Odgrażałem się kiedyś, że jak kupię piłę i sturgarkę to zrobię dobrego butcher blocka.
Oczywiście skorzystałem z tutorial od najlepszego - mtmwood z YT.
Nie do końca się udało, potrzebowałem deski długiej, a szerokiej na ile pozwoli strugarka (czyli 31,7cm). Niestety klejenie nie do końca się udało, bo niektóre tarcice egzotyczne mocno wchłonęły klei, a i po drodze tarcza lekko odsuneła się od pionu, więc mimo starannego dociskania ze 2 klocki nie skleiły się na całej długości. Także deska wyszła mniejsza niż była planowana, ale i tak jestem zadowolony z produktu.
Planowane było użycie: iroko, bodo, bete, buka oraz buka parzonego. Finalnie w desce został buk parzony, buk i bete. Bo iroko pojawia się w niektórych źródłach jako nie nadające się do kontaktu z żywnością jak i do bezpośredniego kontaktu z ciałem. Wolałem więc nie ryzykować. A po rozcięciu na klocki bodo okazało się, że ma wewnątrz puste przestrzenie, więc nie nadawało się na deskę. Byłem zbyt niecierpliwy, żeby strugać kolejny kawałek bodo, więc zostały 3 rodzaje drewna.
Przy okazji zrobiłem też deskę z wzdłużnym ukierunkowanie włókien (tzw. egde grain).
Na fotach poszczególne etapy klejenia, a potem gotowy produkt, olejowanie i na koncu woskowanie.