14 Czerwca 2026, 22:47:22 czas Polski

Autor Wątek: obrzynanie oflisów  (Przeczytany 11025 razy)

Offline marcin6391

Odp: obrzynanie oflisów
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Maja 2017, 07:53:02 czas Polski »
Mnie sznurek nie podchodzi.
Raz, że dwóch osób potrzebujesz, a dwa - słabo go widać na niestruganej desce

Offline krit 6

« Odpowiedź #16 dnia: 14 Maja 2017, 12:16:18 czas Polski »
Raz, że dwóch osób potrzebujesz, a dwa - słabo go widać na niestruganej desce
jest na to prosty sposób, kup sobie ochry czerwonej lub brązowej, takiej do kolorowania betonu, wkładasz sznurek, brudzisz w tym proszku.Koniec sznurka przywiązujesz do gwoździa lub szpikulca,wbijasz w oflisa, rozciągasz i napinasz  sznur, podnosisz jakbyś napinał łuk, puszczasz i masz pięknie narysowaną samodzielnie linię.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Maja 2017, 12:22:27 czas Polski »
Zasadę znam  :)
Ale mnie wygodniej jest narysować od łaty ołówkiem

kiedyś jak Ojcu pomagałem, to najpierw trzeba było ognisko rozpalić i narobić szczap żeby sznurek smarować  ;)

Offline krit 6

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Maja 2017, 15:50:48 czas Polski »
Marcin, zrób sobie coś takiego, i zapomnisz o łacie. Nie wyobrażam sobie trzymetrowej łaty i rysowania przy jej pomocy linii prostej. A co jeśli deska ma 6 metrów? A tutaj nawijasz sobie 15 m nici jedwabnej, wsypujesz troszkę proszku i działasz.
http://www.kyomachiya.net/hazimeni/yogo/sumitsubo.html

fyme

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Maja 2017, 16:10:15 czas Polski »
Ja kupiłem sobie taki sznurek jak ten

Kosztował kilka PLN ale świetnie się sprawdza. Co prawda ja używam go przy wykonczeniówce przy podwieszaniu sufitów ale tak samo dobrze sprawdzi się przy oznaczeniu linii cięcia.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Maja 2017, 17:11:38 czas Polski »
Popieram,sznurek,a raczej znacznik sznurkowy dobry na wszystko ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Maja 2017, 18:01:05 czas Polski »

kombinujecie z tym sznurkiem - jeśli już to go podwiesić nad deską by pokazywał linię cięcia ,albo zamocować laser. W tym wszystkim chodzi , w jakim  miejscu  deski  wciąć blat piły i w  jakim  skończy swój bieg , skrawając ekonomicznie .Ale  też by było to cięcie ustabilizowane , nie  z ręki , tylko wg . przyrządu np. przykładnicy

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Maja 2017, 00:56:30 czas Polski »
Ale mu doradzacie... co jak co ale chwycenie poziomicy 2ma sciaskami i przejechanie pilara reczna jest kilka razy szybsze od pieprzenia sie ze sznureczkiem ;D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Maja 2017, 07:05:03 czas Polski »
przejechanie pilara reczna jest kilka razy szybsze

Od maszyny stacjonarnej z culagą? :o

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Maja 2017, 07:35:11 czas Polski »
Poziomica>2sciski i z jednej strony obrzyna. Druga juz ma na pilarke
Pilarka i poziomica idzie wolniej niz na pilarce ale ma jedna strone objechana dosc dobrze i bez wiekszej odchylki.
Sznurka trzeba pilnowac a to juz tempo mniejsze.

Przerabialem dawno jak sprzetu nie mialem i zaczynalem kolekcjonowac ten sam problem. Na poczatku staruszek moj radzil mnie jako budowlaniec zeby brac sznurek barwiacy... ale skonczylo sie to tak ze pol dnia ze sznureczkiem stracilem zeby oznaczyc 2 strony a i tak powiedzmy sobie szczerze efekty nie powalaly po za oczywiscie zgrubnym obcieciem obrzezy.

Pojechalem do majstra kupilem poziomice 3,2m, na pilarce lasera wbudowanego wiec ustawialem zgrubnie jak kroic lapalem sciskiem jedna i druga strone i od rowniutkiej poziomicy jechalem.

Culaga dobra rzecz jak masz jedna krawedz prosta a jesli 2 do objechania to mordowanie sie wg. mnie

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Maja 2017, 08:10:07 czas Polski »
Mam pytanie panowie.
Czy ja dobrze się domyślam że piszac o całudze macie na myśli prowadnicę na pilarce tarczowej?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Maja 2017, 09:48:34 czas Polski »
Tak Robert.

Qiub - rozmowa jest o obcinaniu oflisu.Przy większej ilości  materiału to tylko pilarka stacjonarna z wózkiem , a jak jego brak , to sztywna długa 3,5 m culaga i do tego popychacz z naznaczoną na nim( kreską ) odległością blatu piły od culagi. Nacinasz deskę z jednego końca ,a do drugiego dokładasz  popychacz opierając końcem o culagę ,a kreska pokaże miejsce cięcia.Wystarczy teraz odciąć oflis.Przy odrobinie wprawy , rzut oka na krawędź oflisową  da odpowiedź  gdzie zacząć i gdzie skończyć - nic nie rysując otrzymasz zbrzegowaną deskę, którą zaraz poszatkujesz  na żądaną szerokość.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Maja 2017, 10:10:13 czas Polski »
To ja nie widze problemu.
Jak nie miałem zaglebiarki z prowadnicą to robilembto tak:
Bralem deskę z prostą jedną krawędzią.  Druga nie istotna.
Na obrzynaną deskę przy pomocy dwóch wkretow przykręcałem tę deskę z prostą krawędzią tak, aby to krawędz wystawała poza krawędź obrzynanej deski. Wkręty na koncach, które później i tak będą odcięte, wiec nie będzie kłopotu ze śladami po wkrętach.
Zamiast deski można użyć aluminiowej listwy.
Nastepnie wystajacą krawędź przykręconej listwy przykladałem do prowadnicy i do przodu.
Szybko, sprawnie i równo, odcinałem oflis, a co jajistotniejsze przy użyciu stardardowej prowadnicy - caługi.
Powodzenia.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Maja 2017, 11:45:50 czas Polski »
Jeden z dobrych sposobów o  których wcześniej  wspominał Kozio
tylko
Są różne pochyłe oflisy , wklęsłe na długości i tu jest mały problem w jakim  miejscu przykręcić obrzynaną deskę by po przecięciu  nie został nam kawałek oflisa ( przy krzywej desce - wklęsłej ). No i przykręcanie i odkręcanie deski - czas,a maszyna chodzi .
Tu przydał by się laser wyznaczający właściwą linię cięcia , by zaznaczyć punkty na końcach deski, albo wprawne oko pilarza. :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Maja 2017, 12:22:26 czas Polski »
Jeśli pozostaje kawałek oflisu to wystarczy przesunąć prowadniceę w kierunku tarczy i jeszcze raz przepilować.
Jak prostrzego sposoby opartego na sprzęcie posiadanym przez autora wątku nie znam.
Jeśli pomysł opisany przese mnie i Kozia to jest zbyt trudny to pozostaje zawieźć do warsztatu stolarskiego i tam to zrobić.
Zabawa w jakieś lasery i sznurki to moim zdaniem przerost formy nad treścią i marnowanie czasu.
Mocowaniaistwy przy pomocy scisku to tez.zly pomysł, bo jak ma niby sie całość suwać po blacie jak ścisk bedzie haczył o blat.