26 Kwietnia 2026, 09:39:03 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa czy zagłębiarka.  (Przeczytany 24396 razy)

fyme

• Gość
Odp: Piła stołowa czy zagłębiarka.
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Września 2017, 20:27:55 czas Polski »
Żeby się nie okazało że sprzęt komuś zginął. Tu masz pierwszy z brzegu link do aukcji wersji plus z szyną i gwarancję 36 mies. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6717556097. Swoją drogą to ciekawe czy po numerze seryjnym można ją sprawdzić kontaktując się z oddziałem festoola.
Odnośnie gwarancji bez dowodu zakupu to nie wiem. Mam w pracy dwa festoole ale one były kupowane u dealera stacjonarnego i tam były załatwiane papiery.
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2017, 20:34:31 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Września 2017, 20:46:04 czas Polski »
Żeby się nie okazało że sprzęt komuś zginął. Tu masz pierwszy z brzegu link do aukcji wersji plus z szyną i gwarancję 36 mies. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6717556097. Swoją drogą to ciekawe czy po numerze seryjnym można ją sprawdzić kontaktując się z oddziałem festoola.
Odnośnie gwarancji bez dowodu zakupu to nie wiem. Mam w pracy dwa festoole ale one były kupowane u dealera stacjonarnego i tam były załatwiane papiery.

Masz racje , jeśli nie stać mnie na Festoola u przedstawiciela to nie ryzykując wole kupić Boscha lub makite

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Września 2017, 20:48:55 czas Polski »
Teraz jest 3 letnia ochrona przed kradzieżą . Każdy ukradziony sprzęt jest zgłaszany do festoola i na jego miejsce wydawany nowy za symboliczną opłatę . Więc numery seryjne na pewno są sprawdzane .

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Września 2017, 20:51:06 czas Polski »
Teraz jest 3 letnia ochrona przed kradzieżą . Każdy ukradziony sprzęt jest zgłaszany do festoola i na jego miejsce wydawany nowy za symboliczną opłatę . Więc numery seryjne na pewno są sprawdzane .

Może dlatego Ci sprzedający nie chcą podać numerów, ja nie będę ryzykować . A z ciekawości mając taki numer można sprawdzić gdzieś taki sprzęt ze jest pewny?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Września 2017, 20:52:25 czas Polski »
Możliwe. Były przypadki zgłaszania kradzieży sprzętu i po dostaniu nowego , " stara" maszyna była sprzedawana .

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Września 2017, 20:55:15 czas Polski »
Możliwe. Były przypadki zgłaszania kradzieży sprzętu i po dostaniu nowego , " stara" maszyna była sprzedawana .
Czyli mając taki numer mogę sprawdzić czy dane urzadzenie jest wydane przez Festoola w programie ochrony ?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Września 2017, 20:55:29 czas Polski »
Masz racje , jeśli nie stać mnie na Festoola u przedstawiciela to nie ryzykując wole kupić Boscha lub makite  .
Myślę ze Bosch czy Makita też będzie dobrym wyborem :)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Września 2017, 20:57:09 czas Polski »
Czyli mając taki numer mogę sprawdzić czy dane urzadzenie jest wydane przez Festoola w programie ochrony ?
W zasadzie mając taki numer można by napisać do festoola pytanie. Pewnie można to sprawdzić.
Niezłe kombinacje na wzbogacenie się. To takie polskie...

Offline Gerdo

« Odpowiedź #38 dnia: 11 Września 2017, 21:46:46 czas Polski »
Skoro były przypadki i mowisz o nich, to oznacza, że sprawców takich oszustw spotkała kara i nie trzeba do tego mieszac polskości :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Września 2017, 21:59:56 czas Polski »
Info dostałem od handlowców , a czy takie zdarzenie miało faktycznie  miejsce i czy cwaniaki zostały złapane ,tego nie wiem . Dzisiaj w necie można napisać wszystko  ;)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #40 dnia: 12 Września 2017, 09:56:38 czas Polski »
Witam. Niech mi ktoś wytłumaczy - czym się różni praca pilarką ręczną a zagłębiarką?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Września 2017, 10:03:22 czas Polski »
precyzją i szybkością cięcia , pilarką nie uzyskasz  tak czystego i równego  cięcia tak szybko

fyme

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Września 2017, 10:13:03 czas Polski »
Witam. Niech mi ktoś wytłumaczy - czym się różni praca pilarką ręczną a zagłębiarką?
W zasadzie niczym :) I tym i tym przetniesz materiał, po dorobieniu szyny do pilarki jakość cięcia jest taka sama bo zależy w zasadzie od założonej tarczy (pilarka musi być sztywna), I na jednej i na drugiej możesz zacinać płytę z tym że przy pilarce jest to bardziej upierdliwe. Zagłębiarka wygrywa na starcie kompatybilnoscią z szyną, do pilarki zazwyczaj szyn fabrycznych nie ma choć jest kilka wyjątków. Zagłębiarką można zacząć cięcie od środka materiału (zagłębić :)) ale w zasadzie pilarką też można tyle że wymaga to trochę wprawy. Mam porównanie bo w pracy mam zagłębiarkę festoola a w domu pilarkę meeca z dorobioną szyną i efekt ich pracy jest taki sam. Na obu założona taka sama tarcza festoola bo to ona robi robotę.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Września 2017, 10:13:13 czas Polski »
Mery, tu jesteś w błędzie . Zagłębiarką można wciąć się w materiał poprzez opuszczaną tarczę. Przykładem może być wycinanie otworów w blatach kuchennych na płyty i zlewozmywaki . Pilarką taką czynność wykonać jest bardzo ciężko . Dodatkowym plusem jest "zamknięta" tarcza , dzięki której urobek nie fruwa na boki jak przy pilarce. Jeśli chodzi o jakość cięcia, to kwestia dobrej tarczy i prowadzenia, bez którego zagłębiarka też sobie nie poradzi z precyzyjnym cięciem . Mam pilarkę . która tnie identycznie jak zagłębiarka przy prowadzeniu na szynie i odpowiedniej tarczy  ;) :)

Offline Nol

« Odpowiedź #44 dnia: 12 Września 2017, 13:37:21 czas Polski »
Moim zdaniem nie tyle różnica w funkcjonalności przy zaglebianiu i precyzji (wyregulujesz tak dokładnie i łatwo pilarke jak zaglebiarkę?) się liczy, co pośrednio wspombiany powyżej aspekt bezpieczeństwa pracy. Jedno urządzenie jest projektowane pod ten sposób użycia, a drugie nie.