21 Kwietnia 2026, 01:12:13 czas Polski

Autor Wątek: Kuchnia π (Pi)  (Przeczytany 8742 razy)

Offline Asieq

Kuchnia π (Pi)
« dnia: 24 Września 2017, 11:35:24 czas Polski »
Witajcie  :D

Niniejszym wpisem rozpoczynam swoją przygodę z kuchnią w nowym domu. Dom ochrzczony został „π”, stąd ta nazwa  ;)
W planie są: szafki kuchenne stojące + wiszące, ławka narożna ze schowkiem. Całość z drewna sosnowego, na inne budżet nie pozwala. Wykończenie: lakier kryjący.
To mój pierwszy projekt tego kalibru, więc wybaczcie głupie pytania od czapy i odkrywanie koła na nowo.

Tyle tytułem wstępu, teraz meritum:
Kuchnia otwarta na salon, około 5,8 m2, od podłogi do sufitu będzie jakieś 2,5 – 2,6 m (jeszcze nie ma sufitów ;))

Nie dysponuję spiżarnią ani piwnicą, więc kuchnia ma służyć też do przechowywania przetworów.

Najpierw zabieram się za szafki stojące.

Wizualizacja:

Od lewej patrząc w stronę okna:
wysoka lodówka,
słupek – zmywarka na dole, nad nią piekarnik,
szafka narożna z 1 drzwiami prostymi
2 szafki wąskie z wysuwanym cargo
szafka pod zlew i na kosze do śmieci
szafka z półką/-ami
szafka narożna
4 szafki z szufladami
Lewa narożna i ostatnia szafka z szufladami muszą pomieścić gniazdko wpuszczane w blat typu powerport.

Korpusy i fronty zamówię w firmie produkującej jedno i drugie.
Skrzynki do samodzielnego montażu 80 cm (wys.) x 56 cm (gł.), z wyszlifowanej płyty sosnowej klejonej, w zestawie też kołki, śruby, tył szafki HDF. Grubość płyty 18mm. Nie podoba mi się to, że szafki mają 80 cm, nie wiem skąd pomysł na taką wysokość, dlatego przeróbka polegać ma na podniesieniu korpusów tak, żeby z blatem dały wysokość 90 cm.

Sam dół to będą szuflady cokołowe na kółeczkach ale nie pod każdą szafką – tak, wiem, że nikt takich nie robi, beznadzieja i w ogóle, ale u mojej matki takie były i świetnie się sprawdzały do przechowywania worków, toreb czy podręcznych szpejów.

Polecicie jakiś sklep z dobrymi cenami zawiasów i szuflad?

Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane, wręcz pożądane  ;D
Dziękuję za poświęcony czas!

Offline Kali

Odp: Kuchnia π (Pi)
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Września 2017, 14:49:21 czas Polski »
Fajny projekt :)

Może zamiast szuflad na kółkach zrób je na prowadnicach z pełnym wysuwem.

No i ta sosna... może płyta meblowa lub sklejka?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Września 2017, 15:53:30 czas Polski »
Czym kierowalas sie przy doborze materiałów? 
Podoba mi się ilość szuflad, jakie będą systemy?
Na jakiej wysokości jest górną krawędź blatu?

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2017, 18:02:02 czas Polski »
Cytat: Asieq
...Skrzynki do samodzielnego montażu 80 cm (wys.) x 56 cm (gł.), z wyszlifowanej płyty sosnowej klejonej, w zestawie też kołki, śruby, tył szafki HDF. Grubość płyty 18mm. Nie podoba mi się to, że szafki mają 80 cm, nie wiem skąd pomysł na taką wysokość, dlatego przeróbka polegać ma na podniesieniu korpusów tak, żeby z blatem dały wysokość 90 cm.

Zamawiasz coś co już na wstępie nie odpowiada twoim wymogom i od razu dodajesz sobie pracy ?
Teraz stolarnie przytną Ci co potrzebujesz od ręki na wymiar - ja bym to przemyślał ::)

Zastanawia mnie również ta szafka wyrastająca z blatu obok płyty indukcyjnej (chyba).
Z reguły to blatu nigdy zbyt wiele, prędzej czy później, przy okazji wypieków, dużego obiadu, etc etc zaczyna go brakować,  zostawiłbym jako szafkę wiszącą ale bez schodzenia do samego blatu.

