09 Maja 2026, 03:24:57 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko grubościówka z wałkiem spiralnym  (Przeczytany 32619 razy)

Offline drhambone

Odp: Strugarko grubościówka z wałkiem spiralnym
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Października 2017, 16:21:06 czas Polski »
noże, ale maszyna jest głośna nawet jak nie struga.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Października 2017, 19:05:40 czas Polski »
 silent jest wyczuwalnie cichszy!
silent podczas pracy nie jest tak glosny jak wiekszosc nozy tylko odpalonych

duza maszyna to i huk duzy,

co do samego hamera z sillentem i wasze wypowiedzi sprawdzilem i nigdzie nie widze gownianych spawow, wyrozwalanych blach, itp, wszystko gra i dokladnie lezy.
co do scma nie jestem takie przekonany to feldera jestem w stanie scignac w Polsce - w Tychach dzialaja a scma to gdzie ?
2 w momencie jak kupowalem a41 to chyba nikt inny nie mial nic w ofercie jak pytalem od reki na terenie PL.

scma nie widzialem ale jesli takie patenty jak w ich pilarkach to akurat bym sie nawet na scma nie popatrzyl,

Offline drhambone

« Odpowiedź #47 dnia: 29 Października 2017, 20:57:49 czas Polski »
Ja kiepskich spawów też nie zauważyłem, ogólnie jestem bardzo zadowolony. Maszyna ciężka, stabilna, bardzo solidna. Ale są male detale, które delikatnie psują ogólną ocenę. Jak właśnie mało sztywna przykładnica, czy mało precyzyjny wskaźnik wysokości strugania.

Z głośnością to bardziej chodziło mi o to, czy coś nie jest czasem u mnie nie tak, np. z jakiś łożyskiem.

Pozdrawiam
Tomek

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Października 2017, 23:05:13 czas Polski »
hammer na zwyklych nozach jest o okolo 1/3 glosniejszy od silenta.
silnik na silencie ma mniej obrotow, troszke przekonstruowany

a i pewnie same noze maja wplyw na prace bo przeciez w zwyklym wale noz uderza z calym impetem i zrywa wlokna, w silencie jest to ciagly proces ale w malych kroczkach... no i noze w silencie bardzo maly kat natarcia maja!

Offline na_forum

« Odpowiedź #49 dnia: 31 Października 2017, 07:40:30 czas Polski »
na_forum, co masz na mysli pisząc, że maszyna jest cicha? Ja przy swojej A331 nie jestem w stanie wytrzymać bez nauszników i mam wrażenie, że cała wieś słyszy jak strugam. Z tym że nie mam porównania do innych maszyn.

Co do jakości wykonania to też mam wrażenie, że niektóre elementy są słabej jakości, np. prowadnica nie jest za sztywna, ta blacha co osłania wał od tyłu mam wrażenie że gnie się jak papier. Samo ustawianie wysokości wyrównywania też pozostawia wiele do życzenia, wskaźnik jest mało dokładny.  Człowiek płaci sporo pieniędzy, myśli Hammer = porządny sprzęt, a po rozpakowaniu palety delikatne rozczarowanie. Aż się boje myśleć jak wyglądają maszyny z PRC :)

Pozdrawiam
Tomek
Pracuje naprawdę cicho. Jak przestrugam więcej to się jeszcze wypowiem, ale nauszniki nie będą (chyba) potrzebne. Gorzej z moją piłą :)
Wszystkie zastrzeżenia które opisałeś pokrywają się z moimi uwagami

Offline Morświn

« Odpowiedź #50 dnia: 31 Października 2017, 19:36:23 czas Polski »
Jak masz ciepło w warsztacie to się bez nauszników obędzie. Ale bez ochronników to dla mnie lipa strugać. Szkoda słuchu.

