18 Kwietnia 2026, 00:28:58 czas Polski

Autor Wątek: DeWalt DW733 i DW734  (Przeczytany 112155 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: DeWalt DW733 i DW734
« Odpowiedź #135 dnia: 09 Kwietnia 2017, 16:40:14 czas Polski »
Z obu stron daski?
Mam na mysli poczatek i koniec.

Offline OOczy

« Odpowiedź #136 dnia: 09 Kwietnia 2017, 16:46:48 czas Polski »
tak z obu stron. Przy czym wydaje mi sie, ze z jednej strony jakby troszke mniej...

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #137 dnia: 09 Kwietnia 2017, 16:50:50 czas Polski »
Założę się że jeśli przestrugasz krotki kawałek drewna, taki 30cm to tego klopotu nie ma?

Offline OOczy

« Odpowiedź #138 dnia: 09 Kwietnia 2017, 17:13:24 czas Polski »
Nie wiem musze sprawdzic. Szczerze nie myslalem o struganiu takich krotkich elementow.
Ale dzisiaj strugal nie bede :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #139 dnia: 09 Kwietnia 2017, 17:20:52 czas Polski »
Jesli tak będzie to sprzęt jest w jak najlepszym porządku.
Wina ustawienia i sposobu pracy.

Offline Chokai

« Odpowiedź #140 dnia: 09 Kwietnia 2017, 19:12:09 czas Polski »
Pomimo wypoziomowanych stolow (na tyle na ile bylo to mozliwe - blaty nie schodza sie idealnie w poziomie w odcinkach sasiadujacych z blatem głównym - co akurat pewnie jest zamierzone) na samych koncach odcinki ok. 5 cm sa wezsze niz reszta. Widać to nawet na zdjęciach, ktore zalaczam.
Kolejny mit o 733 obalony... ?

Slowo daje nie bede sie juz nigdy sugerowal przy zakupie filmikami youtuberow, ktorzy robia reklame koncernom (swiadomie i komercyjnie lub nie) po przestruganiu albo przecieciu jednej deski i pianiu z zachwytu. Jestem na swiezo po zakupie na prawde sporej ilosci sprzetu od metabo przez makity itp i szczerze mowiac najbardziej wyczekiwany sprzet poza pila stolowa okazuje sie najwiekszym rozczarowaniem i to z firmy, ktora uchodzi za ta z tych lepszych... fuck

Kurcze, dobiliście mnie.
Też obejrzałem dziesiątki filmików z tą grubościówką, bo miałem dylemat czy DeWalt 733 czy Metabo DH330, i w tym tygodniu miałem kupować.
Wiem, że już na pewno nie kupię w Carinecie (bo oczywiście też miałem tu kupić, mają najlepszą cenę), ale nie wiem też czy jest w ogóle sens iść w ten model Dewalta.

Offline OOczy

« Odpowiedź #141 dnia: 09 Kwietnia 2017, 19:58:29 czas Polski »
@Chokai co do sklepu to nie jestem pewien czy to ich wina... tzn czy oni w jakis sposob sprawdzaja sprzet ktory przychodzi do nich i na ile swiadome jest to dzialanie z ich strony (inaczej czy wiedza, ze sprzedaja sprzet ze zwrotow). Jesli o tym wiedza to bardzo niedobrze bo slowo "promocja" najnizsza cena i dodatkowa paczka kluczy + koszulka nie zalatwia sprawy. Wiadomo, ze kazdy wykladajac na sprzet kase w okolicach 2,5 do 3 tys jest w stanie dolozyc ta stowke czy dwie wiecej zeby nie miec sprzetu ze zwrotow. Ja wybralem ten sklep nie ze wzgledu na cene tylko bliskosc bo maja oddzial w krakowie i zastanawialem sie czy nie jechac do nich po to, zeby kurier nie tlukl ta paczka. Nawet dzownilem do nich czy nie przyjechac po to samemu ale facet mi powiedzial ze nie ma sensu bo ten sprzet jest swietnie pakowany i na pewno nic mu nie bedzie. Zreszta nie byl to pierwszy sklep w ktorym zakupilem ta strugarke bo pierwsze zamowilem ja w EuroRtvAgd (tez ze wzgledu na lokalizacje - sa w miescie gdzie mieszkam) ale po dwoch tygodniach nie dostarczyli sprzetu w ogole, wiec zrezygnowalem z zakupu. Taki sprzet w mojej opinie powinien byc minimum 20% off (i to nie od tej tzw sugerowanej ceny producenta tylko rynkowej). Czyli jakby mi ktos powiedzial ze dostane dw ze zwrotow ale zaplace za niego zamiast 2700 to 2300 moze 2200 to wtedy bym sie nad tym powaznie zastanowil podejmujac swiadoma decyzje "ok biore to" ... bo mi sie to oplaca. W innej sytuacji inaczej czuc sie nie moge jak zrobony w ch....
No ale jest jeszcze opcja inna, ze moze o tym nie wiedza i wtedy ktos ze sklepu carinet powinien zadzownic do dewalta i porozmawiac z nimi powaznie, ze powinni byc przynajmniej informowani o tym, ze dostaja taki towar bo niestety takie akcje rzutuja tez na sklep.
Ja zastanawiam sie powaznie czy tego nie odeslac w pizdu, sprawdze jeszcze to struganie bardzo krotkich elementow i jesli okaze sie ze jest lipa to odsylam to, jak bedzie dobrze uderze sie w piers i przyznam ze bylo to spowodowane brakiem moich umiejetnosci.

