Jakacor pytanie kto jest właścicielem tego przewodu, tzn. gdzie jest granica stron. Jeśli ten przewód jest po Twojej stronie instalacji i coś się stanie to wierz mi, ktoś na pewno będzie chciał wyciągnąć konsekwencje (zakład energetyczny, zarządca budynków, prokurator). Jeśli to przewód po stronie energetyki to Ciebie to nie interesuje, z jednym wyjątkiem od którego zależy też wygląd Twojej instalacji. Ale zawsze instalacja która jest po naszej stronie musi być wykonana zgodnie z obowiązującymi przepisami. Energetyka podłączając nas do sieci żada takiego oświadczenia i nieżadko protokołu z pomiarów.
Jeśli chodzi o ten wyjątek to miałem kiedyś taką sytuację, na wsi była sobie stacja trafo 15/0,4kV i bardzo dluga linia niskiego napięcia. Impedancja pętli zwarcia wychodziła taka duża, że pomimo tego iż u klienta była nowa instalacja, nie dało rady założyć nic więcej na obwodach jak B10, bo inaczej nie był spełniony warunek ochrony przeciwporażeniowej. Oczywiście klient mógł nawet zakładać C32, ale co z tego kiedy przy pierwszym lepszym uszkodzeniu izolacji, gdziekolwiek w instalacji, na wszystkich metalowych elementach w domu podłączonych do szyny wyrównawczej pojawi się napięcie, bo C32 nie wyłączy tak niskiego prądu zwarcia. Wniosek jest jeden. Każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie.
Napisz proszę jaki jest przekrój tego przewodu oraz jak masz go zabezpieczonego, a powiem Ci jak powinna wyglądać reszta instalacji.
Gerdo, 3-fazy to inna bajka, rozmawiamy tu o obwodach 1 fazowych. O prądzie rozruchowym już pisałem.
stachmiesz, fajny link, najbardziej podoba mi się stwierdzenie na końcu:
"Powszechnie przyjęte twierdzenie, że kable o przekroju 2,5 mm kw. należy zabezpieczać bezpiecznikami o wartości 16 A, a kable 1,5 mm kw. bezpiecznikami 10 A nie zawsze ma uzasadnienie."

Pozdrawiam
Tomek