Oczywiście zdaję sobie sprawę -  de gustibus non est disputandum ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Września 2017, 18:15:22 czas Polski »
Tam chyba jest jakieś przyłącze albo inne rury bo nie widzę wytłumaczenia dla tej szafki.

Offline gebek

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września 2017, 21:14:34 czas Polski »
Korpusy i fronty zamówię w firmie produkującej jedno i drugie.
Skrzynki do samodzielnego montażu 80 cm (wys.) x 56 cm (gł.), z wyszlifowanej płyty sosnowej klejonej, w zestawie też kołki, śruby, tył szafki HDF. Grubość płyty 18mm. Nie podoba mi się to, że szafki mają 80 cm, nie wiem skąd pomysł na taką wysokość, dlatego przeróbka polegać ma na podniesieniu korpusów tak, żeby z blatem dały wysokość 90 cm.

To zamów wysokość 762 mm. korpusu  blat 38 +nogi regulowane  100mm to 90 cm (762+38+100=900)
Albo ścieknę korpusu 760 a potem taśma wygłuszająca 3mm  taka od płyty G-k

Offline L4

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2017, 21:46:38 czas Polski »
Zlewozmywak dałbym w kąt albo przesunął płytę żeby mieć jakiś wolny blat roboczy w sensownym kształcie. Dzięki temu masz też ładną produkcję taśmową lodówka -> zlew -> blat -> garnek.

Może zamiast szuflad na kółkach zrób je na prowadnicach z pełnym wysuwem.

Tylko wtedy prowadnice opierają się na ziemi lub prawie na ziemi (i muszą być do czegoś też tak zamontowane). Mini szufladki po prostu wyjeżdzają na kółkach i masz w razie co swobodny dostęp żeby posprzątać jak się coś rozleje czy teges.

Tam chyba jest jakieś przyłącze albo inne rury bo nie widzę wytłumaczenia dla tej szafki.

Na zdjęciu i rzucie brak.

Offline Asieq

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Września 2017, 21:47:27 czas Polski »
Kali - nie da rady na prowadnicach, bo tam będą nogi szafek. Liczyłam koszty mebli ze sklejki i wychodzi sporo drożej. Może gdybym była stolarzem, to jakieś zniżki czy cuś, a tak to kiszka.

Kozio - zależy mi na drewnianych meblach.  Blat będzie laminat, tak jak pisałam wcześniej, budżet mnie ogranicza a drewnianego blatu nie chcę.
Wybrałam Dąb Lancelot z Pfleiderera

Górna krawędź blatu na wysokości 90 cm.
Jeśli chodzi o szuflady, to nie zdecydowałam się jeszcze na system.

Johny Mnemonic chętnie zamówiłabym formatki na wymiar, tylko nie znalazłam w okolicy producenta płyty klejonej. Jakaś bieda w tym temacie  ??? Cały czas jeszcze szukam, nie chcę żałować decyzji.

gebek, zapytam, czy jest w ogóle możliwość zamówienia innej wysokości korpusów. Przyznam, że na to nie wpadłam  ;) Dzięki!  :D

Panowie, proszę nie zawracajcie sobie na razie głów szafką nablatową obok indukcji, bo wszystko od blatu wzwyż to melodia przyszłości, jeszcze nie przemyślana  ;) Wytłumaczenie jej bytności w tym miejscu jest takie:

Generalnie rur i przyłączy nie ma na wierzchu, wszystko sobie upakowaliśmy w ściany bądź podłogę. Będzie kiedyś rura do okapu i to będę chciała zabudować. 

Offline Asieq

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Września 2017, 21:50:46 czas Polski »
Zlewozmywak dałbym w kąt albo przesunął płytę żeby mieć jakiś wolny blat roboczy w sensownym kształcie. Dzięki temu masz też ładną produkcję taśmową lodówka -> zlew -> blat -> garnek
Niestety, przyłącza już poprowadzone, mąż by mnie uśmiercił, gdybym teraz zmieniła położenie tych elementów ;)

Offline L4

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Września 2017, 21:53:36 czas Polski »
1m kabla do płyty to chyba trochę za mało na zbrodnię w afekcie?

Offline MarekET

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Września 2017, 22:19:32 czas Polski »
Ja się dowalę tylko do stołu z ławą na końcu obrazka pod ścianą , jeśli to ma tak zostać to będzie przeszkadzać wystająca część ławy , problem ze sprzątaniem w około tego sprzętu itp.
Lepiej stół plus krzesła lub taborety .

