15 Maja 2026, 13:15:46 czas Polski

Autor Wątek: Zabudowa wiaty czyli pomysł na tymczasowy warsztat  (Przeczytany 18482 razy)

Offline Lechu

Zabudowa wiaty czyli pomysł na tymczasowy warsztat
« dnia: 22 Lipca 2017, 22:43:29 czas Polski »
Dotychczas do dłubania w drewnie wykorzystuję garaż jednostanowiskowy w bliźniaku, w którym mieszkam.
Niestety z biegiem czasu, wraz z uzupełnianiem parku maszynowego, jak również rosnącą ilością innych gratów 'rodzinnych', typu wózki dzięciece, rowery, hulajnogi, etc. organizacja warsztatu w garażu jest coraz bardziej problematyczna.

W innym wątku na forum opisuję swoje zmagania z dużą, jak dla mnie, realizacją pod tytułem 'ogród zimowy' (http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/ogrod-zimowy-projekt-i-realizacja/).
Ze względu na gabaryty elementów które będę musiał obrobić w przypadku tej realizacji (np. kantówki 140x140 o długości dochodzącej do 8m), uświadomiłem sobie że bez dodatkowej powierzchni warsztatowej będzie mi bardzo ciężko.
W planach na kolejny rok (?lata) mam budowę docelowego warsztatu do swojego hobby stolarskiego, ale to niestety nadal przyszłość.

Postanowiłem zatem poratować się obecnie przekształcając przydomową wiatę samochodową w tymczasowy warsztat. Wiata ma wymiary 3x6,5m i wysokość 2,5m. Po zabudowaniu pozostanie mi ok 2,8x6,3m czyli
nieco ponad 17m2.

W porównaniu z istniejącym pomieszczeniem to o ok 2m2 wiecej (3,1x5m), ale największą zaletą będzie możliwość przeznaczenia tej powierzchni stricte na warsztat.

Pomimo ze konstrukcja ma charakter tymczasowy, planuję:
- wypełnić ściany wełną w celu wygłuszenia dźwięków maszyn (mieszkam w mocno zurbanizowanej okolicy, w odległości kilkunastumetrów od garażu mam kilku sąsiadów)
- zapewnić estetyczny wygląd zewnętrzny montując elewację drewnianą. Raz, że znam siebie i wiem że prowizorki u mnie potrafią się ciągnąć latami. Dwa, że chcę od razu przetestować wygląd elewacji którą w przyszłosci będę chciał obłożyć nowy warsztat.

A więc do roboty.

Offline Lechu

Odp: Zabudowa wiaty czyli pomysł na tymczasowy warsztat
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca 2017, 22:50:55 czas Polski »
Tak wygląda "pacjent" czyli wspomniana przydomowa wiata na początku prac.

Na zdjęciach widoczne materiały zgromadzone do zabudowy wiaty: płyty osb 12mm, kantówki surowe 50x100 na szkielet ściany, kantówki strugane 45x95 na szkielet drzwi garażowych, deski strugane 19x140 na docelową elewację, wełna skalna Rockwool Sonic 100mm, łaty 40x50 na... łaty.

Na pierwszy ogień zorganizowanie tymczasowego stanowiska dla ukośnicy

Offline Lechu

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2017, 23:07:25 czas Polski »
Zabudowę zacząłem od zbudowania szkieletu ściany bocznej pod płytę OSB.

Belkę podwalinową, która bezpośrednio leży na betonie izoluję od betonu membraną przeznaczoną do izolacji murłat.

Na konstrukcję ściany wykorzystuję surowe kantówki (bo taniej) lub kantówki z recyklingu (drewutnia rozebrana w związku z budową ogrodu zimowego). Rozstaw słupów dobrany w taki sposób aby było jak najmniej docinania płyt OSB.

Poniżej widoczna już pierwsza płyta OSB jako docelowe poszycie zewnętrzne ściany.

Tutaj efekt po ok. 1.5 dnia pracy

Oraz z zewnątrz

Czy ktoś wie jak obrócić zdjęcia z galerii DiD aby wyświetlały się w pionie?
Ew. jak załadować do galerii aby było zgodnie z oryginałem na komputerze?

Offline Lechu

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2017, 23:15:46 czas Polski »
W kolejne popołudnie zabrałem się za wypełnianie ścian wełną. Przemysłałem wcześniej rozstaw słupów i lokalizację poprzeczek, tak aby zminimalizować ilość cięć wełny i w związku z tym straty materiału.
Ponieważ to wełna skalna nie szklana, obróbka takiej wełny to przyjemność. Do tego szybkie efekty

Po wypełnieniu jednej sekcji, na wierzch kolejna płyta OSB

Ponieważ to nie jest pomieszczenie mieszkalne i nie przewiduję wilgoci z wewnątrz warsztatu, nie mocowałem żadnej paroizolacji.
Tutaj efekt końcowy jeśli chodzi o ścianę

Ponieważ płyty OSB leżały na zewnątrz, podczas deszczu który je spotkał w międzyczasie, krawędzie nabrały wody i spuchły... Efekt widać na zdjęciu powyżej - krawędź jednej z płyt odstaje o 2-3mm od powierzchni. Szkoda, bo tak efekt byłby lepszy. Ale i tak nie narzekam.

Offline Lechu

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2017, 23:29:42 czas Polski »
W kolejny weekend zabrałem się za wykonanie drzwi/bramy garażowej. Szukałem pomysłu aby zrobić to prosto. Zainspirowany realizacjami z któregoś z kanałów YouTube, postanowiłem zrobić prosty stelaż z kantówek 45x95, z jedną poprzeczką w okolicach środka. Ponieważ całość usztywniam płytą OSB z obu stron, zakładam że drzwi będą trzymały kąty beż dodatkowych skośnych wiązań, itp. Wyjdzie w praniu czy się nie myliłem.

