03 Lipca 2026, 13:23:06 czas Polski

Autor Wątek: Remont garażu  (Przeczytany 3269 razy)

Offline kps

Remont garażu
« dnia: 20 Lipca 2017, 09:51:34 czas Polski »
Marzył mi się własny garaż juz od jakiegoś czasu. W końcu po powrocie z zagranicy, wziąłem sie za robotę.
Miesiąc to trwało ale chyba było warto.
Szarpnąłem sie nawet na równanie posadzki mixokrerem.

Resztę pracy i jej wynik możecie zobaczyć na tym filmiku.

https://youtu.be/WaF3plkG4RE

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline krzyś48

Odp: Remont garażu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipca 2017, 11:03:32 czas Polski »
No nie powiem.... tempo masz zajefajne....tylko nic nie zrozumiałem ::) :P
Tak wiem... było się uczyć języków :'(
Powodzenia życzę... bo to początek ;D ;)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2017, 11:57:16 czas Polski »
Ehh....prosta posadzka...jak mi tego czasami brakuje. Powodzenia w przyszłych pracach. A skąd pewność, że bez tego słupka strop się nie ugnie ??:)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2017, 12:03:58 czas Polski »
Wydaje mi sie, ze kolega podciagi stalowe wsadzil. Tylko troche takie cienkie sa ;). Ale pewnie liczone to sie nie ma co martwic.
Czy tylko ja mialem taka wizje, ze spadajaca gora slupa wybija podpore?? :D

Kawal dobrej roboty!!

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipca 2017, 13:29:00 czas Polski »
Czy tylko ja mialem taka wizje, ze spadajaca gora slupa wybija podpore?? :D
Nie, nie tylko Ty :D

I matko jedyna jak Ty ustawiałeś te podpory... Czy to Ringer, czy Peri czy jeszcze jakiś inny system zasada ta sama... od 55 sekundy...

Offline fertigus

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lipca 2017, 14:31:00 czas Polski »
Wydaje mi sie, ze kolega podciagi stalowe wsadzil.
Z tego co widać na filmie, to jednak tylko oczyścił. Te dwa słupy jednak po coś tam stały. Mam kolegę konstruktora, który projektuje zbrojenie podciągów z zapasem (na wszelki wypadek), ale tu raczej tak nie było, bo słupy też solidnej konstrukcji były.
Nie wiem oczywiście co jest nad garażem, ale po coś te słupy stały.
Pozdrawiam
Daniel vel. Wąski

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lipca 2017, 14:38:25 czas Polski »
Ja wlasnie w pracy siedze, wiec tylko szybko przegladnalem film. Tak sie sklada, ze praca to duuuze biuro projektowe ze stadem takim inzynierow co to licza zbrojenia, stropy, beton itd. ;).
Jesli faktycznie strop niczym nie podparty po usunieciu filarow to bym sie na Twoim miejscu dobrze zastanowil kolego...

Offline kps

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lipca 2017, 20:41:12 czas Polski »
Tez sie troche martwiłem o te słupy ale dach nad garażem jest zmieniony takze nie bardzo co teraz prze na ten stary strop.
Sprawdzam co kilka dni, odległość środka teownika do ziemi tak dla pewności. Bo wątpię żeby z dnia na dzień takie podpory sie złamany i walnęły ma ziemie.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lipca 2017, 21:30:14 czas Polski »
Moje 3 grosze...

Więźba nie prze tylko na strop bo przecież siedzi na murłatach. Obciążenia dachu przekazywane są głównie przez ściany do fundamentu.
Wywaliłeś nie jeden a 2 słupy z tego co widzę.
Jakie są wymiary istniejących podciągów i z jakiego okresu jest to budynek? (wygląda na dosyć stary).
Analizując dalej ten film zastanawiam się, czy pękanie słupa z poczatku filmu nie było spowodowane właśnie parciem stropu a nie "starością" materiału (za głębokie te pęknięcia jak na wykruszanie się).
W starej konstrukcji, z tak niewielkimi (optycznie) podciągami jak się całość zacznie giąć to prawdopodobnie szybko poleci.
Jeśli planujesz tam jakieś większe narzędzia stacjonarne (duża piła czy wyrówniarka) weź pod uwagę wibracje generowane przez takie urządzenie.

