrodziejstwa...
Ot mądrego to i miło posłuchać.

Draax, mosiężna pompa jak najbardziej jest na +, ale nie sądzę aby 35 atmosfer robiło taką dużą różnicę, dlatego zastanawiałem się nad K4, K3 a różnice z ceny włożyć w akcesoria.

Acha, bodajże w Stanleyu była możliwość czerpania wody nie pod ciśnieniem (np. z beczki). Czy Kerchery też tak potrafią?

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Stycznia 2018, 23:27:21 czas Polski »
Nożyk chyba mało uważnie czytałeś. Dobra bezawaryjna pompa jest dopiero od 5 w górę a wszystko poniżej to jednorazówki. Oszczędzaj pieniądze tam gdzie należy oszczędzać .Zakup zawsze boli ale po chwili się zapomina a jak czlowiek oszkli to się później tylko wkurza.
Karcher nie pociągnie wody z beczki.
Masz ochotę dowiedzieć się jak się fachowo myje samochód? ;D ;D ;D ;D
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2018, 23:30:10 czas Polski wysłana przez djaworek »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Stycznia 2018, 23:45:41 czas Polski »
Do mycia samochodu pianownica jest super. Tylko trzeba się nauczyć z niej korzystać (myć, a nie spłukiwać).