29 Kwietnia 2026, 19:09:50 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa czy zagłębiarka.  (Przeczytany 24426 razy)

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
Piła stołowa czy zagłębiarka.
« dnia: 10 Września 2017, 11:14:55 czas Polski »
Jako zielony w tym temacie poproszę o poradę . Potrzebuje przecinać płytę meblową wiórową 18mm. Różne długości i wymiary. Potrzebuje dosyć precyzyjnie docinać . Pod uwagę z pił stołowych  brałem (różny przedział cenowy):Ryobi,Makita MLT100 , Metabo TS 216, Metabo TS254  , jeśli chodzi o zagłębiarki nie czytałem  za dużo.

Jak wspomniałem nie jestem stolarzem i nie zajmuję się na codzień stolarstwem ale potrzebuje wykorzystywać przecięte płyty w swojej pracy. Nie wiem tez w jakim kierunku iść jeśli chodzi o wybór typu urządzenia.

Pozdrawiam

kozio

• Gość
Odp: Piła stołowa czy zagłębiarka.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Września 2017, 11:21:16 czas Polski »
Ani jedno ani drugie ,pilarki przedstawione nie nadają się do płyt meblowych bo nie posiadają podcinaka do laminatu a jeśli chodzi o
dosyć precyzyjnie
docinane formatki to z zagłębiarką możesz nie utrzymać przekatnych.  Lepsza będzie zagłębiarka jednak ale męcząca przy dłuższej pracy.

Gdybyś uzupełniła info o sobie będzie nam miło.
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2017, 11:23:07 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Września 2017, 11:41:51 czas Polski »
Czyli chcąc ciąć jak należy , co musiałbym kupić? 

Czy np.zagłebiarka Festo da radę?

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Września 2017, 11:46:09 czas Polski »
Czyli chcąc ciąć jak należy , co musiałbym kupić?
Piłę formatową.

Offline Nol

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Września 2017, 11:59:51 czas Polski »
Sprecyzuj co rozumiesz pod pojęciem płyt wiórowych- masz na myśli surowe płyty czy laminowane? Surowe możesz ciąć w zasadzie czymkolwiek... Jeśli chcesz dość czysto i precyzyjnie uciąć płytę laminowaną to zrobisz to zagłębiarką (prędzej niż piłą stołową bez podcinaka), ale do kompletu potrzebujesz koniecznie piły przeznaczonej do laminatu, szyn prowadzacych do zagłębiarki i stołu roboczego o wymiarach odpowiadających Twoim formatkom (najlepiej dojście z każdej strony, a nie np. pod ścianą). Każda marka z cenami powiedzmy od Makity wzwyż da Ci precyzję i powtarzalność - wszystko tak naprawdę będzie zależało od precyzji ustawienia szyny oraz ew. zablokowania jej ściskami (kolejny zakup do kompletu - ciężko bez nich przypadkowo nie przesunąć szyny np. w trakcie cięcia).

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Września 2017, 12:24:25 czas Polski »
Nie straszcie kolegi :D
Mnie do zakupu zagłębiarki przekonał m.in film Kozia z tego tematu: http://forum.domidrewno.pl/pily-28/makita-sp-6000-recenzja-(-offtop-)-)/45/ oraz podpowiedzi forumowych kolegów. Na moje potrzeby wystarcza i jestem zadowolony.
Jeżeli nie chcesz ciąć dużo, to dasz radę, z tym że jest to męczące.  Wymiarowanie, wyrysowanie, pilnowanie kątów i przekątnych. Wiadomo, że na formatówce wyjdzie szybciej, i z podcinakiem super, ale... kasa, miejsce na maszynę itd... jak ktoś chce na tym zarabiać to nie powinien oszczędzać. Amatorowi zostają tańsze, czasochłonne rozwiązania, które niestety mogą nie dać super efektu.
Tak więc, musisz przemyśleć i przekalkulować :)

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Września 2017, 12:36:36 czas Polski »
Formatową nie ma gdzie postawić, mogę zlecać cięcie ale jest to kłopotliwe , czasami coś na szybko muszę przeciąć .

Używam płyty "zwykłej" laminowana tzw. korpusowa.

Rozumiem że pilarki stołowe jakie podałem kategorycznie odpadają, wiec zapytam o zagłebiarki. Czy warto interesować się używanymi np.Festool (nowy na chwile obecną poza budżetem) czy lepiej kupić coś nowego w cenie używanego Festoola np.Makita?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Września 2017, 12:39:59 czas Polski »
Festool to festool ale co nowe to nowe. Myślę, że na początku nie zauważysz różnić między festoolem a makitą.

I podpinam się do wypowiedzi kolegów. Do docinek tylko zagłębiarka. Te małe przecinarki nie dadzą rady.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Września 2017, 12:51:13 czas Polski »
Jaka można uzyskać dokładność na długości np 2mb?

Czy metabo ma coś interesującego czy w tym przedziale cenowym to wybrać Makitę

kwita

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Września 2017, 13:10:13 czas Polski »
Posiadam zagłębiarkę Festool z szyną 1400mm. Czasem zdarza mi się przycinać coś powyżej 1400 i robię to w ten sposób, że mam profil aluminiowy o przekroju 50x20 i długości 2500. Kładę szynę festool a za nią profil i mocuje ściskami. Zaczynam ciąć pewien odcinek, po czym zatrzymuję i przesuwam szynę do końca. Zagłębiarka Festool ma klin i nawet nie zobaczysz miejsca w którym była zatrzymana. Można też bez profilu ale tak jest łatwiej i masz pewność że wymiar początkowy będzie równy końcowemu. Dokładność będzie zależała tylko od Twoich pomiarów

Offline Strużyn

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Września 2017, 14:51:04 czas Polski »
Do rozmyślań nad Makitą i Festoolem dorzuć jeszcze Bosch'a GKT 55. Cenowo stoi pomiędzy tymi dwoma.

Offline jasiop

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Września 2017, 15:16:50 czas Polski »
a może pilarka DeWalt z szyną ?
Jasio P - Rzeszów

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Września 2017, 23:48:49 czas Polski »
Jakiś model przykładowy mozesz podać ?

Czy zagłębiarka przetnę styrodur tak aby ładna krawędź została?

Offline jasiop

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Września 2017, 07:26:14 czas Polski »
DEWALT  DWE576K + SZYNA 1,5 m
cena ok 1300 zł
Jasio P - Rzeszów

fyme

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Września 2017, 07:49:07 czas Polski »
Do płyty wiórowej to bym jednak polecił zagłębiarkę. Lepiej się nią pracuje niż zwykłą pilarką. Wiem bo w pracy robię zagłębiarką a w domu zwykłą pilarką. Chyba że jakość krawędzi po cięciu jest bez znaczenia to wtedy wystarcza zwykła pilarka.