08 Maja 2026, 09:32:03 czas Polski

Autor Wątek: Hybrydowe samochody osobowe.  (Przeczytany 5881 razy)

Offline L4

Odp: Hybrydowe samochody osobowe.
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:12:12 czas Polski »
Jeszcze gdyby brzmiał jak v6...

Może znajdziesz tak brzmiący agregat do bagażnika?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #31 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:53:52 czas Polski »
i nagle sie okazuje, że tylko po bułeczki do sklepu za rogiem możemy wyjechać ...

Trochę daleko po te bułki. Ja nie pamiętam kiedy ostatnio 100km swoim autem w dzień zrobiłem.
Ale to takie uroki naszego klimatu, ludzie przeprowadzają się za miasto żeby mieć przestrzeń a później po trzy godziny dziennie spędzają w metalowych puszkach.

Przez rok zrobiłem ok. 50 tysi ....
z tego dojazd do pracy ok. 1/6
takżetak ....

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Czerwca 2017, 00:11:54 czas Polski »
Jeszcze gdyby brzmiał jak v6...

W porsche mawiaja do klienta ktory sie wacha "Pana na to stac ... tylko Pan jeszcze o tym nie wie"

;D

Offline L4

« Odpowiedź #33 dnia: 08 Czerwca 2017, 00:50:37 czas Polski »
Przez rok zrobiłem ok. 50 tysi ....
z tego dojazd do pracy ok. 1/6
takżetak ....

Przyjmując średnią prędkość na poziomie 80 km/h (w dużych miastach jest to z tego co pamiętam poniżej 30...) to jest 2 godziny w aucie, dzień w dzień. Współczuję.

Offline JacekD

« Odpowiedź #34 dnia: 08 Czerwca 2017, 10:12:12 czas Polski »
Jeśli bym miał teraz sprzedać to czym jeżdzę, to US potraktuje to jako przychód i mnie dupnie na podatku. Jak w miejsce tego kupię następne - to znowu zapłacę od wzbogacenia('czynności cywilno prawnych'  ;) ) - więc muszę zaczekać aż wartość auta spadnie zanim podejmę jakieś kroki. Na zachodzie dostał bym zniżkę za zamianę złego diesla na zielonego elektryka.

Jeśli chodzi o dźwięk, sporo współczesnych aut ma elektroniczne systemy udające dźwięk silnika. 'Aktuatory' zamontowane w układzie wydechowym trudno odróżnić od prawdziwego dźwięku motoru. W zasadzie można taką pierdziawkę zamontować w dowolnym aucie i sprzężyć z potencjometrem 'pedału gazu'.

WWW.DREWTAK.PL

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Czerwca 2017, 10:16:26 czas Polski »
zapłacę od wzbogacenia('czynności cywilno prawnych'  ;) )
Kup w komisie na fakturę vat-marża :)

Offline JacekD

« Odpowiedź #36 dnia: 08 Czerwca 2017, 10:35:34 czas Polski »
Kup w komisie na fakturę vat-marża :)
Kupić łatwiej, hipotetycznie brałbym teraz w leasing, więc pcc odpada. Ale sprzedać bez płacenia haraczu trudniej. Słyszałem o kimś, kto słyszał o kimś kto z nabywcą dogadał się, że na umowie była niższa wartość pojazdu - ale to trzeba trafić.
WWW.DREWTAK.PL

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Czerwca 2017, 10:37:50 czas Polski »
A to i tak o kant tyłka potłuc bo w US wezmą eurotaxa i policzą ci cenę z katalogu. Siostra kupiła stare Clio za 1500 zł. Poszła do US i stwierdzili, że jest warty 3000 zł i od tej wartości policzyli PCC.

Offline JacekD

« Odpowiedź #38 dnia: 08 Czerwca 2017, 11:19:45 czas Polski »
Tutaj zabójczy jest VAT. Niedouczony byłem(i pewnie nadal jestem) - jeszcze jakiś czas temu auta o wartości poniżej pewnego progu (było jakoś 19k, potem 15k) mogły być sprzedawane z firmy na stawce vat zw. teraz to już nie obowiązuje. Ale nadal opłaca się zaniżyć wartość na umowie - wprawdzie nabywcy policzą pcc według kalkulatora, ale co pójdzie pod stołem to niższy vat.
Teraz przykładowo wystawiając auto za 20.000,  3.700 vatu oddam do US. Nabywca zapłaci 20000 + pcc wg kalkulatora.
WWW.DREWTAK.PL