02 Maja 2026, 05:02:14 czas Polski

Autor Wątek: Hybrydowe samochody osobowe.  (Przeczytany 5868 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Hybrydowe samochody osobowe.
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Czerwca 2017, 16:10:19 czas Polski »
Dla zainteresowanych - polskie samochody elektryczne i hybrydy: http://www.komel.katowice.pl/produkcja2b.html

a tu Panda el. z Sosnowca: 

Hobbyści z USA mogą sobie kupić zestawy do samodzielnej przeróbki.
Dla jasności - nie mam i nie jechałem takim samochodem.

Offline arturs

« Odpowiedź #16 dnia: 06 Czerwca 2017, 23:49:03 czas Polski »
ciekawy wątek.. na razie nie mam wiele doświadczenia ale od 1.06 zmieniłem miejsce pracy i dostałem toyotę auris kombi hybrydową - praktycznie nówka sztuka, przejechane 4 tysiące .. pierwsze wrażenia - dziwnie się jeździ automatem i tak mało palącym autem - nogę mam średnio ciężką, na zbiorniku 45l pokazuje 800km zasięgu, po paru dniach przekonałem się do automatu.. zwłaszcza w korku.. nic nie mieszamy, po prostu działa.. zobaczymy za jaki czas..

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Czerwca 2017, 01:44:42 czas Polski »
800km również zrobisz Aurisem w małym dieslu bez tego eco marketingu. Jeśli ktoś więcej jeździ niż przeciętny kierowca a nie wspomnę już o samym mieście to automat jest nie do zastąpienia.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Czerwca 2017, 05:44:48 czas Polski »
Kilka lat temu mój szef dostał do testów czy tez reklamy jakieś małe misiubisi w prądzie ...
Największy minus, to oczywiście aku i zasięg...
Dla zobrazowania
- odpalamy auto - 200 km
- włączając radio - 150 km...
- klima - 100 ...

i nagle sie okazuje, że tylko po bułeczki do sklepu za rogiem możemy wyjechać ... :P

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Czerwca 2017, 07:52:33 czas Polski »
dziwnie się jeździ automatem i tak mało palącym autem - nogę mam średnio ciężką, na zbiorniku 45l pokazuje 800km zasięgu, po paru dniach przekonałem się do automatu.. zwłaszcza w korku.. nic nie mieszamy, po prostu działa.. zobaczymy za jaki czas..

Nie chce Cie martwic ale tsi 1.8 ktory nie slynie z oszczednosci na 45 robi 800 w trasie bez problemow ;D i to w petrolu a dieslu jednostki 1,9 i obecnie 2.0 potrafia dobic ponad 1100 - 1400 :D a naprawde te silniki nie sa ekonomiczne

co do automatu - ten ktory raz wsiadzie w pelny automat to juz nie wroci do manuala

Offline Xeo

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Czerwca 2017, 07:56:01 czas Polski »
To co byście polecili ekonomicznego i pojemnego :)
Sam się przymierzam do zmiany i zastanawiam się co by tu wybrać.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Czerwca 2017, 07:59:17 czas Polski »
Największy minus, to oczywiście aku i zasięg...
Dla zobrazowania
- odpalamy auto - 200 km
- włączając radio - 150 km...
- klima - 100 ...
Swiatla - 80
Wycieraczki - 50
Migacze 40 itd  ;D

Offline Andmat

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Czerwca 2017, 07:59:52 czas Polski »
Szczerze? Na dobrą sprawę nikt z Was nie miał do czynienia z hybrydą przez dłuższy czas i stąd takie a nie inne opinie. Ja swoim jeżdżę już prawie 9 lat i złego słowa nie dam powiedzieć . Przede wszystkim (bynajmniej w moim przypadku) BEZAWARYJNOŚĆ! Tylko materiały eksploatacyjne i to co podlega normalnemu zużyciu. Komfort jazdy i przyspieszenie ....bardzo dobre a spalanie na pewno mniejsze niż konkurencji z porównywalnymi osiągami i masą. Czy kupiłbym ponownie ? Bez zastanowienia! Czym jeżdżę ? RX400h :)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Czerwca 2017, 08:51:57 czas Polski »
ta literka H zle swiadczy o lexusie ;D sasiad mial takze literke H ;D
od roku juz jezdzi range roverem hsm ;D

jakos jak on to powiedzial sama literka H zle sie kojarzyla :D najpierw dal go zonie zeby tym jezdzila a potem chyba sprzedali bo juz nie widuje ich rzeczy jezdzili. teraz oboje maja range.

jak maly i ekonomiczny to polecam ci forda fieste w manualu z silnikiem 1.4 w dieslu. moja matka ma to gowno i pali tyle na 100km co moj po przekreceniu kluczyka ;P :P

od 0-100 ma jakies 20 sekund ale mysle ze nie o szybkosc Ci chodzi ;D

z pelnym elektrykiem ktos napisal ze jazda 400km, ze swiatlami 350,itp.

