12 Maja 2026, 06:11:24 czas Polski

Autor Wątek: nierówne podnoszenie frontu  (Przeczytany 2284 razy)

Offline piachoo

nierówne podnoszenie frontu
« dnia: 19 Kwietnia 2017, 17:50:43 czas Polski »
Witajcie! 10 lat temu teściowie wymieniali fronty w kuchni. Ponieważ teraz ja tu mieszkam to mnie zaczęło denerwować że jeden z nich obciera drzwiczki poniżej.  Coś jest ewidentnie krzywo zmontowane.  Z lewej strony szafka  się nie domyka.  Nie wiem co jest nie tak - front jest krzywo osadzony czy sam mechanizm podnoszenia jest nie w tym miejscu co trzeba.  Cokolwiek trzeba przesunąć trzeba to przesunąć o 3-4 mm . Tylko jak to zrobić?  Tam już są otwory po starych wkrętach - wypełnić szpachlą? kołeczkiem? rozwiercić i dać mufę? Materiał to płyta meblowa oklejana.

Z gory dzięki za myśli,
TomaszPe

Offline Robsonik

Odp: nierówne podnoszenie frontu
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwietnia 2017, 18:19:33 czas Polski »
Jest kilka rzeczy do sprawdzenia:
1 - sprawdź wymiary frontu,
2 - sprawdź odległość mechanizmu od krawędzi na korpusie, (z tego co widzę to prawy (patrząc na wprost) mechanizm jest zamocowany głębiej)
3 - sprawdź odległość mechanizmu od krawędzi na froncie.
4 - czy są jakieś punkty regulacyjne,
5 - sprawdź czy jeden z podnośników nie jest wyrobiony

W mojej ocenie masz źle zamontowanie podnośniki.

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwietnia 2017, 23:59:46 czas Polski »
Na froncie to widać jakieś kreski, że chyba próbowali w jednakowej odległości zamontować ale w korpusie są ewidentnie na innej głębokości. Regulacji tu nie ma. Jak koniecznie chcesz się z tym męczyć to musisz rozwiercić otwory np na 8mm i wkleić kawałek kołka najlepiej klejem poliuretanowym. Jak będzie wystawać  kawałek to czym to wyrównać ale tak by nie pochlastać w koło czyli np. okleić jakąś grubą taśma i papier w rękę (kontrolując taśmę czy nie zdarło) nożem do tapet "postrugać" lub strugiem jeśli posiadasz. Przesunięte wkręty bez problemu będą trzymać. Jak Ci nie żal kilka złoty to kup 1 podnośnik BLUM HK-XS z mocną sprężyną i 2 zawiasy (zależnie od zawiasów to łącznie w 40zł się zmieścisz) i wymień te archaiczne podnośniki. Starym dziurom zrobisz fazkę i zakleisz np woskiem (meblowym) pod kolor płyty. Nowy podnośnik i zawiasy będą miały nowe miejsce mocowania. W katalogu bluma (w załączniku) znajdziesz instrukcje jak wyznaczyć miejsce otworów.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwietnia 2017, 10:13:33 czas Polski »
Ja jak źle nawiercę to wklejam wykałaczkę/zapałkę na klej cyjanoakrylowy (kropelka) i potem wiercę obok.

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2017, 16:46:18 czas Polski »
Kurcze jakie genialne w swojej prostocie. Nie pomyślałem o wykałaczkach. Ale czy cyjanopan dobrze trzyma? jak kiedyś robiłem próby to tak średnio. Ja bym prędzej do szybkiego złapania spróbował kleju na gorąco z pistoletu.

Offline piachoo

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwietnia 2017, 16:47:56 czas Polski »
i skąd wziąć wykalaczki 4mm?

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Kwietnia 2017, 16:57:20 czas Polski »
zwykła wykałaczka ma 2mm a taka długa do szaszłyków około 3mm. Jak wkręt jet 4mm to 4mm ma gwint. Nie trzeba rozwiercać na 4 wystarczy 2-3 a resztę wypełni klej - no może cyjanopan niekoniecznie... najlepiej byłoby wkleić na poliuretan ale trzeba trochę odczekać.