Twój garaż, Twój sufit, Twoja głowa ale ja dla świętego spokoju dałbym flaszkę jakiemuś studentowi polibudy żeby Ci to policzył (zakładając, że wiesz co jest w suficie).

Ale przyznać trzeba, pomieszczenie odmieniłeś :D

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lipca 2017, 21:36:30 czas Polski »
Abstrahujac od konstrukcji nosnej pomieszczenie, bo tu tezsze glowy w tym temacie ode mnie, to uwazam, ze wyszedl bardzo zacny przyszly-warsztat.

Pokrycie kanalu z czego bedziesz robil? Cos podobnego bedzie mnie w przyszlosci czekac ze swoim garazem.
Elektryke widzialem masz zaczeta - 400V, puszczasz natynkowo w rurkach czy jakis inny system?

Jakby Ci sie chcialo wrzucic jakis schemat i jak to chcesz wszystko poukladac, to byloby swietnie.
Tak czy siak - polecial sub ode mnie, powodzenia! Bede obserwowal z zaciekawieniem :)

Offline kps

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipca 2017, 22:51:28 czas Polski »
Widzę dużo zmartwień o ten strop. Chyba faktycznie znajdę kogoś kto to nie drogo policzy i coś będę myślał.

Filmik jest z przed miesiąca, także na tym etapie jest już dużo zrobione.

Elektrykę puściłem natynkowo w takich klipsach na szybki montaż. Z tego względu że będę
ją jeszcze pewnie w przyszłości rozbudowywał. Muszę przyznać że nie jest to profesjonalna robota
bo robiłem to wszystko sam i pierwszy raz (elektryk podłączył jedną puszkę i łączył się do tej skrzynki)
no ale działa i gniazdka są pod ręką a jedno nawet na suficie nad stołem głównym.

Dodam kilka zdjęć ze środka.

Kanał - Nową ramę wyspawałem i wkręciłem dość głęboko w beton. Deski w większości użyje te same,
są całkiem w dobrym stanie. Chce je tylko wyrównać do jednego rozmiaru i równo ułożyć. Kilka może się
już nie nadać to zastąpię je nowymi.
Filmik z tej pracy mam prawie cały więc jak będzie gotowy to dodam na forum.

Dzięki za suba draax!

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lipca 2017, 10:43:10 czas Polski »
Elektrykę puściłem natynkowo w takich klipsach na szybki montaż

Moze jestem wrazliwy na tym punkcie, ale dalbym je w rurkach, peszlach albo innych korytach - co komu pasuje. Raz ze estetyczniej to wyglada, dwa ze zawsze to troche wieksza ochrona przed mechanicznym uszkodzeniem przewodu. No i mam nadzieje, masz to porzadnie uziemione wszystko, prawda?

Offline kps

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Sierpnia 2017, 10:57:59 czas Polski »
Witam ponownie,

Garaż nadal stoi, póki co po 2 miesiącach dach się nie zawalił. Całe szczęście bo mam już trochę sprzętu w środku.

Dorzucam kolejny filmik do youtuba. Szafka na kółkach którą zrobiłem z miesiąc temu, i nawet już zdążyłem ją sprzedać
bo się znajomemu spodobała. Sprzedałem tylko dlatego że mam taką jeszcze jedną.

Dzięki za odwiedziny!
Pozdrawiam

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Sierpnia 2017, 11:53:46 czas Polski »
Fajna renowacja , z tym że jeśli dobrze widzę te nierówne ustawienie szuflad trochę razi w oczy .

Offline kps

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sierpnia 2017, 13:47:52 czas Polski »
Sa raczej równo, za wyjątkiem pierwszej która wchodzi troche głębiej. Mogłem je troche ładniej ustawić do filmiku