28 Kwietnia 2026, 22:57:34 czas Polski

Autor Wątek: Sypialnia Miklasa  (Przeczytany 14102 razy)

fyme

• Gość
Odp: Sypialnia Miklasa
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Grudnia 2017, 19:53:49 czas Polski »
Chuck Norris  :o

Offline Miklas80

« Odpowiedź #61 dnia: 12 Grudnia 2017, 21:44:03 czas Polski »
Swoją drogą mam takie fajne ziarenka kawy w czekoladzie. Świetna sprawa. Smakuje dobrze, bo gorzkawy smak kawy przełamuje słodycz mlecznej czekolady i daje niezłego kopa np w podróży

Marek.

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Grudnia 2017, 07:52:38 czas Polski »
Burżuj  ;)
Są takie malpy co zbierają kawę w indonezji. I robiąj ją w naturalnej czekoladzie na miejscu ...
Kopi luwak czy jakos tak ...

Offline Miklas80

« Odpowiedź #63 dnia: 13 Grudnia 2017, 08:32:01 czas Polski »
Luwak to długi temat. Po pierwsze te koty trzymane i hodowane są w klatkach jak nasze kury, karmione wiśniami kawy przez rurę jak nasze gęsi paszą, a to nie jest ich podstawowe pożywienie, dla tego chorują i szybko umierają, na nieszczęście dla nich dobrze się mnożą. W tej chwili jest to już masowa produkcja, tylko podsycana legendą o ułamku całej produkcji. Ułamek to był jak te koty na wolności sobie to żarły. Ponieważ wszyscy w świecie kawy już o tym wiedzą, to nikt już nie kupuje surowca, bo taka palarnia byłaby automatycznie skreślona. Palą więc to gdzieś tam na miejscu byle jak, w sensie za ciemno i wychodzi, że nawet Lavazza czy inna mk kafe jest lepsza, bo tam można poczuć jedynie aromaty asfaltu i spalonych opon, tu dochodzi jeszcze aromat palonego gówna.

Nie pamiętam nazwiska, ale luvak sprowadził do Europy jakiś fotograf National Geografic jako ciekawostkę. Twierdzi, że nie chodziło mu o walory smakowe, bo można to porównać z popsutymi rybami jedzonymi przez Norwegów. Fajne jako ciekawostka, ale tak kiepskie w smaku, że nie pijalne na codzień. Ponoć bardzo teraz żałuje, że napisał ten artykuł patrząc co dzieje się z tymi kotami.

Jeśli ktoś poszukuje wrażeń w świecie kawy to smakowe wyżyny oraz towarzyskie, jeśli ktoś choć trochę zna się na kawie,  osiągnie kupując jakąś Geishę lub Pacamarę z Panamy paloną w uznanej palarni, choć ponoć ta z mk fresh z Gwatemali byłaś całkiem przyzwoita.

Marek.

trdm

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Grudnia 2017, 08:47:59 czas Polski »
parę lat temu można było kupić w którymś z sieciowych sklepów mikroskopijne paczuszki, nie wiem co mi odbiło ale zamówiłem :) do dziś uważam że to była żółta tchibo :)

Offline Miklas80

« Odpowiedź #65 dnia: 23 Grudnia 2017, 18:54:49 czas Polski »
Kolejna tacka do espresso. Na forum wszystkookawie.pl kilka osób chciało zamówić u mnie taką tackę jaką kiedyś tu w wątku wrzucałem. Niestety nie jestem w stanie sprostać popytowi. Już kiedyś myślałem, żeby zrobić coś na aukcje WOŚP i w taki sposób powstanie kolejna tacka, którą wrzucę na aukcję. Druga widoczna na zdjęciach zostanie dla mnie, będzie mieścić dwie filiżanki cappuccino ze spodkami i cukiernicę dla żony . Na razie tyle co na zdjęciach, reszta po nowym roku

Tym razem z wklejką z listewki dębowej.

20171222_202649-01 by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE

20171222_203137-01 by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE

20171222_203359-01 by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE

20171223_142312-01 by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE

20171223_171204-01 by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE

Marek.

Offline Miklas80

Offline Miklas80

« Odpowiedź #67 dnia: 17 Marca 2018, 11:59:05 czas Polski »
Kolejny projekcik do kącika kawowego

Marek.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Marca 2018, 12:01:12 czas Polski »
Taki zastaw plenerowy troszkę.

Offline Miklas80

« Odpowiedź #69 dnia: 17 Marca 2018, 12:10:43 czas Polski »
Trochę jak na piknik, ale tak sobie wymyśliłem, żeby łatwo było zdjąć z blatu i posprzątać. Zawsze pełno zmielonej kawy wala się po blacie.

Marek.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 17 Marca 2018, 13:41:16 czas Polski »
Ja specjalnie pod młynek tackę zrobiłem i w mini odkurzacz zainwestowałem. Teraz porządek jest.  😉

Offline Miklas80

« Odpowiedź #71 dnia: 23 Marca 2018, 08:14:22 czas Polski »
Taka szybka praca, jajko wielkanocne dla córki na kiermasz

Easter egg by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE

Easter egg by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE

Marek.

Marek.