23 Kwietnia 2026, 13:58:35 czas Polski

Autor Wątek: Klejenie podłogi do wylewki  (Przeczytany 14583 razy)

kerry

• Gość
Odp: Klejenie podłogi do wylewki
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Października 2017, 15:20:37 czas Polski »
Domowy jest najskuteczniejszy:)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Października 2017, 15:26:36 czas Polski »
Myslałam o tym zeby robić szablon a poźniej odrysowywać go na deskach

Pewno tak..
Przed rozebraniem desek oznacz położenie ostatniej długiej deski przed  kafelkami . Tak by wiedzieć jak ustawić te krótkie wcinki miedzy  kafelkami.
Dlaczego?
Myślę ,że łatwiej będzie zacząć układanie podłogi (przycinanie i klejenie ) właśnie od strony  kafelków, utrzymując równoległość do  wcześniej zaznaczonych punktów.
może też dylatacja z korka miedzy  kaflami  a drewnem?
Ale ja sie nie  znam - lepsi coś podpowiedzą :)

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Października 2017, 15:43:35 czas Polski »
Jeśli już mamy tak się bawić to należy zachować symetrię z obu stron.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Października 2017, 15:59:50 czas Polski »
Dylatacja z korka, to dobre rozwiązanie.
Idealnie nie dotniesz, a drobne niedociągnięcia "znikną" w korku.

Tak sobie pomyślałem, że gdybyś najpierw położyła deski, a później płytki, byłoby dużo prościej. Ale nie ma co gdybać.

Kto bedzie kładł podłogę... ??? Szczerze to az się boję to tu napisać bo pewnie zostanę zlinczowana przez całe forum...ale zamierzam położyć ją sama
Zaczynasz z wysokiego "C". :) Ale co tam. Jak się bawić, to się bawić. :)
Powodzenia.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Października 2017, 16:34:24 czas Polski »
Niestety, przyjmuje się że na każdy 1cm czas schnięcia to 7-10 dni do pewnej grubości, 4-5 cm. Im więcej betonu powyżej tej grubości 4-5cm, tym ten czas się wydłuża ale już nieproporcjonalnie. Tak jak kolega napisał, najprościej położyć folię jeśli nie ma się miernika.

Offline Morświn

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Października 2017, 16:40:42 czas Polski »
Ja bym zaczął od sprawdzenia jaka to masa, niektórych się nie gruntuje, bo może odparzyć.
Szlif koniecznie tyle że maszyną do tego przeznaczoną typu Numatic.
Wilgotność to bym się jednak pokusił sprawdzić przyrządem do tego stworzonym (wypożyczyć)
równość wylewki sprawdzić przed szlifem bo można trochę tym skorygować.
Zaopatrzyć się w klej jednoskładnikowy do pasowań do korka.
Nie zaczynał bym od płytek bo może nam wyjść duży klin przy ścianie lub na odwrót.
Nieraz dobrze jest zacząć od środka po dokładnym rozmierzeniu całości.
Korek na połączeniu płytki drewno moim zdaniem musi być bo to pracuje.
Do pasowań wystarczy sama pilarka stołowa, ew multitool.
Zabawa się zaczyna przy dużych łukach, ale też do ogarnięcia na pilarce.
Pamiętaj że same deski od płytek możesz pozbawić felca żeby dało się je włożyć.
Poziom deska/płytka się zgadza?
Aż bym się tego chętnie podjął  :D  bardzo fajne płytki.

Edytka: żeby nie było to tylko i wyłącznie moje zdanie poparte jakże małym doświadczeniem.  ;)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Października 2017, 16:44:49 czas Polski »
Folię wystarczy położyć? Kiedyś słyszałem, że należy ją przykleić taśmą po brzegach. JustynaJ ..... te maszyny to do jednorazowej roboty, czy po remoncie zamierzasz jeszcze z nich korzystać ? Jeśli chodzi o tą wyrzynarkę stolikową to bardziej chyba się przyda zwykła wyrzynarka i tarczowa pilarka stołowa. Ukośnica na pewno będzie przydatna, no i potem można użyć do listew przypodłogowych. Chociaż można ją też zastąpić dwoma poprzednimi. Wszystko zależy ile chcesz zainwestować w narzędzia.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2017, 16:48:44 czas Polski wysłana przez Strużyn »

Offline Morświn

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Października 2017, 16:48:29 czas Polski »
Jeszcze jedna uwaga, jak patrze na zdjęcie ułożonej na sucho podłogi.
Zwróć uwagę żeby łączenia (krótszy bok) się nie schodziły w rzędach sąsiadujących.
Zostawia się przynajmniej tyle przesunięcia ile wynosi szerokość deski.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Października 2017, 17:24:58 czas Polski »
Nie zaczynał bym od płytek bo może nam wyjść duży klin przy ścianie lub na odwrót.

ja  nie przypadkowo zwróciłem uwagę by zacząć od płytek . Ich układ i skosy na to  wskazują , że łatwiej  będzie je  docinać i wpasowywać , niż odwrotnie bo wtedy nie będzie można robić  żadnej korekty i pióra muszą być usunięte.

