24 Kwietnia 2026, 09:28:16 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka udarowa  (Przeczytany 7997 razy)

Offline Filip

Odp: Wiertarka udarowa
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Lipca 2017, 23:52:53 czas Polski »
Chcę młotowiertarkę, może źle napisałem. Faktycznie, one mają też funkcję podkuwania, nie chcę natomiast typowo wiertarki z mocnym młotem, bo to ciężkie cholerstwo jest. Miałem i dobrze, że się rozsypała. :D
Otworów mam kilka tysięcy, z tym, że moją Hilti będę używał, tę drugą chcę dodatkowo, żeby mi ludzie nie stali nad robotą.
Kupię chyba coś z Boscha albo Makitę. Popatrzę, co mają w hurtowniach.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Lipca 2017, 09:58:46 czas Polski »

fyme

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Lipca 2017, 10:37:58 czas Polski »
A do kompletu takie cudo
Ja mam coś takiego w wykonaniu festoola ale ten milwaukee chyba lepszy bo można wiercić sporymi średnicami wierteł

Offline True

Wiertarka udarowa
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lipca 2017, 11:03:17 czas Polski »
Faktycznie jak będzie ją tyrał po budowach (zarobkowo) to z TE 3-C może być różnie. Ale porównanie TE 3 C z marketową młoto-wiertarką Meec-a  z Juli to też zupełnie inna bajka. Zresztą wystarczy spojrzeć na budowę urządzeń. Na pierwszy rzut oka widać że są przeznaczone do innej pracy. Meec jest zbudowany do kucia a TE 3-C do wiercenia. No i masa urządzeń jest nieporównywalna.
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2017, 11:07:31 czas Polski wysłana przez True »
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...

Offline agoliat

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lipca 2017, 12:14:37 czas Polski »
A ja mam marketowe bydle Meeca.
....
Nie wiem tylko czy jest jeszcze dostępna bo teraz widzę na stronce nowy model.

Moje takie bydle tylko nowszy model leży już 2x w serwisie. Całkowity czas pracy sprzętu od zakupu to 1-2 godziny.
Pierwszym razem wiertło zakleszczyło się w uchwycie i nie szło wyciągnąć.
Drugim razem uchwyt się zakleszczył tak że nie dało się go wycisnąć i wyjąć wiertła a do tego udar czasem się załączał a czasem nie.
Poprosiłem o zwrot gotówki i czekam teraz co powie serwis i później sklep Jula bo to już rękojmia.
Do tego dłuto się obraca podczas kucia więc trzeba kręcić młotem :)

A że jestem w trakcie remontu to zrobiłem małe testy i "risercz" i o to moje uwagi :

Mam wiertarkę od kilku lat Makita HR2630 która to ma udar o mocy 2.4J ale szkoda mi było jej na obecny remont więc kupiłem NAJMOCNIEJSZY marketowy młot czyli Meeca o mocy 5J aby go zajechać na tym remoncie przy kuciu betonowych posadek.
Meec a właściwi jego udar padł po ok 1h pracy.
Wróciłem więc do Makity i mimo tego że lżejsza i teoretycznie dużo miej DŻULI to kucie szło DUŻO szybciej i bardziej komfortowo. Ale maszyna się strasznie grzała. Po godzinie walenia to mogłem wierłem wodę w basenie podgrzewać :) Więc pogadałem, poszukałem i kupiłem młotowiertarkę milwaukee PLH 28 która to ma 4.1J(dużo sklepów zawyża tą wartość do 4.9J co jest oszustwem i nie tyczy się tylko tej marki)

Powiem tak, z przyjemnością teraz idę sobie pokuć :) . Robota idzie w oczach.

Jak by to powiedział informatyk J != J (Dżul marketowy nie jest tym samym Dżulem profesjonalnym)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lipca 2017, 13:15:19 czas Polski »
Moje takie bydle tylko nowszy model leży już 2x w serwisie

No właśnie nowsze nie znaczy lepsze niestety, parksajdy też tak często mają.

