17 Kwietnia 2026, 22:07:49 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie w sprawie kupna mieszkania z rynku wtórnego.  (Przeczytany 10832 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Pytanie w sprawie kupna mieszkania z rynku wtórnego.
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Maja 2017, 07:41:55 czas Polski »
Poprzedni właściciel powinien dostarczyć zaświadczenie o nie zaleganiu z opłatami wystawionym przez wspólnotę lub spółdzielnię. To samo z rachunkami za gaz i prąd. Moj notariuszctego wymagał przed podpisaniem aktu.

Offline tomasko

« Odpowiedź #31 dnia: 07 Maja 2017, 14:53:48 czas Polski »
jakie to jest mieszkanie (wspólnota, spółdzielcze własnościowe itp.)
Jest to Mieszkanie spółdzielcze.
I dopilnuje żeby właściciel dostarczył wszystkie dokumenty o zaległościach czynszowych  , rachunki za gaz prąd itd.
Kupuję te mieszkanie na końcu lat (połowa sierpnia)
Żadnej zaliczki ani nic takiego nie będę wpłacał.

Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Maja 2017, 18:22:34 czas Polski »
Zadatek służy temu, że jeśli bardzo ci na mieszkaniu zależy i nie.chcesz aby ci sprzedający wycofał się w ostatniej chwili lub podniósł cenę to zabezpiecza cię przed tym.
Podpisanie u natariusza umowy przedwstępnej gdzie jast podana cena mieszkania i kwota zadatku jest bardzo praktycznym i bezpiecznym zabezpieczeniem transakcji.
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2017, 18:25:03 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #33 dnia: 07 Maja 2017, 19:10:22 czas Polski »
w zasadzie mogą być zaległości czynszowe - one wiszą na właścicielu
Dobrze mówi Arturs, zaległości czynszowe jak i opłaty za wszelkie media obciążają osobę nie mieszkanie, chociaż wiem z doświadczenia (własnego także), że spółdzielnia może próbować egzekwować zaległości od nowego właściciela ale nie ma to żadnej podstawy prawnej i można kazać im się wypchać. Na szczęście spółdzielnie mają w zwyczaju egzekwować wszelkie zaległości od aktualnego właściciela przed wydaniem mu zaświadczenia  do notariusza a jest ono niezbędne do aktu i w nim jest zwykle informacja o uregulowania opłat czynszowych na dzień jego wydania. W akcie notarialnym powinna się znaleźć informacja, że wszelkie ciężary jak i korzyści obciążają nabywcę od dnia objęcia lokalu w posiadanie a nie od dnia zawarcia umowy sprzedaży a te terminy nie muszą być zbieżne czyli do dnia wydania lokalu wszelkie opłaty związane z jego posiadaniem powinien ponosić zbywca. Jedynym wyjątkiem jest opłata z tytułu użytkowania wieczystego gruntu ale w przypadku mieszkania spółdzielczego ciebie to nie dotyczy bo to spółdzielnia jest właścicielem lub użytkownikiem wieczystym gruntu.
Zadatek służy temu, że jeśli bardzo ci na mieszkaniu zależy i nie.chcesz aby ci sprzedający wycofał się w ostatniej chwili lub podniósł cenę to zabezpiecza cię przed tym
Ten pan ma rację .

