18 Czerwca 2026, 19:20:59 czas Polski

Autor Wątek: Tolerancja kąta drogich kątowników (albo: czy 2mm/metr to dużo?)  (Przeczytany 39335 razy)

Offline wojo72

Odp: Tolerancja kąta drogich kątowników (albo: czy 2mm/metr to dużo?)
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Października 2017, 12:04:15 czas Polski »
No patrzcie, tyle lat się zastanawiałem dlaczego wszystko  mi wychodzi krzywe, a Qiub jednym postem to rozkminł, to nie ja byłem winny a gówniane kątowniki. ;)
A na poważnie, dyskusja przypomina mi podobne o "superprecyzji" z początków forum cnc info, tam też byli tacy którzy przekonywali że bez sprzętu za kwoty z kilkoma zerami szkoda się brać za cokolwiek. Nikt nikomu nie zabrania kupowania drogich przyrządów, ale może warto też napisać że ten tani kątownik  można sprawdzić zarówno przy zakupie jak i również później w użytkowaniu mając do dyspozycji jedną równą krawędź np. płyty meblowej i do oceny jego  prostopadłości przy pracach stolarskich w zupełności wystarczy przyrząd jakim jest ludzkie oko.
Qiub, a jak sprawdzasz te swoje stalowe wzorcowe kątowniki bo mogą się przecież wygiąć (szczególnie te długie)a w przemyśle metalowym stosuje często przyrządy pomiarowe z żeliwa.

Offline L4

« Odpowiedź #46 dnia: 31 Października 2017, 12:06:57 czas Polski »
Jeśli traktuje je jako relikwie i od święta tylko wyciąga żeby niedomyte masy (tańsze kątowniki) mogły ogrzać się w blasku to raczej się nie powyginają.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Października 2017, 13:48:51 czas Polski »
Qiub, a jak sprawdzasz te swoje stalowe wzorcowe kątowniki bo mogą się przecież wygiąć (szczególnie te długie)a w przemyśle metalowym stosuje często przyrządy pomiarowe z żeliwa.

jeden duzy katownik lezy w specjalnym pudeleczku, pudeleczko jest prawdopodobnie szczelne a na nim napisane ze ma lezec plasko i nic na nim nie ma prawa stac/lezec dodatkowo jest informacja ze raz na 3 lata nalezy oddac do kalibracji, numer telefonu na ktory sie dzwoni oraz numer umowy ktora nalezy podac w celu sprawdzenia/skalibrowania za free. Przyjezdza kurier zabiera i oddaje jak juz przejdzie gdzies tam testy.

sa specjalne gatunki stali oraz ich obrobka gwarantujaca duzo mniejsze wachania materialowe ale o tym mozna poczytac sobie na necie

odnosnie cnc to mozna olowki robic i to wyjdzie kilkaset do kilkutysi albo robic glowice do silnikow samochodowych i wyjdzie kilka baniek lub obrabiac czesci do samolotow gdzie precyzja jest jeszcze wieksza niz w samochodach i wydac na park cnc kilka miliardow. wszystko chyba w temacie cnc i odpowiedzi ze bez grubych baniek nie da sie zrobic nic...

Offline jasiop

« Odpowiedź #48 dnia: 31 Października 2017, 15:46:56 czas Polski »
... Ja moge smialo polecic kazdy katownik z jednego kawalka materialu ktory ma norme DIN875/00 ...
Jest to delikatnie mówiąc "niedomówienie" ... ;-)
Moim zdaniem kątownik "00" nie jest narzędziem ani koniecznym ani wystarczającym ...
Jasio P - Rzeszów

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 31 Października 2017, 20:48:59 czas Polski »
czemu laser z dokładnością 0.1mm nie nadawałby się żeby wyciąć kątownik powiedzmy 500x500mm?

Pytanie było o dokładność z jaką tnie laser. Nie ma problemu by wyciąć taki kątownik laserem ale będzie to tylko przyrząd do trasowania i to chyba tylko do drewna , bo do metalu musi być już szlifowany. Na pewno nie będzie to kątownik do wzorcowania innych kątowników.

Offline arturs

« Odpowiedź #50 dnia: 31 Października 2017, 21:16:41 czas Polski »
ja wiem? jakby wyciąć z blachy 4mm i wypiaskować to do celów stolarskich pewnie by był ok

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Listopada 2017, 06:56:08 czas Polski »
Jak już będziesz to robił to moje rady :
- wystarczy blacha 3 mm
- i koniecznie z kwasówki.
Ja wyciąłem sobie komplet dużych krzywików ze zwykłej blachy i teraz ganiam się z korozją.
Przy kwasówce nie duża różnica w cenie a spokój i estetyka załatwione.

Offline arturs

« Odpowiedź #52 dnia: 01 Listopada 2017, 07:46:33 czas Polski »
ok, pogadam w zakładzie, niedawno zmieniłem pracę i w nowym miejscu jest cała hala z laserami itp. sprzętami więc pewnie "za flaszkę" i cenę materiału da radę wyciąć..

Offline Jureq

« Odpowiedź #53 dnia: 19 Listopada 2017, 17:55:17 czas Polski »
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Listopada 2017, 17:58:19 czas Polski »
maly ten katownik ale to juz jest odpowiedz na gowno marketowe, ktore ma katy... jakies ma na pewno

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Lutego 2018, 08:51:51 czas Polski »
Idąc za czyjąś tutaj sugestią zrobiłem małe zakupy u południowych sąsiadów w https://shop.kinexmeasuring.com (sklep w CZ, ale producent z SK)

Całkiem fajne ceny, przesyłka bezproblemowa. Dodatkowo zaskoczony jestem jak ładnie jest każdy element zapakowany - każdy ma dopasowany pokrowiec! Aż żal wyciągać i na ścianie wieszać :)

Offline L4

« Odpowiedź #56 dnia: 06 Lutego 2018, 12:28:38 czas Polski »
Żal też obrazkowi się wyświetlać? :-)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Lutego 2018, 20:20:49 czas Polski »
Jakis ubogi zakaz wjazdu sie pokazuje....ubogi bo czarno-bialy :D.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Lutego 2018, 06:27:10 czas Polski »
Jak to mawiamy w branży "u mnie działa!", ale domyślam się o co chodzi, dlatego poniżej załącznik.

Offline pinkpixel

« Odpowiedź #59 dnia: 20 Lutego 2018, 11:17:44 czas Polski »
tak czytam to i czytam i chyba brak mi tolerancji ;D
Panowie, a czy przypadkiem nie powinno się wyjść od tego jaka tolerancja jest dopuszczalna np. przy wykonaniu deseczki do mięsa, jak dla mechanizmy zegara z kukułką, a jaka przy średnicy otworu wlotowego muszli klozetowej i w zależności od w/w potrzeb tak doposażyć się narzędzia pomiarowe?
Wchodzę do marketu biorę kątownik przykładam lewo/prawo, rozjazdu nie ma, biorę. Do mniejszych rzeczy często używam ekierek szkolnych za cirka 0,65 PLN, tu nawet nie sprawdzam w sklepie :D, tylko jeśli zajdzie potrzeba jeden-trzy przejazdy po papierze ściernym, lewo/prawo i do przodu.

A tak na marginesie przypomniała mi się wypowiedź tego angielskiego magika od frezarek James Burbon czy jak mu tam było, że w zasadzie to on miarkami z jednostkami miary się nie posługuje, wystarcza mu kartka papieru by skopiować grubość/długość elementu.