Jedno skrzydło ma 1360mm szerokości, podczas gdy płyta OSB ma 1250mm. Musiałem w związku z tym dociąć brakujacy pasek 110mm z kolejnego arkusza OSB.

Montaż zaplanowałem na 3 zawiasach każde skrzydło. Zawiasy typowo marketowe. Mam nadzieję że wytrzymają, bo zakładam że gotowe skrzydło będzie ważyło ok 100kg każde.
Nigdy nie budowałem bramy/drzwi i tym bardziej nie musiałem niczego osadzać na 3, tak dużych zawiasach.
Wymyśliłem że zrobię sobie prywitywny szablon do montażu zawiasów, przykręcając wszystkie 3 zawiasy do deski i następnie ustawiając i przykręcając zawiasy do docelowych słupów w zabudowywanej wiacie.

Stan na dzisiaj: oba skrzydła drzwi w połowie zrobione (szkielet + OSB z jednej strony). Dzisiaj zabrałem się za ich montaż do konstrukcji wiaty. Przed przykręceniem do zawiasów, najpierw dokładnie ustawiłem oba skrzydła na podkładkach i klinach, skręcając je dodatkowo razem za pomocą kawałków desek.

I efekt na koniec dzisiejszego dnia. Oba skrzydła (?półskrzydła) wiszą już na zawiasach. Otwierają i zamykają. Jedno zupełnie lekko, drugie z lekkim oporem.
Jutro jeśli czas pozwoli chcę się zabrać za ocieplenie drzwi + przykręcenie poszycia zewnętrznego.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipca 2017, 23:52:13 czas Polski »
mnie się podoba :) a wiesz jak to prawnie wygląda? była wiata jest budynek :)

Offline maniek7

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipca 2017, 08:26:25 czas Polski »
Siema Lechu
Szybki projekt, wszystko fajnie ale ta brama "musi" osiąść po czasie- obym się mylił.
Ja myślałem że mam blisko sąsiadów ale Ty to możesz z nimi wspólny taras robić ;) - tak jak pisał Mery, jak sprawa dokumentów?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lipca 2017, 13:52:56 czas Polski »
A czemu do środka się otwiera ?
Zabiera to sporo miejsca ...

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lipca 2017, 14:17:12 czas Polski »
No właśnie, dlaczego do środka??
Przebudowa wiaty - zgłoszenie (było pozwolenie ale już nie trzeba)..

Offline L4

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lipca 2017, 14:44:00 czas Polski »
Pozwolenia nie trzeba (przy spełnieniu warunków powierzchniowych) ale chyba odległość od od granicy działki trzeba zachować.

Offline Lechu

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lipca 2017, 15:47:10 czas Polski »
Po nowelizacji przepisów jakiś czas temu, obecnie jest tak jak napisał L4 (przynajmniej w moim urzędzie tak mi powiedzieli), tj. budowa wiaty do 50m2 nie wymaga żadnej papierologii, natomiast budowa budynku gospodarczego lub altany do 35m2 wymaga zgłoszenia (natomiast nie wymaga pozwolenia na budowę).

I faktycznie istotne są odległości od granicy działki. U mnie z tego powodu wzywali mnie do urzędu. To co mnie obroniło to bardzo wąska działka (nie pamiętam do ilu metrów, ale w ustawie jest mowa że gdy jest węższa niż x metrów, można budować w ostrej granicy) + notarialna zgoda sąsiada na wybudowanie w ostrej granicy.

Co do kierunku otwierania drzwi. Wiem, że nietypowo bo do wewnątrz. Niestety przed wiatą jest bardzo krótki podjazd, i jeżeli chcę zaparkować auto przed wiatą, to muszę autem de facto wjechać do wiaty aby móc zamknąć bramę wjazdową... Takie 'uroki' posiadania mikro działki w dużym mieście.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lipca 2017, 16:20:45 czas Polski »
No to jak przemieliłeś przez urząd to dobrze.
Jest tak jak napisałeś (budowa wiaty nie wymaga niczego). Ale przebudowa wiaty wymaga już zgłoszenia o ile się nie mylę. Nigdzie nie pisałem o pozwoleniu.
Dodatkowo, konstrukcja drewniana stojąca bliżej niż 8m od granicy wymaga zaimpregnowania środkiem ognioochronnym. U mnie z tego powodu powstało przy zgłoszeniu 3 tygodnie opóźnienia bo się przerzucałem mailami z urzędem. Ale jak wiadomo, co urząd to inne wymagania ;).

Offline Lechu

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lipca 2017, 21:13:28 czas Polski »
Siema Lechu
Szybki projekt, wszystko fajnie ale ta brama "musi" osiąść po czasie- obym się mylił.

Hej Maniek. Czego zabrakło Twoim zdaniem / co można było zrobić inaczej?

Offline maniek7

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lipca 2017, 23:34:56 czas Polski »
Będzie "siadać" przez blaszane zawiasy, powstaną luzy ale po jakim czasie to już zależy od tego jak często będą pracowały. Masz ułatwione zadanie bo po zamknięciu bramy możesz podkładać od wew. podpórkę.
Może przesadzam, oby śmigały jak najdlużej😉

Offline Daraas

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Sierpnia 2017, 13:20:46 czas Polski »
Można spróbować dać jakieś kółka do bramy to może nie będzie osiadać i łatwo będzie ją otwierać, no chyba że podłoga nie pozwala na takie rozwiązanie.