@Ooczy, to co pokazujesz to "snipe". Masz źle ustawione blaty. U mnie na początku też tak było, wyregulowałem blaty i już tego efektu nie ma. Dodatkowo koniecznie blaty trzeba posmarować czymś co polepszy ślizg drewna, inaczej mogą Ci się deski nie chcieć przesuwać.
Ta strugarka jest najlepszą opcją w tej cenie na naszym rynku. Co do metabo, wygląda na to, że na nasz rynek ich sprzęt o jakiś chiński syf, produkowany gdzie indziej niż na rynek USA i EU. Bo na filmach na YT sprzęt wygląda zupełnie inaczej niż to co jest dostępne u nas. U nas większość rzeczy metabo pachnie tanim chińczykiem. No chyba, że u nas są chińskie podróby?
A co do noży, to nawet w USA są różne rodzaje firmowane przez dewalta. Na jednym z filmów Jay Bates opisuje, że kupił dewaltowskie noże w Home Depot i wyszczerbiły się po paru deskach. Potem kupił w necie kolejne i działają mu bez problemu już ponad rok (nawet na oko stal wyglądała inaczej).
Moja maszyna sama w sobie jest ok, tylko noże są do bani - a zapakowanie było originalne dewalta folia i te duże miedziane spinacze, więc sklep maszyny nie używał. Jedyne co to mógł to być jakiś refurbished od DeWalta.
Dziwnie też moja strugarka pluje trocinami (w porównaniu z tym co widzę na filmach YT), ale tam najczęściej ludzie mają wyciągi z natywną rurą 100mm, więc tłumacze sobie że to przez to.
Dam noże do ostrzenia i zobaczymy, a jak się wyszczerbią znowu, to kupię nowe. Finalnie i tak chce kupić wyrówniarko-grubościówkę, więc w razie co za rok/półtora będę miał do sprzedania dw733

.
Z Dw733 konkurować może jeszcze makita 2012NB, ale ona nie ma blokady i podobno potrafi się przy twardym materiale głowica poruszać do góry.