Taka kątowa ława to trochę upierdliwy mebel , na moje oko i doświadczenie .

Marek .

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Września 2017, 22:32:38 czas Polski »
Wybrałam Dąb Lancelot z Pfleiderera
Pomimo iż nie lubię PFL to ten blat jakoś jeszcze do mnie przemawia.
Patrzyłaś może na blaty Eggera?
Nie pamiętam jakie to ale mają 4 blaty drewnopodobne o głębokiej strukturze a do niego można dobrać identyczną płytę.
Jak chcesz mogę rano zerknąć we wzornik i podać symbol.

Czy jesteś pewna że korpusy sosnowe będą pasować do laminowanego blatu w dekorze dębu?
Nie za ciemno w tych szafkach będzie?

Tylko pytam...

meridox

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Września 2017, 23:38:06 czas Polski »
Ja się dowalę tylko do stołu z ławą na końcu obrazka pod ścianą ,

Marek .

ja też :) na tematy techniczne się nie wypowiem ale wizualnie i praktyczniej było by gdyby stał obydwoma plecami do ścian a od strony kuchni wtedy krzesło a nie plecy narożnika

Offline Asieq

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Września 2017, 08:58:21 czas Polski »
1m kabla do płyty to chyba trochę za mało na zbrodnię w afekcie?
Oby  ;)

Ja się dowalę tylko do stołu z ławą na końcu obrazka pod ścianą , jeśli to ma tak zostać to będzie przeszkadzać wystająca część ławy , problem ze sprzątaniem w około tego sprzętu itp.
Lepiej stół plus krzesła lub taborety .

Taka kątowa ława to trochę upierdliwy mebel , na moje oko i doświadczenie .

Marek .

Marku, no to mi ćwieka zabiłeś... Nie użytkowałam ław narożnych, nie mam z nimi doświadczenia.
Znajomi mieli i fajnie się w takiej kuchni siedziało i imprezowało  ;)
Czyli odradzasz?
Myślałam o ławie bez nóżek, ze schowkiem jako siedzisko.

Jak chcesz mogę rano zerknąć we wzornik i podać symbol.

Jeśli znajdziesz chwilkę, to będę wdzięczna  :-*

Czy jesteś pewna że korpusy sosnowe będą pasować do laminowanego blatu w dekorze dębu?
Nie za ciemno w tych szafkach będzie?
Tylko pytam...
Może być za ciemno w szafkach, fakt.
Korpusy z zewnątrz i fronty będę malować na biało.

meridox dzięki za opinię, nad ławką muszę się w takim razie poważnie zastanowić...

Offline MarekET

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Września 2017, 12:02:48 czas Polski »
Marku, no to mi ćwieka zabiłeś... Nie użytkowałam ław narożnych, nie mam z nimi doświadczenia.
Znajomi mieli i fajnie się w takiej kuchni siedziało i imprezowało   
Czyli odradzasz?
Myślałam o ławie bez nóżek, ze schowkiem jako siedzisko.

Jak rysunek oddaje dokładnie powierzchnie kuchni to w takim układzie i tak stojącą ławę narożną odradzam szczególnie ten wystający bok jest nie na miejscu że tak powiem . Jak już to krótka prosta ława oparta na ścianie na wprost [ wzdłuż dłuższego boku stołu ] a pozostałe miejsca to już dodać krzesła lub taborety wedle uznania i potrzeb . Narożną ławę odradzałbym każdemu , bardzo niepraktyczny mebel szczególnie patrząc pod kontem utrzymanie kuchni w czystości , ale też z takiej narożnej ławy jak ktoś chce wyjść siedząc na środku kilku ludzi musi się też ruszyć .
Na moje oko można by dodać małe wiszące szafki narożne [ trójkątne ] po obu bokach ściany było by dodatkowe miejsce na schowanie czegoś o ile tam jest dość miejsca na wyjście osoby zza stołu , bo obrazek obrazkiem a najlepiej to sprawdzić samemu czy da się swobodnie wtedy chodzić w około stołu .
Mógłby to być nawet taki w narożny słupek od podłogi do sufitu o ile nie przeszkadzało by to w chodzeniu przy stole .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 12:10:18 czas Polski wysłana przez MarekET »