Ale warto zauwazyc ze wpinajac wtyczke silowa masz samochod zaladowany w 3h a koszt takiego ladowania to litr benzyny. te powiedzmy przejechanie odpowiednikiem 400km to powiedzmy 100pln a wiec roznica jest.

wiec jesli nei robisz duzych przebiegow bieraj pelnego elektryka... cisza, cisza, cisza i nei ma za bardzo sie co zepsuc.

wtryskow nie ma, tlokami i zaworami sie nie przejmujesz, smarowanie odpada, itd.

w hybrydzie predzej czy pozniej sie cos wysra ... wtedy to juz nie sa tanie sprawy ;D

Offline L4

« Odpowiedź #24 dnia: 07 Czerwca 2017, 10:10:59 czas Polski »
i nagle sie okazuje, że tylko po bułeczki do sklepu za rogiem możemy wyjechać ...

Trochę daleko po te bułki. Ja nie pamiętam kiedy ostatnio 100km swoim autem w dzień zrobiłem.
Ale to takie uroki naszego klimatu, ludzie przeprowadzają się za miasto żeby mieć przestrzeń a później po trzy godziny dziennie spędzają w metalowych puszkach.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Czerwca 2017, 10:20:26 czas Polski »
A co jeśli w pełnym elektryku zabraknie prądu? W karnistrze nie doniosę.

Offline L4

« Odpowiedź #26 dnia: 07 Czerwca 2017, 11:31:42 czas Polski »
A co jeśli w pełnym elektryku zabraknie prądu? W karnistrze nie doniosę.

Wyciągasz agregat z bagażnika:

Albo dzwonić po pomoc drogową:

kerry

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Czerwca 2017, 12:26:00 czas Polski »
Wyciągasz agregat z bagażnika:
W sumie dajesz agregat do bagażnika, odpalasz, podłączasz i masz zwykłego benzyniaka...:)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Czerwca 2017, 14:43:49 czas Polski »
kerry w sposob poprawnie polityczny napisal ze masz hybryde ;D

nie ma sie co pieprzyc z hybrydami, ja jezdze coraz mniej w trasy za to codziennie robie po kilkanascie do kilkudziesieciu km w okolicy. Coraz bardziej sie zastanawiam nad wlasnie pelnym elektrykiem, wjade w garaz, zapne mu wtyczke silowa i jesli powiedzmu na jednym ladowaniu zrobie 400km tylko, to i tak na tydzien jazdy mnie styknie. Nawet jesli tylko 200 km na ladowaniu to zapne go 2 razy w tygodniu i tez swietnie.

No a jesli dluga trasa to biore jeepa albo ktoregos z jetkow w petrolu.

Meczy mnie niestety jedna rzecz bo niestety na pace woze pelno gratow  od miernikow po jakies dupce. Na razie sa faje osobowki ale mnie brakuje czegos wiekszego na wzor jeepa wersji long i tylko wlasnie to mnie trzyma przed zakupem.

Po za tym irytuje mnie to ze wszyscy lechtaja hybrydy jakie one zajebiste a zezre to i tak przynajmniej 7 litrow petrola. Powiedzmy sobie szczerze ze w tej cenie co mam wydac na hybryde kupie wiekszy i wygodniejszy samochod ktory spali tyle samo. Oczywiscie sie znajdzie ktos kto powie ze mam malego ... moze i mam malego za to jezdze wtedy w uj wygodnie.

Moja tygodniowo robi moze kolo 60km z zakupami i zalatwieniami. Jesli petrol pojdzie 2x w gore to oczywistym bedzie przerobienie tego na prad albo kupno calkowicie nowego elektryka.

Jesli chodzi o ekonomie to wlasnie to przemawia do mnie w pelnym elektryku. Ladujesz i jezdzisz za grosze.
Co do aku tesla juz robi naprawde wydajne aku a zapowiedzieli na 2018 nowszy  i mniejszy fizycznie model, kosztujacy nieco mniej niz teraz sprzedaja. Panasonic wykupil sanyo wlasnie dla takich technologi i tez kreci z toyota. Duracell z chevroletem bodajze, bmw nie wiem skad chapie ale tez w i3 nowej poprawione sa. Elektryka malymi kroczkami dopadnie i nas.

Jesli ci z UE dadza dotacje na zakup nowego samochodu elektrycznego to jestem jednym z pierwszych klientow.

Offline JacekD

« Odpowiedź #29 dnia: 07 Czerwca 2017, 14:55:33 czas Polski »
Zarządca budynku w którym mam biuro zamontował w tym roku 2 szybkie ładowarki na parkingu. Można się podłączać bez opłat.
Do biura mam 35km. Jeździłem aurisem hybrid i nie jest to luksusowe auto, ale z 2ką dzieci można się spakować. Tylko ta wersja bez plugin nie jest ekonomiczna - wyjazd na trase to jazda głównie na silniku spalinowym. 8l/100 w trasie to raczej minimum.
Odkąd mam dzieci, to tras robię coraz mniej a autem poruszam się w 90% do 50km. Na wakacje zaczniemy jeździć autem pewnie dopiero za 2-3 lata.
Rav 4 plugin wpasował by się w moje obecne potrzeby :) Jeszcze gdyby brzmiał jak v6...
WWW.DREWTAK.PL