30 Maja 2026, 19:54:52 czas Polski

Autor Wątek: Drzwi do warsztatu - kupić czy robić?  (Przeczytany 1904 razy)

mefjuu

• Gość
Drzwi do warsztatu - kupić czy robić?
« dnia: 02 Czerwca 2017, 10:10:41 czas Polski »
Mam dylemat... Potrzebuję drzwi zewnętrzne do warsztatu. Będą one na ścianie zachodniej, ale pod sporym zadaszeniem.
Jeśli chodzi o gotowce, to w planowanym budżecie znalazłem takie opcje:

- proste drzwi techniczne z Hormanna: https://www.leroymerlin.pl/okna-i-drzwi/drzwi-wejsciowe/drzwi-gospodarcze/drzwi-techniczne-eco,p51346,l477.html - prezentują się solidnie, ale mają tylko 2 zawiasy regulowane jedynie dokręcając zawias do skrzydła (a wiem też czy nie "popracują" na zewnątrz)
- tanie metalowe drzwi wejściowe zewnętrzne z tandetną okleiną, cienką blachą. Jako plus większe bezpieczeństwo, bo jest więcej rygli (bolców?). Drzwi mają plastelinową jakość, boję się, że na słońcu zacznie coś trzeć, okleina schodzić, itd...

Inna opcja to zrobić własnoręcznie drzwi i ościeżnicę z suszonego świerka (z gotowych kantówek). Tutaj dość prosty projekt znalazłem:
z ociepleniem i boazerią. Obawiam się jednak czy na tyle dobrze dam radę to wykonać by futryna się nie krzywiła, nie zaczęło coś ocierać, zawiasy były spasowane itd.

Dodam, że drzwi

daka

• Gość
Odp: Drzwi do warsztatu - kupić czy robić?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwca 2017, 10:25:10 czas Polski »
te drzwi z filmiku 1 klasa
dasz rade na pewno je zrobić z tym że on robił do prostej futryny nie takiej jak w domu z
uszczelką i takie są prostsze do wykonania

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwca 2017, 12:32:20 czas Polski »
proste drzwi

Do warsztatu to
wąska rama na około z poprzeczkami i styropianem miedzy nimi ,oraz przyklejone na klej poliuretanowy z obu  stron sklejki 5 mm.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca 2017, 02:10:35 czas Polski »
@tomekz, W sumie to najprostszy pomysł, ale czy taka sklejka po zewnętrznej stronie wytrzyma? Nie będzie jej brało od dołu na krawędzi, tj. nie rozwarstwi się?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwca 2017, 09:34:33 czas Polski »
Jest na to rada , w postaci  przyklejenia ( przykręcenia) na   wierzch u dołu , w poprzek pasów sklejki lub litego  drewna szer ok 12 cm

orkan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwca 2017, 09:58:17 czas Polski »
Albo paska blachy.