Offline tomasko

« Odpowiedź #34 dnia: 08 Maja 2017, 19:36:22 czas Polski »
Dobrze mówi Arturs, zaległości czynszowe jak i opłaty za wszelkie media obciążają osobę nie mieszkanie,
Czyli wszystkie opłaty jakie były opłacane lub i możne nie były na czas opłacane to mnie to nie powinno obchodzić?
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2017, 19:38:44 czas Polski wysłana przez tomasko »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Maja 2017, 20:11:54 czas Polski »
Nie taka jest procedura.
Do podpisania umowy sprzedający powinien dostarczyć ze wspólnoty lub spółdzielni zaświadczenie o nie zaleganiu z płatnościami. To samo z gazowni i elektryki. Dobry notariusz powinien o to zadbać.
Notariusza u ktorego podpisuje się umowę wybiera kupujący. Dzieki temu nie ma ryzyka konszachtów pomiędzy notariuszem i sprzedającym.
Jak ja podpisywałem umowę kupna działki w Krakowie to wybralem sobie notariusza w Warszawie i sprzedający kręcił nosem troszkę że daleko trzeba jechać, ale to my płaciliśmy i stawialismy warunki.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #36 dnia: 08 Maja 2017, 20:54:35 czas Polski »
Dzieki temu nie ma ryzyka konszachtów pomiędzy notariuszem i sprzedającym.
Nie strasz człowieka. Kupno własnego mieszkania, szczególnie pierwszego to i tak duży stres.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Maja 2017, 20:56:54 czas Polski »
Robert nie bardzo masz rację. Kupowaliśmy mieszkanie własnościowe spółdzielcze i żadnych takich zaświadczeń od zbywającego lub nas nikt nie wymagał. Jeśli chodzi o zaległości w czynszu to spółdzielnia reguluje o sobie w drodze orzeczeń sądu i tytułów egzekucyjnych będących podstawą do działania komornika. Jeśli chodzi o prąd i gaz jest podobnie z tym ,że tu miesza się jeszcze urząd celny bo na prąd jest akcyza.
Jeżeli takich zaświadczeń wymagać będzie notariusz to jest to "nadgorliwość" granicząca z głupotą. Jeżeli kupuje się mieszkanie z tytułem własności to obowiązkowo musi być wypis z księgi wieczystej co załatwia notariusz w ramach swojej prowizji i w akcie kupna-sprzedaży musi być informacja o hipotece.
Istniał rzeczywiście kiedyś , a może istnieje dalej, temat przejmowania zobowiązań z tytułu czynszu przez kupującego. Dotyczyło to jednak mieszkań z zasobów komunalnych lub spółdzielczych ( ale nie tych ze spółdzielczym prawem własności ) , kupujący deklarował w tym przypadku że spłaci te zobowiązania uzyskując znaczną obniżkę ceny mieszkania.
Zobowiązania te ,o których mowa , jeżeli nie są objęte egzekucją ,mogą być przenoszone jedynie w momencie dziedziczenia spadku. Ponieważ dziedziczy się zarówno "aktywa" czyli prawa własności jak i "pasywa" czyli długi obciążające rzeczy wchodzące w skład masy spadkowej oraz długi osobiste ciążące na spadkodawcy , nawet jeżeli spadkobiorca nie wiedział o nich w momencie przejmowania spadku. Dlaczego piszę ,że : "jeżeli nie są objęte egzekucją" , bo na 100% jeżeli jest egzekucja tych zobowiązań to obciążają one hipotekę via tytuły egzekucyjne no i ewentualnego nowego właściciela. Ale mieszkania z obciążoną hipoteką za rynkową wartość nikt normalny nie kupuje.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #38 dnia: 08 Maja 2017, 20:59:10 czas Polski »
sprzedający powinien dostarczyć ze wspólnoty lub spółdzielni zaświadczenie o nie zaleganiu z płatnościami. To samo z gazowni i elektryki. Dobry notariusz powinien o to zadbać.
Powiedz na podstawie czego płaci się za gaz, prąd? Na podstawie umowy , którą zawarł jakiś tam Kowalski , który sprzedaje mieszkanie. Niby dlaczego nabywca miałby przejmować jego zobowiązania? W dniu wydania lokalu spisuje się protokół ze stanem wskazań tych liczników i zawierający między innymi wypowiedzenie umowy przez dotychczasowego właściciela i z tym protokołem i umową nabycia nowy właściciel podpisuje swoją umowę i od wskazanego stanu liczników zaczyna ponosić opłaty za siebie.
... a o informacji o ewentualnych zaległościach w czynszu lub i braku pisałem wyżej.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2017, 21:06:12 czas Polski wysłana przez Grzegorz58 »