Przez moment zastanawialem sie czy oby nie przesadzam ale jak sprobowalem wyszlifowac 160 ta nierownosc to wcale tak od razu nie znika, a moim zdaniem branie poprawki na szlifowanie przy wymiarowaniu elementow, ktore ma de facto przygotowac powierzchnie do finalnego wykonczenia jest troche "dziwne?"..
Nie oczekuje ze po struganiu nie bede musial szlifowac bo to byloby glupie ale sciaganie w szlifowaniu warstwy ktora mialaby zniewalowac taka roznice juz tez nie brzmi dobrze.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2017, 20:04:23 czas Polski wysłana przez OOczy »

Offline Mariany

« Odpowiedź #142 dnia: 09 Kwietnia 2017, 20:27:25 czas Polski »
Jesli tak będzie to sprzęt jest w jak najlepszym porządku.
Wina ustawienia i sposobu pracy.
Można prosić o szczegóły bo jestem nowy w kwestii używania tej maszyny.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #143 dnia: 09 Kwietnia 2017, 21:00:40 czas Polski »
Panowie. Wieszacie psy na sprzęcie ktory jest bardzo dobry.
Rysa na drewnie.to tylko i wyłącznie nóż jest uszczerbiony. W innym wątku już pisalem o tym.. Mam wrażenie, że noże dostarczone ze sprzętem sa nieco innej jakości niż kupione oddzielnie.
Jesli chodzi o te zaszlifowania na końcach desek.
Właściwy docisk i prowadzenie drewna jest dopiero jak drewno będzie dociskane przez oba wałki posuwowe.
To oznacza, że przez pewien czas , około 10cm drewno jest strugane będąc docisniete przez jeden wałek.
Jesli materiał jest dlugi to to oznacza że ciężar materiału unosi lekko początek drewna. Materiał nie jest idealnie poziomo.
Dopiero jak drugi wałek zacznie dociskać, materiał bedzie wypoziomowany, następuje jego właściwe docisnięcie.
Inty powstaje ten uskok.
Identyczna sytuacja jest jak materiał opuszcza strugarkę. Ciężar materiału unosi końcówkę w momencie jak opusci on pierwszy wałek.
Rozwiazaniem jest podtrzymywanie materialu w momencie jak materiał jest wrowadzany i jak opuszcza strugarkę.
Mozna też podnieść jeszcze końce blatów.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #144 dnia: 09 Kwietnia 2017, 21:24:06 czas Polski »
DW733, to bardzo dobra maszynka, nie mam z nią najmniejszego problemu. Strugam nią od roku dąb, buk, jesion sosnę i świerk, ciągle używam noży fabrycznych, jeszcze nie było potrzeby ich ostrzenia mam też komplet na wymianę). O sposobie pozbycia się lekkiego wgłębienia przy końcach desek pisał Lirorobert, dodam, że krótsze deski można puszczać jedna za drugą i to zjawisko nie występuje. Stoły trzeba smarować aby był poślizg po nich drewna i wałki nie ślizgały się. Ja kupowałem maszynę u dystrybutora, który sprowadzał ją dla mnie z hurtowni - było drożej jak przez internet ale przed zakupem mogłem ją dokładnie obejrzeć w sklepie.
Pilarkę kupowałem przez internet i też trafiłem na dobrą z minimalną nierównością blatu. Albo panowie mieliście pecha albo ja miałem szczęście i z obu maszyn jestem zadowolony  - nie żałuję ani złotówki wydanej na  te zakupy.

Offline OOczy

« Odpowiedź #145 dnia: 09 Kwietnia 2017, 21:37:45 czas Polski »
Panowie. Wieszacie psy na sprzęcie ktory jest bardzo dobry....

Ej no bez przesady. Psów nie wieszamy. Zrobiliśmy po prostu bardzo wnikliwe review ;) Ja wiem, że rysy są od noży ale fajnie byłoby jakby tych rys nie było na starcie tylko jako właściciel mógl je sam zrobic ;) Co do rys, ktore sa zaglebieniami, to juz sprawa taka oczywista nie jest.
Wlasnie rozmawialem dzisiaj z tesciem i pokazywalem mu to (dosc dobrze zna sie na drewnie i robil sporo sam rzeczy na roznych obrabiarkach) i twierdzi, ze jest to w normie. I ja to, tez wiem ze prawdopodobnie miesci sie to jakichs w normach. Jestem tylko rozczarowany podejsciem producenta / sklepu / moze obu jednoczesnie (nie wiem), ze w ten sposob postepuje sie z klientami a dwa tym, ze opinie na temat jakosci urzadzenia sa po prostu mitologizowaniem doskonalosci tego sprzetu podczas gdy "szału nie ma".