Offline na_forum

« Odpowiedź #51 dnia: 19 Listopada 2017, 12:56:24 czas Polski »
Z opóźnieniem ale wracam:
Nie przestrugałem dużo drewna bo czasu nie było, ale wrażenia ze strugania buku i sosny dosyć pozytywne.
Postaram się za jakiś czas napisać czy wałki szybko się brudzą od żywicy i czy nie ma innych problemów.
Prawdopodobnie będe wydłużał stoły i może dorobię elektryczne podnoszenie stołu.
Nasmarowałem również blaty pastą z wosku pszczelego.

Offline Lechu

« Odpowiedź #52 dnia: 19 Listopada 2017, 18:03:39 czas Polski »
Mozna naprawdę dolozyc elektryczne sterowanie?

Offline na_forum

« Odpowiedź #53 dnia: 24 Listopada 2017, 14:27:13 czas Polski »
Mozna naprawdę dolozyc elektryczne sterowanie?
Od strony mechanicznej nie powinno byc problemu. Silnik krokowy lub zwykły ale z reduktorem. Do tego sterowanie. W zależnosci od potrzebnej siły mógłby to być silnik nawet na 12v. Ale się nie wypowiadam bo n arazie badam temat.

Offline na_forum

« Odpowiedź #54 dnia: 28 Listopada 2017, 11:11:46 czas Polski »
Kilka dni temu miałem chwilę czasu by sobie trochę materiału przestrugać. Ale było tego tylko trochę i do tego się spieszyłem.

1. Czekam na odciąg trocin bo bez tego jest problem.
2. Przed precyzyjną robotą muszę sobie stół grubościówki wyregulować. Zauważyłem jakieś dwie dodatkowe śruby. Chyba właśnie regulacyjne
3. mam problem z brakiem posuwu na grubościówce. Kilka pierwszych desek szło bez problemu a potem kaszana. Posuwu brak mimo tego, że wałki się kręcą a po wymacaniu nie są zapchane żywicą.
Próbowałem kilku rzeczy: zmniejszenie/zwiększenie ilości zbieranego materiału; wyczyszczenie maszyny z trocin; podawanie materiału z innej partii. Z powodu braku czasu jedyne do czego na chwile obecną doszedłem, to to, że jak deska jest nieobrobiona to ciągnie, a jak już wstępnie przestrugana to nic a nic.
Będę jeszcze w tygodniu się tym bawić i zobaczę. Może powinienem na nowo posmarować stół? Ale po kilku deskach i tak się przetrze.

Macie jakieś inne pomysły?

Offline Morświn

« Odpowiedź #55 dnia: 28 Listopada 2017, 11:44:47 czas Polski »
Mi to wygląda na brak smarowania i pewnie sosne?

Offline na_forum

« Odpowiedź #56 dnia: 28 Listopada 2017, 12:18:39 czas Polski »
Mi to wygląda na brak smarowania i pewnie sosne?
Tak sosna.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Offline Morświn

« Odpowiedź #57 dnia: 28 Listopada 2017, 12:37:02 czas Polski »
Po struganiu jednej płaszczyzny, (która później ma kontakt z blatem grubościówki)
Jest ona na tyle gładka że się przyssiewa do blatu, a to że jest to sosna czyli klejące się drewno w niczym nie pomaga. Moim zdaniem tylko smarowanie i ewentualnie zmniejszenie zbioru.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Listopada 2017, 12:48:12 czas Polski »
Mialem tak samo (co prawda na chinskiej maszynie ale objawy te same przy sosnie). Pomagalo pryskanie stolu silikonem co 3-4 przejscia materialu.

Offline na_forum

« Odpowiedź #59 dnia: 28 Listopada 2017, 12:51:08 czas Polski »
Mialem tak samo (co prawda na chinskiej maszynie ale objawy te same przy sosnie). Pomagalo pryskanie stolu silikonem co 3-4 przejscia materialu.
Silikon nie wchodzi w grę. Jak już to pasta woskowa. Popróbuję. Ale ta sosna nie jest taka gładka żeby się przyssać. Ciekawe jak to robią w większych zakładach

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka