27 Kwietnia 2026, 11:00:31 czas Polski

Autor Wątek: elewacja drewniana  (Przeczytany 14825 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: elewacja drewniana
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Września 2017, 16:58:45 czas Polski »
Są profile aluminiowe na których ustawia się ocieplenie z styropianu. Może to  Ci się nada.

Offline Andriu

« Odpowiedź #17 dnia: 29 Września 2017, 20:41:13 czas Polski »
weź kantówkę taką jak stelaż , ponacinaj co kilka centymetrów i daj od dołu.

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Września 2017, 21:24:50 czas Polski »
Podepnę się pod temat. Szukam jakiejś sensownej siatki którą zamontuję w dolnej szczelinie za deska....

Ja kupiłem siatkę aluminiowa taką jaką pszczelarze dają na dennice. Zobacz
 Sobie taką może ci podpasuje

Offline Andriu

« Odpowiedź #19 dnia: 29 Września 2017, 21:31:41 czas Polski »
i myślisz że myszka nie da temu rady? jak poczuje  ciepło  za deską  to  się wciśnie

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Września 2017, 21:36:31 czas Polski »
Jak będzie chciała to  po elwacji wejdzie ale zawsze warto się zabezpieczyć.

Offline Veglu

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Listopada 2017, 09:54:05 czas Polski »
Są specjalne siatki na owady dekarskie, ale i tak nie wiem czy nie maja za duzych oczek
Jest taka ale trzeba by ja ciac na paski https://decortrend.pl/p/220/807/moskitiera-siatka-aluminiowa-przeciw-owadom-szerokosc-80-cm-moskitiery-do-domu.html
https://e-jetro.pl/pl/p/-ROLL/178 ta ma duze oczka

Offline Veglu

« Odpowiedź #23 dnia: 03 Listopada 2017, 10:12:55 czas Polski »
Co do samej elewaji to robia ja na profilach aluminiowych
Problemem byl ich montaz , chodzi o porotherm, metoda prob i bledow mysle ze najlepsze rozwiazanie to kotwy chemiczne i odpowiedniecwiertlo aby wiercic bez udaru
Na sciane dajec welnec rockwool w deoch wartwach, na mijanke
Z racji ze elewacja bedzie ze szczelinami miedzy deskami musislem dac odpowiednia pokie paroprzepuszczalna
Deska to modrze syberyjdki, bedzie olejowany olejem osmo extra 420 ma ktosz tym olejem doswiadczenie?
Niestety przed zima skoncze tylko dwie sciany

Offline burchov

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Listopada 2017, 10:22:03 czas Polski »
Problemem byl ich montaz , chodzi o porotherm

Są specjalnie dedykowane do tych pustaków kołki.
Byłem kiedys na "szkoleniu" i z tego co jeszcze pamiętam koleś pokazywał ich "trzymanie" , a obok był zamocowany w żelbecie - różnicy nie było co do jego wytrzymałości.

Offline Veglu

« Odpowiedź #25 dnia: 03 Listopada 2017, 10:32:14 czas Polski »
wiem, są ale nie zawsze się udaje aby chwyciły, ja używałem fischera specjalnych do porotheru  i okazuje sie że problemmem jest otwór jesli się co kolwiek kołek przekręci to się juz obraca i nie skręca
może problemem było nieodpowiednie wiertło, wczoraj kupiłem wiertło na próbe multicut firmy alpen i jest wyśmienite, wierci się nim super bez udaru , to będzie uzyte na kolejne dwie ściany

Offline Veglu

« Odpowiedź #26 dnia: 03 Listopada 2017, 10:37:48 czas Polski »
poniżej parę fotek

Offline Veglu

« Odpowiedź #27 dnia: 03 Listopada 2017, 10:38:34 czas Polski »
cd

Offline siendziaty

« Odpowiedź #28 dnia: 04 Listopada 2017, 13:16:38 czas Polski »
Ktoś zna jakieś inne patenty? Zastanawiam się też czy nie użyć by zwykłej elewacyjnej siatki z włókna szklanego...

Nawet o tym nie myśl. Ociepliłem sobie w garażu ścianę od wewnątrz i zostawiłem "przepust", taką "mysią dziurę" na rurkę od odkurzacza centralnego. Całość siatka (aka) z włókna i klej za wyjątkiem przepusty. Przyjechałem po tygodniu, siatka przegryziona i mała myszka w środku grasuje.

Wrócę do tego tematu za kilka miesięcy. Część elewacji również chcę pokryć drewnem.

Offline mar33cki

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Stycznia 2019, 15:47:14 czas Polski »
Jedyne skuteczne zabezpieczenie od dołu, to deska ze szczeliną max kilka mm.

Przerabiałem temat uniedostępniając przestrzeń wentylowaną nietoperzom. Przy szczelinie 15mm gacek się wciśnie. Przy siatce stalowej o oczkach 10x10mm też się wciśnie, albo znajdzie łączenie siatek i je rozepcha. A przy szczelinie mniejszej niż 3mm przylecą szerszenie, przegryzą sobie przejście i też jest problem... Może to defetyzm, ale takie życie...

Ja elewację zrobiłem na ruszcie krzyżowym z łat 6x4 cm, w to styropian z zewnątrz zaciągnięty klejem. Deski przykręcałem przez pióro, albo przez wpust - jak było wygodniej wkrętami 3.5, albo 3.

Czym zabezpieczacie elewację drewnianą wystawioną na deszcz, śnieg, słońce? U mnie po kilku latach lakier (Sadolin extra, oczywiście podkładowany Sadolin Base) wygląda beznadziejnie.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2019, 15:49:20 czas Polski wysłana przez mar33cki »