01 Maja 2026, 18:08:59 czas Polski

Autor Wątek: cięcie profili stalowych  (Przeczytany 4734 razy)

Offline kredzio

cięcie profili stalowych
« dnia: 23 Maja 2017, 17:50:05 czas Polski »
Mam taki problem. Mam do pocięcia (niestety dość dokładnego) kilkanaście profili stalowych 40x40 grubość 2mm. Ma ktoś pomysł czym to pociąć, tak aby wymiary były jak najdokładniejsze, bez wydawania kilku klocków na piłę taśmową do metalu?
Próbowałem najpierw ukośnicą evolution, lecz niestety tarcza po 8 cięciach może iść do kosza.
Próbowałem później jakąś tańszą wersją pilarki ściernej stołowej. Pół garażu iskier, ale jakość cięcia jest tragiczna. Chciałbym uniknąć iskier jak tylko się da, bo garaż mały, a w nim jednak sporo i drewna i pyłu, więc ze względów bezpieczeństwa chciałbym pociąć to beziskrowo.
Z ręki szlifierką kątową też nie bardzo jestem w stanie zrobić to dokładnie.
Zastanawiam się nad wyrzynarką oraz piłą szablastą tylko zanim wtopie parę stówek (bo wyrzynarkę mam jakąś tanią, która pewnie nie poradzi sobie z metalem, a szablastej nie posiadam) chciałbym się dowiedzieć czy ktoś już czegoś takiego próbował?
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2017, 17:53:44 czas Polski wysłana przez kredzio »

Nożyk

• Gość
Odp: cięcie profili stalowych
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2017, 18:02:14 czas Polski »
Mówiąc całkiem serio to przy Twoich warunkach poszedł bym tradycyjnie. Dobre trasowanie + brzeszczot teflonowy z ramką.
Kilkanaście szt to nie znowu jakaś tragedia i nie widzę sensu inwestować w sprzęt, tym bardziej w jakiś tani shit.

Offline kredzio

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2017, 18:42:04 czas Polski »
kilkanaście profili 2m - łącznie około 40 cięć :)
Ręcznie zrobiłem jedno i ciężko mi się zmusić do kolejnych po 10 minutach piłowania :D

Offline leeching

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2017, 19:09:44 czas Polski »
Od dwóch lat używam uchwytu do gumówki wolfcrafta. Miało to być rozwiązanie prowizoryczne ale działa cały czas znakomicie. Za stojakiem mam opartą płytę osb, na której rzplaskują się iskry i nie mam z nimi problemu.

40 cięć zrobiłbym tym stojakiem w ok 10 min plus zeszłyby 3 cienkie tarcze po 2zł sztuka 😀

Offline kredzio

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2017, 19:18:41 czas Polski »
Też się nad takim stojakiem zastanawiałem. Byłem w LM pooglądać nawet, chociaż nie mieli tego wolfcraftowego. Te co widziałem wołały o pomstę do nieba. Sztywności żadnej nie miały. Jak to wygląda z tym wolfcraftowym? Da się tym równo dociąć 90 i 45 stopni?

Offline Stasiek

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Maja 2017, 19:26:50 czas Polski »
Skąd jesteś?

Offline kredzio

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maja 2017, 19:28:13 czas Polski »
z okolicy Katowic

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Maja 2017, 20:50:48 czas Polski »
Za parę zlotych zakład ślusarski przytnie.

Offline leeching

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maja 2017, 21:21:52 czas Polski »
Mam wstawioną mocną szlifierkę dewalta, mocno przykręconą, dobrze ustawione kąty i na moje potrzeby - tnę głównie profile i płaskowniki, które potem spawam - w zupełności wystarcza. Ważne żeby mieć dobre tarcze i nie używać zbyt dużego nacisku - wtedy wychodzi równe cięcie.

Pytanie jakiej dokładności oczekujesz - jeżeli liczonej w mikrometrach - to lepiej rzeczywiście dać komuś do pocięcia ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2017, 22:30:28 czas Polski »
Chciałbym uniknąć iskier
Gdzie się rombie,tam wióry lecą....
Może to nie pomoże,ale może....
To jest najprostsze rozwiązanie ale jak poszukasz to może coś znajdziesz :-\

Zrobił nie zrobił pogapić się można ;)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maja 2017, 22:48:26 czas Polski »
Stojak + flex to podstawa. Na nadmiar iskier można zrobić parawan. Stojak wolfcrafta jest identyczny do tego z powerfixa, który jest dosyć sztywny. Jak szlifierkę dobrze osadzisz to powinien dać radę. Tarczy 125 mm starczy na styk do profila 40x40, jeżeli brałbyś na jedno cięcie. U mnie inwestycja w taki zestaw się zwraca, nawet przy docinaniu zwykłych śrub na wymiar.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2017, 23:04:31 czas Polski wysłana przez bobbobson »

kerry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Maja 2017, 07:40:13 czas Polski »
Gdzie się rombie
...albo trójkąci... :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Maja 2017, 11:09:26 czas Polski »
A kwadracić można ;D
Wiedziałem że cuś nie tak ::)
+ za czujność :)
Czuwaj ;D ;)

Offline kredzio

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Maja 2017, 11:43:56 czas Polski »
Dzięki Panowie...
Spróbuje kupić ten stojak wolfcrafta i zobaczymy jak to się będzie spisywać. Mówicie oczywiście o tym mniejszym stojaku na szlifierki 115/125?

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Maja 2017, 12:00:05 czas Polski »
Mówicie oczywiście o tym mniejszym stojaku na szlifierki 115/125?

Tak, o WF5019000.

Zależy też jak masz wrzeciono ułożone w szlifierce. U mnie na nowej tarczy 125 mm można ciąć max profil 45x45, ale na dwa razy, ponieważ aluminiowa obudowa flexa trochę zawadza.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2017, 12:14:00 czas Polski wysłana przez bobbobson »