Witajcie

Niniejszym wpisem rozpoczynam swoją przygodę z kuchnią w nowym domu. Dom ochrzczony został „π”, stąd ta nazwa

W planie są: szafki kuchenne stojące + wiszące, ławka narożna ze schowkiem. Całość z drewna sosnowego, na inne budżet nie pozwala. Wykończenie: lakier kryjący.
To mój pierwszy projekt tego kalibru, więc wybaczcie głupie pytania od czapy i odkrywanie koła na nowo.
Tyle tytułem wstępu, teraz meritum:
Kuchnia otwarta na salon, około 5,8 m2, od podłogi do sufitu będzie jakieś 2,5 – 2,6 m (jeszcze nie ma sufitów

)

Nie dysponuję spiżarnią ani piwnicą, więc kuchnia ma służyć też do przechowywania przetworów.
Najpierw zabieram się za szafki stojące.
Wizualizacja:

Od lewej patrząc w stronę okna:
wysoka lodówka,
słupek – zmywarka na dole, nad nią piekarnik,
szafka narożna z 1 drzwiami prostymi
2 szafki wąskie z wysuwanym cargo
szafka pod zlew i na kosze do śmieci
szafka z półką/-ami
szafka narożna
4 szafki z szufladami
Lewa narożna i ostatnia szafka z szufladami muszą pomieścić gniazdko wpuszczane w blat typu powerport.

Korpusy i fronty zamówię w firmie produkującej jedno i drugie.
Skrzynki do samodzielnego montażu 80 cm (wys.) x 56 cm (gł.), z wyszlifowanej płyty sosnowej klejonej, w zestawie też kołki, śruby, tył szafki HDF. Grubość płyty 18mm. Nie podoba mi się to, że szafki mają 80 cm, nie wiem skąd pomysł na taką wysokość, dlatego przeróbka polegać ma na podniesieniu korpusów tak, żeby z blatem dały wysokość 90 cm.

Sam dół to będą szuflady cokołowe na kółeczkach ale nie pod każdą szafką – tak, wiem, że nikt takich nie robi, beznadzieja i w ogóle, ale u mojej matki takie były i świetnie się sprawdzały do przechowywania worków, toreb czy podręcznych szpejów.
Polecicie jakiś sklep z dobrymi cenami zawiasów i szuflad?
Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane, wręcz pożądane

Dziękuję za poświęcony czas!