08 Maja 2026, 10:02:44 czas Polski

Autor Wątek: Jak zrobić poszycie dachu i obróbki w małym domku?  (Przeczytany 5682 razy)

sgt_raffie

• Gość
Odp: Jak zrobić poszycie dachu i obróbki w małym domku?
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Lipca 2017, 12:16:16 czas Polski »
No wlasnie nie wiem kto sie specjalizuje. A jak sie specjalizuja to siedza cicho w tym temacie ;)

Trap?? Nie do konca wiem co masz na mysli.
Pokrycie bedzie gont wiec i tak bede musial uwazac zeby posypki za bardzo nie uszkodzic.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #31 dnia: 21 Lipca 2017, 13:08:28 czas Polski »
Coś w tym stylu - my robimy z drewna coś na kształt drabiny

Offline MAM

« Odpowiedź #32 dnia: 02 Sierpnia 2017, 07:38:15 czas Polski »
Ja na garazowarsztacie mam gonty icopal. Super zadowolony jestem. Montaz bajka.

Na  dachu mam 15mm osb + papa podkladowa i na to gonty.

Na szczycie (kalenica?) mam elementy icopal ktore umozliwiaja wietrzenie dachu a na nich gonty szczytowe icopal.

W dolnej czesci dachu idzie do rynny blacha, na blache elementy icopal zakonczeniowe a na to gonty zeby nie bylo widac.

Tak sie kladzie gonty umnie w skandynawii....

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2017, 07:42:08 czas Polski wysłana przez MAM »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Sierpnia 2017, 08:26:41 czas Polski »
Lojezu, umklo mi ;)

Marcin, drabinka kominiarska to bylby juz przerost. Cos sie wymysli, bede zwisal na jakiejs linie.

MAM - dzieki za info. Tak sie wlasnie kladzie gonty, calym systemem, uzywajac  gotowych pasow startowych/kalenicowych itd.
Wlasnie pare dni temu przyjechal mi taki zestaw od Techno Nicol (84m2 gontu, wywietrzniki kalenicowe, pasy startowe i kalenicowe). Teraz tylko dach do polozenia tego potrzebny.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Sierpnia 2017, 15:29:36 czas Polski »
A jeśli zdecydowałbym się na papę, jak ją zamocować do desek "na zimno"? (nie dysponuję sprzętem do termozgrzewania) Podobnie - jak ją przykleić do blachy nadrynnowej?

Takim czymś?

Bo papiaki to jak rozumiem pod zakładkami w poziomie. Po bokach papa ew. byłaby chwycona wiatrownicami.

Mniej więcej takie te wiatrownice:

« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2017, 15:47:24 czas Polski wysłana przez mefjuu »

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Sierpnia 2017, 10:19:17 czas Polski »
Halo ludziska, pomoże ktoś? :)

daka

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Sierpnia 2017, 10:55:48 czas Polski »
Mefiu ja niestety nie bo tylko gonty kładłem :(

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Sierpnia 2017, 22:11:32 czas Polski »
Czy ktoś może doradzić który produkt się nada do podklejenia gontu na blachę nadrynnową?
https://www.castorama.pl/produkty/budowa/dach-i-rynny/pokrycia-dachowe/izolacja-i-naprawa-dachu/srodki-bitumiczne/masa-szpachlowa-bitumiczna-tytan-abizol-g-1-kg.html#search-product
albo
https://www.castorama.pl/produkty/budowa/dach-i-rynny/pokrycia-dachowe/izolacja-i-naprawa-dachu/srodki-bitumiczne/lepik-do-papy-ultrament-1-kg.html#search-product
będzie OK?

Pojawił się też problem: mam nadbitkę (boazerię) 15 mm, na to papa i gont. Boję się, że papiaki 20 mm przejdą przez boazerię, a 15 mm nie idzie znaleźć... Jakieś pomysły? Myślałem żeby na boazerię nabić jeszcze 12 mm OSB, ale to już trochę przesada by była...
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2017, 22:21:18 czas Polski wysłana przez mefjuu »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #38 dnia: 17 Sierpnia 2017, 10:57:44 czas Polski »
Jakieś pomysły?
Z tych szalonych :P
to może jakieś wkręty ???

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Sierpnia 2017, 10:59:58 czas Polski »
Dzisiaj po lekturze instrukcji układania gontów uświadomiłem sobie, że gwóźdź 20 mm przejdzie przez 3 warstwy (2x gont + papa), więc te 20 mm nie przejdzie przez 15 mm nadbitki :)