07 Maja 2026, 03:32:10 czas Polski

Autor Wątek: Przygotowanie warsztatu  (Przeczytany 7863 razy)

Offline krzyś48

Odp: Przygotowanie warsztatu
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Lipca 2017, 10:57:23 czas Polski »
Zamiast tynkowania,można jeszcze płytę gipsowo-kartonową przykleić,przykrecić :)
Trochę miękka ale...
U kolegi kiedyś widziałem(wspominałem już gdzieś na forum)sufit wyklejony zwykłym styropianem(i tu pamięć zawodzi jeśli chodzi o grubość) ale to było na przemian,cienki np.1cm a następnie 2cm płyty cięte na 0,5m kwadraty.
Efekt był dość ciekawy :)
Zrobił,nie zrobił,przeczytać można ;)

Offline fuku

« Odpowiedź #16 dnia: 26 Lipca 2017, 12:00:22 czas Polski »
Co do szafki, to dzisiaj zostanie rozebrana.

Mam pytanie co do tych blatów do piły ukośnicy. Wpadłem na pomysł ze fajnie było by robocze powierzchnie tych blatów przykryć blacha.
W mojej głowie wygląda to tak ze zwiększy to trwałość konstrukcji, schowa łby od śrub, ułatwi poślizg materiału, i nada trochę stylu

Jakiej blachy/pokrycia użyć:
 - myślałem o nierdzewce INOX, grubość 1-2mm
 - Blacha aluminiowa
 - plyta pilsniowa

i mocować to na taśmę dwustronną bądź inny klej

Offline PiKe

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Lipca 2017, 13:29:45 czas Polski »
Jestem pod wrażeniem.
Sam organizuję teraz warsztat ale z braku czasu idzie to mega wolno. Jak skończę i odwaga totalnego amatora pozwoli to  założę wątek i się pochwalę.
Z tego co widzę to mamy ten sam problem z wysokością warsztatu... Jaką dokładnie masz wysokość? U mnie jakieś 190 cm więc mizernie, szczególnie że sam mierzę 200. Napotkałeś już z tego tytułu jakieś większe problemy?
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2017, 13:33:14 czas Polski wysłana przez PiKe »

Offline Grzesiek Goleniów

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lipca 2017, 13:50:44 czas Polski »
Wszystko fajnie ale najważniejszy w  takim warsztacie jest system odpylający ,z mojego doświadczenia jak się nie zrobi od razu i wpadnie w wir pracy to tylko sprzątanie na okrągło.Pozdrawiam

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Lipca 2017, 14:50:13 czas Polski »
Polecam poczytać tu i tu. Ale pod tym drugim trzeba się przekopywać :)
Niedawno zrealizowaliśmy podobny projekt :)

Offline fuku

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Lipca 2017, 19:34:21 czas Polski »

Wszystko fajnie ale najważniejszy w  takim warsztacie jest system odpylający ,z mojego doświadczenia jak się nie zrobi od razu i wpadnie w wir pracy to tylko sprzątanie na okrągło.Pozdrawiam

To jest plan na początek przyszłego miesiąca. Muszę najpierw wyrzucić możliwie jak najwięcej i zobaczyć ile miejsca uda mi się wygospodarować

Offline fuku

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lipca 2017, 13:27:13 czas Polski »
Jaką dokładnie masz wysokość? U mnie jakieś 190 cm więc mizernie, szczególnie że sam mierzę 200. Napotkałeś już z tego tytułu jakieś większe problemy?

Nie wiem dokładnie ile jest, sam mam 194cm, głową o lampy nie zahaczam wiec jakoś super nisko nie jest.

"parawan" na piły i klucze faktycznie nie pasuje w tym miejscu za nic....

Mówisz masz:

Było:

Jest:

gdybyś miał więcej takich dziurkowanych płyt, możnaby po przykręceniu ich na płasko na ścianach - uniknąć tynkowania ;)

te ściany pomaluj i będzie całkiem sympatycznie :)

@PiKe
Ten przymiar wiszący na tablicy ma 150cm, tak wiec jest cos kolo 220cm

@meridox
Faktycznie nieźle to wygląda, przy następnej okazji polecę z malowaniem dalej. Dzięki za sugestię

Co do stołu piły ukośnicy to, zrobiłem drugi element, teraz czekam na przesyłki z profilami oraz blachą.
Do wykonania:
- został ostatni element blatów (ten z lekkim skosem)
- 'Fence' z profilem T-Track, Wmontowanie taśmy mierniczej
- przycięcie i przymocowanie blachy/płyty pilśniowej (jeszcze nie zdecydowałem co będzie)
- dodanie nóżek do wszystkich elementów blatu oraz samej piły (celem przytwierdzenia do stołu poniżej, oraz do łatwego i precyzyjnego wypoziomowania)
- zamontowanie blatu tak jakby za cala konstrukcja,
- dodanie "cokołu"/listwy zabezpieczającej przednią krawędź stołu. (nie wiem jak to nazwać pro)
- pomalowanie ściany
- powieszenie szafek (tu pytanko, lepsze szafki z drzwiczkami, czy bez, bo mam szafki z przeszkolonymi drzwiczkami)
- wyprowadzenie rury do odciągu

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lipca 2017, 13:33:35 czas Polski »
Jakich kołeczków używasz w tej dziurkowanej tablicy?