Mam wrażenie, że noże dostarczone ze sprzętem sa nieco innej jakości niż kupione oddzielnie.

To znaczy, że te dostarczone ze sprzętem są gorszej jakości?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #146 dnia: 09 Kwietnia 2017, 21:47:15 czas Polski »
To tylko moje odczucie i nie musi być prawdziwe.
Jei chodzi o teorię spiskową  pomiędzy dewaltem i tą firmą to bez przesady.

Ten sprzęt jest prawdopodobnie sprzętem podemonstracyjnym.
Jak są wystawy i prezentacje sprzętu to taki sprzęt jest taniej sprzedawany.
Ma pełną gwarancję.  To sprzedawca powinien poinformować o historii maszyny.

Offline OOczy

« Odpowiedź #147 dnia: 09 Kwietnia 2017, 21:54:34 czas Polski »
Stoły trzeba smarować aby był poślizg po nich drewna i wałki nie ślizgały się....
Pilarkę kupowałem przez internet i też trafiłem na dobrą z minimalną nierównością blatu. Albo panowie mieliście pecha albo ja miałem szczęście i z obu maszyn jestem zadowolony  - nie żałuję ani złotówki wydanej na  te zakupy.

Do smarowania blatów mam silicon spray z firmy beko i mysle ze trudno o cos lepszego do blatow. Jutro zrobie jeszcze ten test na krotkich deskach.
Co do tego szczescia to rzeczywiscie chyba trzeba je miec przy zakupie wszystkich urzadzen. Widocznie ja mialem go troche mniej w tym wypadku.
Patrzac na watek o pilach metabo ts254 zupelnie potwierdza sie teoria przypadkowosci. Podczas kiedy inni pisali wiele zlego o tej pile ja dostalem ja na pierwszy strzal po prostu idealna. Blat jest tak rowny, ze bylem kompletnie zszokowany (wielu na to narzekalo), ciulaga siadla mi ja zloto po wyregulowaniu nie uzywam nawet metra, tnie wszystko jak leci wzdluz w poprzek (wzdluz cialem 3.5 metrowa belke o grubosci ponad 7 cm)... wiec moze w mysl zachowania pewnej rownowagi w przyrodzie musialem dostac cos co nie jest super..

Offline OOczy

« Odpowiedź #148 dnia: 09 Kwietnia 2017, 21:57:11 czas Polski »
Ma pełną gwarancję.  To sprzedawca powinien poinformować o historii maszyny.

Gwarancje ma, to sie zgadza. A o tym ze sprzedawca ma taki obowiazek to nie wiedzialem dlatego wlasnie napisalem wczesniej w ten sposob. Nie wietrze spiskow - raczej nieporozumienia.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 09 Kwietnia 2017, 22:41:29 czas Polski »
@Ooczy, to co pokazujesz to "snipe". Masz źle ustawione blaty. U mnie na początku też tak było, wyregulowałem blaty i już tego efektu nie ma. Dodatkowo koniecznie blaty trzeba posmarować czymś co polepszy ślizg drewna, inaczej mogą Ci się deski nie chcieć przesuwać.

Ta strugarka jest najlepszą opcją w tej cenie na naszym rynku. Co do metabo, wygląda na to, że na nasz rynek ich sprzęt o jakiś chiński syf, produkowany gdzie indziej niż na rynek USA i EU. Bo na filmach na YT sprzęt wygląda zupełnie inaczej niż to co jest dostępne u nas. U nas większość rzeczy metabo pachnie tanim chińczykiem. No chyba, że u nas są chińskie podróby?

A co do noży, to nawet w USA są różne rodzaje firmowane przez dewalta. Na jednym z filmów Jay Bates opisuje, że kupił dewaltowskie noże w Home Depot i wyszczerbiły się po paru deskach. Potem kupił w necie kolejne i działają mu bez problemu już ponad rok (nawet na oko stal wyglądała inaczej).

Moja maszyna sama w sobie jest ok, tylko noże są do bani - a zapakowanie było originalne dewalta folia i te duże miedziane spinacze, więc sklep maszyny nie używał. Jedyne co to mógł to być jakiś refurbished od DeWalta.
Dziwnie też moja strugarka pluje trocinami (w porównaniu z tym co widzę na filmach YT), ale tam najczęściej ludzie mają wyciągi z natywną rurą 100mm, więc tłumacze sobie że to przez to.

Dam noże do ostrzenia i zobaczymy, a jak się wyszczerbią znowu, to kupię nowe. Finalnie i tak chce kupić wyrówniarko-grubościówkę, więc w razie co za rok/półtora będę miał do sprzedania dw733 ;).

Z Dw733 konkurować może jeszcze makita 2012NB, ale ona nie ma blokady i podobno potrafi się przy twardym materiale głowica poruszać do góry.