24 Kwietnia 2026, 12:17:34 czas Polski

Autor Wątek: Nora Draaxa  (Przeczytany 45917 razy)

kozio

• Gość
Odp: Nora Draaxa
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Sierpnia 2017, 12:25:21 czas Polski »
Zamówiłem 10szt na test. Zobaczymy co to jest warte.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Sierpnia 2017, 15:02:44 czas Polski »
Mialem chwile dzisiaj, to popracowalem nad szafka pod wiertarke stolowa. Wykorzystalem drewno, ktore mialem i oczywiscie troche osb (ale juz mi sie konczy ;)). Tym razem nie robilem zadnych wymyslnych polaczen - klej i wkrety.

Tak wyglada szkielet:

A tak opitolone osb. Naturalnie, szuflady przyjda pozniej, teraz musze kupic kolka i zamontowac wiertarke. Nastepny projekt, to chyba szafka pod pilarke tasmowa.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Sierpnia 2017, 19:36:18 czas Polski »
Nastepny projekt, to chyba szafka pod pilarke tasmowa.
rób byle szybko bo po niedzieli też chce zrobić to podpatrzę ;D

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #63 dnia: 13 Sierpnia 2017, 07:54:11 czas Polski »
Pewnie bedziesz szybszy :) To nie bedzie zadna wymyslna konstrukcja. Taka sama szafka jak poprzednie, moze troche mocniejsza bo tasmowka swoje jednak wazy. I tez na kolkach. I tez zostawie szuflady na pozniej :)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Sierpnia 2017, 18:59:31 czas Polski »
Kolka zamontowane, wiertarka przykrecona do blatu. Zostala mi szafka pod pilarke tasmowa, stolik pod frezarke z winda i jakas szafka pod szlifierke talerzowa. Ewentualnie wstawie do warsztatu jeszcze tokarke, ale to zobacze ile miejsca mi zostanie. A no i oczywiscie stanowisko pod ukosnice!

Zamontowalem tez druga lampe na suficie - moglem dac puszke pomiedzy lampami i zasilic je rownolegle, ale zdecydowalem sie zasilic druga lampe z pierwszej (mialy taka mozliwosc). Jak skoncze podstawowe szafki pod maszyny, doloze kilka dedykowanych punktow swietlnych tam, gdzie beda potrzebne.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Września 2017, 18:20:50 czas Polski »
Udalo mi sie dzisiaj zrobic kilka drobnych usprawnien w Norze.

Kupilem kawalek zwyklej plyty laminowanej na blat stolu roboczego, zeby miec rowna prosta i gladka powierzchnie. Blat jest przykrecony wkretami od spodu na osb. Zobaczymy jak sie bedzie sprawowal, jesli sie zniszczy, to go latwo wymienie.

Najpierw trzeba bylo jednak skrocic nogi stolu, zeby zachowac wysokosc - stol robi tez za odbiorczy dla pilarki.

Dodatkowo male postepy w elektryce. Na jednej z nog stolu zamontowalem listwe zasilajaca. Przy robieniu wylewki zatopilem w podlodze przewod 2,5mm2 w tym celu. Listwa jest zasilana z podlogi - zadnych przewodow o ktore moznaby sie potknac :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 17 Września 2017, 18:50:55 czas Polski »
Koniecznie oklej krawędzie płyty lub zamaluj czymś. Zabezpiecz przed wilgocią bo spuchnie.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #67 dnia: 17 Września 2017, 20:07:14 czas Polski »
No jasne! Mysle, ze zrobie ramke z drewna po prostu.

Skonczylem montowac gniazda 230V - mam ich 17 :D

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Września 2017, 20:48:20 czas Polski »
Jedna listwa na 5 gniazd, 2 gniazda potrojne, 3 gniazda podwojne. Co prawda pracuje sam w warsztacie, wiec na raz chodzi jedna maszyna ale chcialem w koncu miec swobode :D Czesc z tego bedzie  zajete na stale przez ukosnice, tokarke, wiertarke czy inna frezarke. Ciesze sie z tej listwy przy stole roboczym, przynajmniej nie bede musial przepinac elektronarzedzi w trakcie pracy.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 18 Września 2017, 08:57:46 czas Polski »
. Zobaczymy jak sie bedzie sprawowal, jesli sie zniszczy, to go latwo wymienie.

jak się zniszczy to kup panele podłogowe ( ja teraz kupiłem na stół po 10 zł m2 , końcówki serii na stół zawsze małe ilości starczą) wyjdzie 3 x razy taniej ale panel  10x dłużej wytrzyma niż płyta nie ma problemu że coś się rozleje, czy coś spadnie, nawet młotkiem walniesz też przeżyje ;D

Offline raven

« Odpowiedź #70 dnia: 18 Września 2017, 09:06:47 czas Polski »
z tą wytrzymałością to bym się tak nie rozpędzał. Mam u siebie w domu panele z najwyższej półki i jak spada coś ciężkiego, szczególnie metalowego, to nie ma zmiłuj, robią się odpryski. Wg mnie panele na blat to średni pomysł.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #71 dnia: 18 Września 2017, 10:00:33 czas Polski »
jest zdecydowana różnica w wysokości: upadek na podłogę, a uderzenie o powierzchnię stołu roboczego;

poza tym widziałem rozwiązanie z panelami u Meridoxa i wygląda ono dobrze: jak na ekonomiczne rozwiązanie jest okej

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 18 Września 2017, 10:01:42 czas Polski »
A z tego co wiem to nie tylko Mery tak ma.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 18 Września 2017, 10:02:31 czas Polski »
A jeśli wiórówka - to czym radzicie przesmarować surowe boki by nie piło wilgoci? Np. Domaluksem do podłóg?

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #74 dnia: 18 Września 2017, 11:35:23 czas Polski »
Zastanawiam sie czy nie przejechac jednak lakierem bezbarwnym kilka warstw, zeby zamknac te "pory".

Panele, to tez nieglupi pomysl. Ten stol zrobilem z zamyslem latwego wymieniania blatow, gdyby zaszla taka potrzeba, wiec niewykluczone, ze i to rozwiazanie sprawdze.