22 Czerwca 2026, 23:37:05 czas Polski

Autor Wątek: Piec do warsztatu  (Przeczytany 48436 razy)

Offline Andriu

Odp: Piec do warsztatu
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Września 2017, 20:37:07 czas Polski »
pasowałoby w warsztacie  utrzymywac temperature chociaż 10 stopni. najczęściej  robię popołudniami i w soboty. ogólnie jak dogrzeje do 16-17 to wystarczy dla mnie to optymalna temperatura. ogólnie to stare mury z cegły grube 36 cm, chce to ocieplić z zewnątrz  styropianem 10 cm a na górę  styropian 8 i wylewka

Offline Andriu

« Odpowiedź #46 dnia: 25 Września 2017, 20:40:24 czas Polski »
na pewno konieczne będą  termostaty na grzejnikach.
jutro sprzedaję  krowę  i ruszam z remontem, kucie ścian, wylewek i poważne wiercenie,  pewnie włożę jeszcze jakąś kozę grzewczą  i po skuciu tynków musze ściany początkowo umyć, zdezynfekować  i  wysuszyć jeszcze  przed pierwszymi mrozami.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #47 dnia: 25 Września 2017, 23:49:02 czas Polski »
A moze rekuperator?

Offline Andriu

« Odpowiedź #48 dnia: 26 Września 2017, 08:11:25 czas Polski »
takich paneli  musiałbym dać na cały dach

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Września 2017, 18:04:30 czas Polski »
Trochę mogę o nagrzewnicy na podczerwień napisać.

Przyczepiłem na wysokości ok 2,8m nad podłogą, świeci mi na 2/3 garażu.

Nie miałem czasu na testy podczas pracy, ale.

W sobotę było u mnie na zewnątrz ok 13st C. I z podobnej temperatury startował garaż. Pomierzyłem FLIRem. Początkowo blat piły miał 14 stC, dla dłoni zimny w dotyku. Po półgodzinnym grzaniu na 2000W (nie było mnie w garażu) blat piły miał już 16stC. Po 1h20m blat miał już 17.5st C.
Później przestałem grzać na bodaj 2h, w garażu utrzymywała się mniej więcej temperatura po nagrzaniu. Potem włączyłem grzanie na 2-2,5h, i po sprawdzeniu blat piły miał 24st C. Był wyraźnie ciepły w dotyku.

Wrażenia organopeltyczne są takie:
Przy świeceniu na 2000W tuż pod grzałką jest za gorąco (jakieś 1,5-2m od głowy), włączenie na 750W i jest już komfortowo.
Przy pracy w innej cześci garażu, gdzie grzałka jest w odległości 4-5m od ciała, jest komfortowo (już po 2sek grzania), na karku czuć miłe ciepło, na głowie nie czułem, żeby było za gorąco (może to izolacja włosów). Każda cześć ciała na którą świeci grzałka odczuwa komfort cieplny lub jeśli jest się bliżej urządzenia to przy 2000W jest za ciepło.

W garażu pracowałem kolejnego dnia, ale wtedy na zewnątrz było ok 17st C, także w garażu w polarze 100 początkowo było średnio komfortowo, ale po 15 minutach grzania zacząłem się pocić i wyłączyłem nagrzewnicę.

Z minusów zauważyłem, że kąt świecenia jest dość szeroki, także nawet jak nagrzewnica jest skierowania pod kątem ok 45 st w dół to mimo wszystko swieci na najbliższą krokiew. Dodatkowo samo urządzenie wydziela sporo ciepła w bliskiej odległości, tak że po 2h świecenia sufitu nie dało się dotykać na dłużej niż kilka sek. FLIR pokazał ponad 80st C temperaturę deskowania na powierzchni. Przesunąłem więc nagrzewnicę w dół o kilka cm.

Podczas testów padał deszcz, można zobaczyć na fotce, że jak deszcz przestał padać, to dach szybko wysechł w miejscu gdzie pod dachem była nagrzewnica.

Ogólne metalowe rzeczy szybko nagrzewają się w blasku nagrzewnicy, a ciało odczuwa komfort termiczny tuż po włączeniu. Minus jest taki, że jak się jest za blisko to jest za ciepło jeśli urządzenie pracuje na 2000W. Ale nie jest to wielkim problemem, bo jest pilot i można ustawić 750W/1500W/2000W.

Trudno powiedzieć co będzie jak na dworze będą temperatury rzędu 5st C, lub ujemne. Dam znać jak będę miał okazję pracować, gdy na zewnątrz jest zimniej, bo na razie to nie było potrzeby grzania dłuzej niż 15minut gdy na zewnątrz było 17st C (w garażu było początkowo chłodniej po nocy).

Błyszczące przedmioty odbijają większość ciepła płynącego z nagrzewnicy (co w sumie nie jest złe, bo nie pochłaniają go).

Kilka fotek z FLIRa w załącznikach. Nazwy plików mają w sobie godziny, więc można porównać zmiany w czasie, chociaż nagrzewnica nie grzała cały czas. Jest też fotka z daleka dachu garażu optyczna i w podczerwieni.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Września 2017, 18:05:32 czas Polski »
cd

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Września 2017, 18:06:29 czas Polski »
cd

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Września 2017, 18:10:13 czas Polski »
Z zalet, jeszcze ... nagrzewnica zajmuje 0 miejsca na podłodze co przy małym warsztacie jest dużym plusem. Nawet najmniejsza koza zajmie ok 1m2, bo nie można jej ustawić bezpośrednio przy szafkach czy ścianie (większość ma wylot spalin z tyłu).

Sprzedawca zaleca montować nagrzewnice na ścianie, ale u mnie na ścianie nie ma miejsca ;).

Offline Gerdo

« Odpowiedź #53 dnia: 26 Września 2017, 20:06:02 czas Polski »
A w tym miejscu nad promiennikiem gdzie jest te 80° to może bys zrobił jakieś rurki z wodą i mały wentylator do tego

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Września 2017, 08:42:37 czas Polski »
Myślę że wystarczy mata izolująca, taka jak się zaczepia za grzejnikami. Czyli z jednej strony folia aluminiowa z drugiej materiał izolujący.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #55 dnia: 30 Września 2017, 20:40:21 czas Polski »
Zamontowalem swoj zabytek i o dziwo dziala. Pewnie przy mrozie bedzie mial problem ale dzis przy +5st dawal rade

Offline Lauter

« Odpowiedź #56 dnia: 24 Października 2017, 12:50:41 czas Polski »
A to mój znaleziony parę dni temu na złomowisku. Kwestia poprawienia drzwiczek, wyczyszczenia i pomalowania. Zobaczymy, jak się będzie sprawował

Offline Lopi1

« Odpowiedź #57 dnia: 24 Października 2017, 15:42:10 czas Polski »
Zrobiony z jakiegoś bojlera, będzie szedł jak dziki.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Października 2017, 15:55:39 czas Polski »
Pomaluj na biało-niebiesko

Offline Lauter

« Odpowiedź #59 dnia: 24 Października 2017, 17:25:59 czas Polski »
Bardziej pasuje