Offline looq1

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lipca 2017, 19:59:33 czas Polski »
odkąd mam hilti te30m nie chcę słyszeć o żadnej innej. Wydasz trochę więcej ale masz spokój na lata, co przy pracownikach i marketówkach długo niepociągnie.

Offline Filip

« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lipca 2017, 23:38:09 czas Polski »
Wziąłem Bosch GBH 2400. Zobaczymy.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lipca 2017, 23:55:17 czas Polski »
Ja od 12 lat używam PBH 220 re, zrobił ze mną już kilka ładnych remontów i dopiero jakieś dwa tygodnie temu spalił się włącznik.
Nie jest to co prawda wysoki model ale dla mnie w zupełności wystarczający. Również kiedyś kupiłem młotek do kucia z Topexa żeby oszczędzić Boscha i Topexa już bardzo długo nie ma wśród nas ;). Będziesz zadowolony.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Lipca 2017, 07:22:39 czas Polski »
odkąd mam hilti te30m nie chcę słyszeć o żadnej innej. Wydasz trochę więcej ale masz spokój na lata, co przy pracownikach i marketówkach długo niepociągnie.

Z ile kupiłeś? Jestem wirtualnym fanem tej marki - czasami wypożyczam ich sprzęt z wypożyczalni. Z tego co kupiłeś mają też chyba opcje a'la leasingowe dla firm?

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #25 dnia: 28 Lipca 2017, 10:05:26 czas Polski »
Cytat: carpenter
PBH 220 re

Mam PBH240 RE ponad 20 lat, kupiona jeszcze za panowania dużego Helmuta w Germanii (wtedy to był jeszcze normalny kraj), w walizce i z wyposażeniem.
Pracowałem nią zawodowo (zamiast Celmy którą wtedy dostałem w pracy na wyposażenie), nie zliczę ile wierceń wykonała !
Sprawna do dzisiaj, gdybym jej nie pożyczył durniowi to śmiem twierdzić że być może dalej obyłoby się bez serwisu (dobry zwyczaj, prywatnych elektronarzędzi nie pożyczaj !).
W każdym razie, w betony dalej wgryza się bez problemu, już jakiś czas temu chciałem kupić jakiś nowszy model (choćby GBH 2-28) ale ta cholera nijak nie chce się popsuć.

Tak apropos Panowie, rzekomo Bosch wycofuje się już z produkcją zielonej linii swojej marki jak i z marki Skill.
Mają zostać tylko niebieskie Bośki.

Cytat: mefjuu
Jestem wirtualnym fanem tej marki...

Zabrzmiało dumnie  ;)
@mefjuu kupić trzeba a nie wzdychać jak do długonogiej dzierlatki  ;D

Offline L4

« Odpowiedź #26 dnia: 28 Lipca 2017, 12:14:44 czas Polski »
Tak apropos Panowie, rzekomo Bosch wycofuje się już z produkcją zielonej linii swojej marki jak i z marki Skill.
Mają zostać tylko niebieskie Bośki.

Skilla sprzedali.
W Ciastoramy ostatnio mocno weszli z niebieską linią.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #27 dnia: 29 Lipca 2017, 13:04:33 czas Polski »
W ltd rząd ap Asn r

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Offline Arek15

« Odpowiedź #28 dnia: 30 Lipca 2017, 22:18:54 czas Polski »
z ilością dzuli to różnie- jest coś takiego jak epta popatrzeć można tu http://www.epta.eu, kto jest w epcie to ilość dzuli czy moce urządzeń będą  porównywalnie bo metoda ich mierzenia będzie bardzo podobna, dokładniej należysz do epta to masz podążać za określonymi standartami i przepisami które normują np jak mierzyć ilość niuta we wkrętarkach.
Skila fakt przejąło jakieś chińskie konsorcjum- części zamienne mają być pod banderą  bosch do końca tego roku(podobno)a dalej to nie wiadomo co siębędzie działo z marką:)niebieski bosch wkrączył na hale ale tylko na największe-bosch ma duże wymagania odośnie sposobu ekspozycji i mniejsze sieci nie są w stanie im sprostać