02 Maja 2026, 21:05:44 czas Polski

Autor Wątek: Przygotowanie warsztatu  (Przeczytany 7855 razy)

Offline fuku

Przygotowanie warsztatu
« dnia: 24 Lipca 2017, 12:57:07 czas Polski »
Witam,

Jak już wspomniałem w wątku na przywitaniu na forum, jestem w trakcie rewitalizacji swojego warsztatu ok. 60 m2

Jakieś 2 tyg temu usunąłem kontener śmieci, oraz przyczepę złomu.
Bo jak każdy garaż, tak i ten stał się magazynem wszystkiego "co jeszcze się przyda".
Jeszcze wiele jest do wyrzucenia/oddania

Pracę staram się dzielić na etapy

Uporządkowałem jedną połowę warsztatu, gdzie docelowo ma stanąć piła stołowa.

na zdjeciu tym widac:

- uporzadkowany blat po lewej stronie, gdzie docelowo chce dorobic podwyzszony blad do pily ukosnicy
- zamontowane oswietlenie, dojdzie jeszcze jedna oprawa (widac po lewej)
- porzadek: w tym kadrze jeszcze 3 tyg temu stały dodatkowe 3 regaly, 8 szafek i jakies 150 kg zlomu/smieci

- po prawej mamy pile taśmowa Atika BSV315
- smietnik 120L
- Wiertarkę kolumnową wraz z szafka na wietrla i akcesoria do wiertarki
- wieszak na sciski (ktory bedzie musial znalezc nowe lepsze miejsce)

Wiertarka jak i piła taśmowa jest na szafce która ma koła i jest mobilna, dodatkowo kazda szafka ma swój kontakt i kabel zasilający. tak więc może służyć rownież za przedłużacz

Stoły robocze

Tutaj na ścianę przyszła płyta OSB 22mm, która zakryła betonową ścianę i docelowo ma być miejscem na narzędzia również.

Raz malowana wiec jeszcze trochę nie do końca biała.
Dodatkowo założona została nowa instalacja 220V na kablu 3x2.5, instalacja 400v również jest w warsztacie
Kabel od szlifierki został schowany pod blat, co by nie zakłócał przestrzeni na stole (który trzeba wypoziomować)

po lewej stronie na regale jest zamontowana tablica z narzędziami:

za nią na regale lezą elektor narzędzia typu piła, heblarka, opalarka itd.

Druga połowa warsztatu to na razie ekhm... pie****lnik

Widzimy tu strugarkę na wózku, wózek na ścinki, oraz stół na którym leży wszystko co było w aktualnie uporządkowanej części i czeka na przydział miejsca. Stół ten i szafki pod spodem docelowo zostaną rozebrane.

na lewo od tego stołu przy drzwiach wejściowych z mieszkania mamy

Pozostałości po szafkach, półkach i inne skrawki płyt, którę częściowo zamienią się w blat pod piłę ukośnicę.

Bliżej bramy wjazdowej mamy

po lewej mamy miejsce na drewno/deski

Jak widać ta część warsztatu jeszcze nie jest doświetlona dobrze, co niebawem się zmieni.

Zapraszam do wątku, będę starał się aktualizować go w miarę na bieżąco.
Jeżeli macie jakieś uwagi sugestię co do zdjęć/metod prezentacji postępu prac chętnie wysłucham. Tak samo jak i uwag co do aranżacji przestrzeni

Offline Henry

Odp: Przygotowanie warsztatu
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2017, 13:32:30 czas Polski »
Skaluj zdjęcia bo długo się wczytują...

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2017, 15:08:59 czas Polski »
Ja bym toły robocze postawił na odwrót, tak zeby wystające imadło i szlifierka były od ściany i nie przeszkadzały

Offline maniek7

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipca 2017, 15:10:23 czas Polski »
No i fajnie, kolejny warsztat przed moim więc będę podglądał😉

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipca 2017, 19:25:53 czas Polski »
Zapowiada sie ciekawie, zazdroszcze Ci tej przestrzeni!

Offline Lechu

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2017, 20:27:55 czas Polski »
Fajna przestrzen. Zapowiada sie dobrze. Tez bede podgladal w poszukiwaniu inspiracji

Offline Maciek61

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lipca 2017, 20:39:42 czas Polski »
Jak umiesz lub masz hajc aby zlecić możesz wytynkować ściane .Jak tego teraz nie zrobisz to pewnie nigdy  :) . Mniej będzie zalegał kurz , a jeśli już to obmieciesz

Offline fuku

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipca 2017, 11:52:53 czas Polski »
Witam,

Co do pytań sugestii:

- rozmiar zdjęć, postaram się zmniejszac
- Co do ścian, tynkowania, wydaje się to dobrym pomysłem, jednakże nakład prac jaki jest potrzebny aby to wykonać trochę mnie przeraża i zniechęca.