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #39 dnia: 08 Maja 2017, 21:04:48 czas Polski »
Jeżeli takich zaświadczeń wymagać będzie notariusz to jest to "nadgorliwość" granicząca z głupotą. Jeżeli kupuje się mieszkanie z tytułem własności to obowiązkowo musi być wypis z księgi wieczystej co załatwia notariusz w ramach swojej prowizji i w akcie kupna-sprzedaży musi być informacja o hipotece.
Nadgorliwość gorsza od ....
Co do odpisu z KW dziś notariusz już pobiera takowy z internetu i ma on rangę dokumentu z pieczątką sądu oczywiście jest on także płatny ale te opłaty zwyczajowo ponosi sprzedający.

Offline tomasko

« Odpowiedź #40 dnia: 08 Maja 2017, 21:11:03 czas Polski »
Dzieki za te podpowiedzi ... wiem dzięki nim na czym stoję.

Czyli zostaje mi odkładać kasę żeby wsiąść jak najmniejszy kredyt z banku :)

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #41 dnia: 08 Maja 2017, 21:12:45 czas Polski »
Czyli wszystkie opłaty jakie były opłacane lub i możne nie były na czas opłacane to mnie to nie powinno obchodzić?
Jeśli ma ci to dać spokojny sen możesz poprosić sprzedającego o okazanie dowodów opłat za media, natomiast opłaty do spółdzielni - o tym powinna być wzmianka w zaświadczeniu. Na pewno będzie wydane wcześniej, [poproś o jego skan mailem i podeślij na priv przeczytam i ewentualnie zgłosze uwagi jeśli będą. (gratis) ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Maja 2017, 21:27:34 czas Polski »
Panowie.
Jeśli ktoś chce to może zapłacić za nieruchomość i nie sprawdzać nic.
Z mojego doświadczenia jak ja kupowałem mieszkanie.
Poprosiłem sprzedającą osobę o dostarczenie zaświadczenie o nie zaleganiu z oplatami wobec wspolnoty, ewentualnie o wysokości zadłużenia.  Takie zobowiązanie można przejąć na siebie. Ważne aby w akcie było to zapisane, aby sytuacja była klarowna dla sprzedającego.
Wszystko jest kwestią umowy między stronami.
Jesli chodzi o rachunki za media.
Płaci się je nie na podstawie umowy, ale na podstawie wskazań licznika.
Po podpisaniu aktu notarialnego nalezy zgłosić się do dostawcy mediów i dokonać odpowiedniej zmiany właściciela.
Na moje życzenie poprosiłem stronę sprzedającą o dostarczenie mi dowodu uregulowania płatności za media na dzień podpisania umowy. Jeśli jest zadłużenie to sytuacja analogiczna jak ze spółdzielnią czy wspólnotą.
Ja nie piszę jakie są minimalne procedury.indokumenty wymagane przez notariusza, bo notariuszem nie jestem, ale wiem jakie informacje chciałem uzyskać, aby nie zapłacić za mieszkanie wiecej niż się umówiłem, i nie mieć kłopotów w przyszlosci.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #43 dnia: 08 Maja 2017, 21:49:11 czas Polski »
Płaci się je nie na podstawie umowy, ale na podstawie wskazań licznika.
Umowa o dostawę energii elektr. lub paliwa gazowego to jest podstawa do żądania zapłaty za zużyte media a wysokość zapłaty wynika z zużycia, które wskazują urządzenia pomiarowe. Chyba niczego nie pomyliłem? :)

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #44 dnia: 08 Maja 2017, 21:55:47 czas Polski »
Jeśli ktoś chce to może zapłacić za nieruchomość i nie sprawdzać nic.
Z mojego doświadczenia jak ja kupowałem mieszkanie.
Na stolarce to ja się mało znam i mógłbym się zapewne uczyć od Ciebie ale jestem przekonany, że mogę każdego przeprowadzić bezpiecznie przez zakup mieszkania, działki, domu nawet z najbardziej skomplikowaną sytuacją prawną.