Offline fuku

« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lipca 2017, 13:37:42 czas Polski »
Jakich kołeczków używasz w tej dziurkowanej tablicy?

wkręty do gipsu :)

Offline Endrjou

« Odpowiedź #24 dnia: 27 Lipca 2017, 14:48:17 czas Polski »
Widzę że tych płyt na ścianie nie masz dużo, zastanów się nad wyłożeniem ściany perforowanymi regałami sklepowymi . Jest trochę ofert na olx albo idź do jakiegoś sklepu narzędziowego może mają nadmiar i w dobrej cenie Ci oddadzą :). Bardzo wygodne rozwiązanie. Widzisz co masz i czego brakuje ewentualnie na regale a za razem nie musisz grzebać po szafkach żeby coś znaleźć :)
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2017, 14:50:35 czas Polski wysłana przez Lukasch2000 »

Offline fuku

« Odpowiedź #25 dnia: 27 Lipca 2017, 15:00:15 czas Polski »
Widzę że tych płyt na ścianie nie masz dużo, zastanów się nad wyłożeniem ściany perforowanymi regałami sklepowymi . Jest trochę ofert na olx albo idź do jakiegoś sklepu narzędziowego może mają nadmiar i w dobrej cenie Ci oddadzą :). Bardzo wygodne rozwiązanie. Widzisz co masz i czego brakuje ewentualnie na regale a za razem nie musisz grzebać po szafkach żeby coś znaleźć :)

Zdecydowanie NIE, sukcesywnie zmniejszam ilość miejsca do przechowywania, bo najnormalniej w swiecie zbyt duza ilosc miejsc do chowania/trzymania rzeczy prowadzi do magazynowania niepotrzebnych rzeczy

meridox

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Lipca 2017, 20:15:50 czas Polski »

na pewno kolega ma dobre chęci ale nie słuchaj go :)  (bez urazy Lukasch2000)

rób jak najwięcej szafek, zamiast regału zrób dużą szafę na półki poupychasz sporo narzędzi i innych rzeczy, pamiętaj o jednym ze nie będziesz miał super odciągu (może się mylę :) ) który cały pył i kurz będzie Ci zbierał . robisz warsztat gdzie pył , kurz zawsze będzie, mniej rzeczy na wierzchu mniej sprzątania wiem to po sobie też będę wyrzucał regał i robił w jego miejsce szafe, lepiej otworzyć drzwi i coś wyciągnąć niż później setki rzeczy czyścić z pyłu

Offline Gerdo

« Odpowiedź #27 dnia: 30 Lipca 2017, 00:26:21 czas Polski »
To co się da najlepiej wieszać na ścianie. Tańsze od regałów perforowanych jest osb. W Castoramie ostatnio 8mm kosztowała 32zł/szt.
Wieszanie na scianie jest dobre ponieważ każdy przedmiot ma swoje miejsce do którego łatwo dotrzeć i dzięki temu szafki itp nie zabierają pomieszczenia.

Złe lampy sobie kupiłeś. Rastrowe się nadają tylko do wyższych pomieszczeń, natomiast u Ciebie nie ma nawet 2,7-2,8m a i nawet tyle jest trochę mało. Potwierdzeniem są zdjęcia,  na których widać półmrok.
Znacznie korzystniej jest zamontować więcej lamp, lecz słabszych. Ale ważne ażeby były równomiernie rozmieszczone. Ty zamontowałeś zdaje się dużą 120cm.
Zamontuj sobie albo mniejsze, albo zwykłe żarówki LED. wyjdzie Ci tanio, a oświetlenie będzie porządne, bo teraz raczej kiepskie jest.

Zerknij jak jest u mnie. 9 lamp, a razem 15 świetlówek LED. Całość bierze 135wat. Dwa razy tyle co radio.

[/url][/img]
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2017, 00:35:31 czas Polski wysłana przez Gerdo »

Offline Gerdo

« Odpowiedź #28 dnia: 30 Lipca 2017, 00:53:43 czas Polski »
Lepszej jakości nie będzie. Jarosław ustalił załączniki do 1mb.
Zdjęcie wycinane, kombinowane ażeby zmniejszyć jego rozmiar.

Offline True

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Lipca 2017, 09:23:27 czas Polski »
Ale masz fajne pomieszczenie. Ja pracuję w piwnicy 4x2m ale przez regały pod ścianą mam raptem 1,5m szerokości. Chyba muszę posprzątać. Fajnie się patrzy na takie warsztaty.
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...