23 Czerwca 2026, 23:11:03 czas Polski

Autor Wątek: Jak wyciągnąć kolor drewna lakierem?  (Przeczytany 3786 razy)

Offline karski

Jak wyciągnąć kolor drewna lakierem?
« dnia: 01 Czerwca 2017, 13:47:13 czas Polski »
Witam,
mam taki mały blat 50x50 z klejonki. Nie wiem jakie to drewno. Blat ma służyć jako stoliczek na balkonie. Chciałem wyciągnąć kolor drewna olejem, ale wtedy nie pokryję go bezbarwnym lakierem w celu ochrony przed pogodą i plamami po szklankach. W jaki sposób mogę wyciągnąć kolor drewna lakierem/bejcą/czymś innym niż olej i również zabezpieczyć go potem na matowo?

MChObi

• Gość
Odp: Jak wyciągnąć kolor drewna lakierem?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2017, 14:44:57 czas Polski »
Bejca , podkład bezbarwny , lakier bezbarwny w macie powinien pomóc . Ew sam podkład i lakier bezbarwny .  W bardziej hardkorowej wersji daj sam bezbarwny z utwardzaczem ( są nawet bezbarwne do drewna gdzie nie trzeba dawać podkładu ) możesz też zrobić to lak samochodowym ( akrylowy ) ale będzie Ci to piło ( w sensie drewno) i trzeba będzie dać kilka warstw .

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwca 2017, 14:49:38 czas Polski »
Kazda forma wykonczenia w jakis sposob "wyciagnie" barwe i rysunek. Nie koniecznie musi to byc olej.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwca 2017, 15:55:17 czas Polski »
Pięknie wyciąga lakier jachtowy V33 ale to jest połysk. Efekt jak na zdjęciu, zabezpiecza drewno przed UV i wpływami atmosferycznymi

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwca 2017, 16:59:16 czas Polski »
Wszystkie lakiery na bazie rozpuszczalnika olejnego podkreślają rysunek  drewna ,z tym że drewno  trochę przyciemniają

Offline karski

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Czerwca 2017, 11:23:45 czas Polski »
Cześć,
dziękuję wszystkim za cenne rady. Chyba zdecyduję się na lakier V33, bo w sumie połysk może być a wygląda to bardzo fajnie.
Dzięki raz jeszcze :)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Czerwca 2017, 12:37:38 czas Polski »
Czy bezbarwnym lakierem jachtowym można malować powierzchnię pokrytą wcześniej impregnatem kryjącym? Chcę tak wykończyć poręcze w domku dla dzieci, by były gładkie w dotyku. A cały domek będzie właśnie impregnatem Sadolinu pomalowany.

Offline skoop

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lipca 2017, 22:07:42 czas Polski »
A jak stosujemy schemat bejca -> podkład -> lakier to pytanie czy należy stosować środki jednego producenta? Ja mam bejcę i lakier marki Vidaron, więc podkład powinienem dokupić również od nich?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lipca 2017, 08:01:51 czas Polski »
Lepiej, ale  nie  koniecznie. Lakier i podkład powinny być na bazie podobnego  typu rozpuszczalnika

Offline skoop

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Lipca 2017, 15:22:07 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź, rozumiem, że jak uzupełnię mój zestaw środków ochrony drewna to mogę bezpiecznie zabierać się do pracy? Podkład muszę przecież dokupić zgodnie z tym co napisałem wcześniej. :)