21 Maja 2026, 20:37:49 czas Polski

Autor Wątek: Witam wszystkich ciepło :)  (Przeczytany 2904 razy)

Offline bartii9512

Witam wszystkich ciepło :)
« dnia: 24 Stycznia 2014, 08:23:51 czas Polski »
Dzień Dobry.
Mam na imię Bartek, mam 18 lat, mieszkam w Krotoszynie, z zawodu (uczeń) elektryk, ale z zamiłowania stolarz, elektryk jest ciekawy ale do stolarki mnie ciągnie od najmłodszych lat, wszystko dzięki tacie który jest stolarzem, w wieku 10 lat umiałem zakładać parkiet :D teraz gdy nadarzy się jakaś fuszka to powoli wyręczam tatę na cykliniarce bo to pieruństwo trochę ciężko sie prowadzi :D Jedne schody nawet samodzielnie odnowiłem, zajęło mi to tydzień, na zwieńczenie przy drugiej warstwie lakieru wylałem pół miski lakieru na podstopniu, ale na szczęście tata był w pobliżu i wyratował mnie :) schody były przedtem zniszczone, starszy pan który tam mieszkał mówił że poprostu przywieźli bale i sam sobie pocioł, nie było wybierania ładniejszych desek- mówi, po wyszlifowaniu schodów okazały swoje piękno, byłem normalnie zachwycony, zaprzyjaźniłem się z tymi ludźmi i mam nadzieje że jak kiedyś tam jeszcze będę to zrobię zdjęcia i pokaże.
No więc mam juz jakieś doświadczenie w zakładaniu podłóg czy renowacji, teraz próbuje zmontować jakąś szafkę nocną, niewiem czy to mi wyjdzie ale kiedyś trzeba zacząć, tylko mam jeden duży mankament, nie mam wyrówniarki, to jest mój główny "hamulec", bo przy meblach raczej ta wyrówniarka niezbędna.
No ale nic, sąsiad robi drabiny więc myślę że pomoże :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Witam wszystkich ciepło :)
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2014, 08:32:13 czas Polski »
Witam kolejnego młodego pasjonata pracy w drewnie. Dzieki forum dużo się nauczysz. Czekamy na Twoje prace. Powodzenia :)

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2014, 09:01:56 czas Polski »
Witam ziomala, życzę powodzenia i czerpania wiedzy z forum. Ojciec stolarz to skarb :)
P.S.
Moja pierwsza dziewczyna była z Krotoszyna  ;D
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2014, 09:06:24 czas Polski »
Moja pierwsza dziewczyna była z Krotoszyna 
Ale Ci się "rymnęło"
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2014, 09:16:29 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2014, 09:11:18 czas Polski »
Ale Ci się "rymneło"
:) Rymy składam jak Mickiewicz Adam
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2014, 09:12:56 czas Polski »
Witaj!- zacząłeś przygodę z drewnem wcześnie więc masz już jakieś doświadczenie i teraz będzie tylko lepiej :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2014, 09:41:39 czas Polski »
Cześć. Nie dość, że masz super hobby, to jeszcze ma Cię kto uczyć (i to 24 h/dobę) :) Tylko pozazdrościć...

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2014, 13:57:27 czas Polski »
Miło powitać  :) a tata to naprawdę skarbnica wiedzy ,chociaż nie wszyscy młodzi słuchają co powie tata. :P

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2014, 21:51:00 czas Polski »
Witamy na Domidrewno! 10 lat i już w drewnie? no to szacunek... w tym wieku to mało kto w pracy pomaga ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Stycznia 2014, 22:36:05 czas Polski »
Witaj, czerp z wiedzy już tu zgromadzonej ile się da, a jak się już nie da to pytaj, pomożemy  ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline bartii9512

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Stycznia 2014, 19:19:51 czas Polski »
Wiem że taki tata to skarb ale tak jak u góry ktoś napisał nie zawsze młodzi starszych słuchają, znaczy się kiedyś nie słuchałem ale teraz juz zrozumiałem że tata i tak wie lepiej ode mnie bo on w tym siedzi od 15 roku życia a ma już 50 lat  :)
Na szczęście moja rodzina nie należy do bogatych, a czemu na szczęście? Bo dzięki temu już w wieku 8 lat tata uczył mnie jak ciężko trzeba pracować na życie, akurat jak byłem młody to na fuchy jeździłem i praktycznie robiłem lekkie prace typu szlifowanie narożników małymi szlifierkami czy coś, wiadomo że tata nie chciał żebym sie napracował, ja poprostu sam go naciskałem żeby mnie wziął na fuchy, ale już od najmłodszych lat miałem przekonanie że nie ma nic za darmo, a teraz np. mój kuzyn powie "mama kup mi tablet" to za tydzień juz tablet jest, a ja jak chciałem komputer to musiałem najpierw przez miesiąc zmywać naczynia  ;D to dopiero była męka  :)
Więc tutaj tata nie tylko jest nauczycielem stolarki ale nauczycielem życia  ;D
Mam na szafke już przygotowane 2 klejonki, może jutro porobie fotki to pokaże

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Stycznia 2014, 08:46:06 czas Polski »
Ważne, że już w tym wieku potrafisz to docenić  8)    :)

Offline Dreluks

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Stycznia 2014, 09:59:47 czas Polski »
Witam,

Miło witać kolejną osobę, która z pokolenia na pokolenie dziedziczy ten zawód. U mnie bardzo podobnie jest że właśnie od najmłodszych lat się uczę ;) Cyklinowanie to ciężka praca ale dobrze płatna. Jeszcze jak dobrze robisz to roboty będą same wpadać.

Pochwal się swoimi realizacjami  ;)
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline bartii9512

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Stycznia 2014, 18:18:25 czas Polski »
Fakt, cyklinowanie to ciężka praca, szczególnie kręgosłup dostaje dość mocno ale tak jak mówisz można zarobić. Był czas kiedy ciągle ktoś dzwonił że podłoga, tu schody, tata odmawiał szlifowania bo pracuje w delegacjach więc nie ma możliwości popołudniowych fuch tak jak to było jeszcze 3 lata temu, ale planuje zwolnic się z pracy i znaleźć coś na miejscu żeby po południu można było coś robić.
Ledwo się z wami przywitałem a już się muszę pożegnać na parę dni  ;) muszę zawiesić swoje prace bo wybieram się na urlop przymusowy... do szpitala, powtórka z rozrywki  ;D i znowu pare dni męki, co ja tam bd robić? Mam nadzieje że ktoś będzie miał dostęp do internetu haha