Co do postępów:

- zamontowałem kolejna 4 lampę w tej części warsztatu, instalacja pociągnięta, jednakże nie mam jeszcze świetlówek oraz starterów..

- zacząłem konstrukcję stołu/blatu do piły ukośnicy

Docelowo w tej ściance oporowej (czy jak to nazwać, z angielskiego 'fence'), chce zamontować profil aluminiowy tak abym mógł mocować stopy.
Zamysł całej konstrukcji jest taki że:
mamy stół roboczy piły ukośnicy, za nią 'fence', a za tym wszystkim podwieszone szafki  (tak jak na tym rysunku pogladowym)

Pytanie: Czy dwa takie blaty każdy po 120cm, to wystarczająco ? czy lepiej będzie zabudować cały ten stół na długość takim blatem ?
Pytanie: Gdzie kupić profil typu T-Track?

Offline L4

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipca 2017, 12:03:23 czas Polski »
1. Piłę montujesz tak 1/4-1/3 długości żeby móc i ciąć dłuższe elementy.
2. Szukaj profil aluminiowy z rowkiem, do dostania na allegro i pochodnych, ewentualnie jak chcesz się szarpnąć to dedykowane produkty Kreg czy Incra są ZTCP.

Offline Andriu

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lipca 2017, 12:17:53 czas Polski »
czy ten  blat  masz  przeznaczony  tylko do piły ukośnicy? czy zamierzasz  na nim coś więcej robić, bo taka  nadbudowa  to  ci  go zajmuje całkowicie.
spróbuj obniżyć  piłę  do poziomu blatów  lub zrób  dokładane  ograniczniki np. takie

Offline Lechu

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lipca 2017, 12:40:53 czas Polski »
Pomaluj sciany i sufit nawet bez tynkowania. Bedzie zdecydowanie przyjemniej przebyeac w takim pomieszczeniu szczegolnie ze sufit masz nisko.

Offline fuku

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lipca 2017, 13:52:00 czas Polski »
Wstępnie planowałem zrobić ten blat na całej długości tego stołu. a nad nim szafki.

co do przestrzeni "montażowo/roboczej" to mam dwa duże stoły, jeden mniejszy + docelowo będzie spora piła stołowa z dodatkowym stołem do frezarki tak więc myślę ze mogę przeznaczyć ten stół wyłącznie pod piłę ukośnicę

@Andriu:
Co do zdjęcia,
To nie do końca pasuje to do mojej koncepcji, bo tutaj mamy piłę nietrwale przyczepioną do stołu, a te suwane elementy nie pełnia roli ograniczników a bardziej podpór  (tak wiem wiem, widzę otwór na kołek)

@Lechu
Co do ścian, to jakiej farby użyć do takiego surowego betonu? Grunt + farba akrylowa ?
Może faktycznie zaciągnę je tynkiem, mógłbym to robić etapami, co by nie wynosić wszystkiego

Nie dodałem ze chcę jeszcze jedną szafkę rozebrać, a mianowicie tą na której wiszą piły ręczne i cała ta tablica z narzędziami.
Wydaję mi się ze zabiera nie potrzebnie przestrzeń, i jest na drodze pomiędzy stołem warsztatowym a resztą warsztatu

Co myślicie o tej decyzji?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lipca 2017, 14:20:54 czas Polski »
robi się naprawdę coraz ładniej :) jeszcze te ściany pomaluj i będzie całkiem sympatycznie :) i muszę przyznać że białe meble w warsztacie jakoś nigdy mi się nie widziały ale teraz zmieniam zdanie, dodają jasności w pomieszczeniu zwłaszcza bez światła dziennego :)

Offline Andriu

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lipca 2017, 07:50:34 czas Polski »
piłe możesz  przykręcić

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lipca 2017, 08:13:20 czas Polski »
"parawan" na piły i klucze faktycznie nie pasuje w tym miejscu za nic.... gdybyś miał więcej takich dziurkowanych płyt, możnaby po przykręceniu ich na płasko na ścianach - uniknąć tynkowania ;)