Offline Morświn

« Odpowiedź #24 dnia: 04 Października 2017, 17:28:18 czas Polski »
Fakt, warto jednak sprawdzić jak to wyjdzie z drugiej strony.
I dla autorki, takie pasowanie to lepiej zrobić na sucho i jak dotniemy wszystko dopiero zrobić klej.  ;)

Offline Maciek61

« Odpowiedź #25 dnia: 04 Października 2017, 19:06:28 czas Polski »

potraktować środkiem gruntującym zgodnie z zaleceniami jego producenta. No i kleić jakimś dobrym klejem a najlepiej jednego producenta grunt i klej.

Z tym gruntem uważ . Np na bazie akrylu (najbardziej popularny )  nie nadaje się do kleju poliuretanowego , klej po prostu odejdzie.
Popytaj u producenta kleju .Ja robiłem żywica Sika (podkład -bo dałem grunt  >:( akrylowy aby nie pyliło  >:( ) klej Sika  .Koszty  :( przez nadgorliwość założenie gruntu

Deski muszą mieć miejsce na prace , więc z tymi kaflami może być problem . (są specjalne maskownice styków ) . Deski nie powinny być wyciągane i leżeć tylko aklimatyzacja w pomieszczeniu w opakowaniu i kładzenie , kładziemy np z 3 paczek naraz aby uniknąć ewentualnych różnic odcieni  (tak  sie wymieszają . Deski "kładź" jak idą ręcznie bez mocnego dobijania , bo jak dobijesz w jednym miejscu i spasujesz to w drugim ucieknie i tylko większa szpara. Jeżeli są olejowane to koniecznie trzeba drugu raz po montazy olejować lub olejowoskować (spytaj producenta , może info ma na stronie )   
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2017, 19:21:36 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline justynaj

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Października 2017, 12:04:42 czas Polski »
Sporo przydatnych uwag i rad, dziękuje wszystkim za zaangażowanie!

tomekz Dobry pomysł z tym korkiem, sprawdzałam zdjęcia w necie i nawet nie rzuca się tak w oczy. A czy ten korek można malować albo czymś pokryć, w tym sęsie zeby jak najlepiej dobrać kolor.

kwita Odniśnie wylewki to ma ona w najgrubszym miejscu 2,5 cm, a na wiekszości podłogi ok 1,5 cm. Czyli przyjmując ze wylewka schnie 1mm/na dzień to chyba nie jest najgorzej... wczoraj polozylam folie (troche wiekszą niz 1x1) - dziś nic na niej nie było, ale sprawdze jeszcze po pracy.

Morświn Dziękuje za pomocne rady, duzo z nich wykorzystam. Jesli chodzi o mase to jest Ultraplan Eco 20, a grunt i klej kupiłam UZIN. Dzięki za uznanie dla płytek :) ich poziom to 16mm natomiast deska ma 15 mm.

Strózyn Wyrzynarke na pewno bym chciała jeszcze wykorzystywac. A zwykła wyrzynarka tzn taka którą się trzyMa od góry z rączkę? a ona nie szarpie troszkę bardziej? bo martwie się ze jej moge nie utrzymac...

Maciek 61 Deski leżały poskładane w mieszkaniu prawie 2 msc wiec może sie juz zaklimatzowały ;) rozłożone leżały 2 dni wiec mam nadzieje ze nic im się nie stało:/

Być może deski powinny być położone przed kaflami...ale teraz to i tak juz za pozno :/

Jeden z fachowców ktory miał się odjąć położenia desek stwierdził ze niemozliwe bedzie zabezpieczenie tego łączenia przed wodą i deski będą mi puchły nawet od przecierania mopem dlatego jest to nie do zrobienia. Jakieś może dodatkowe zabezpieczenie poza korkiem? sylikon?

dziękuję wszystkim za pomoc ;D
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2017, 12:06:49 czas Polski wysłana przez justynaj »

Offline Morświn

« Odpowiedź #27 dnia: 05 Października 2017, 12:22:18 czas Polski »
Korek nawet trzeba barwic ;p
Czym jest wykonczona deska? Tym tez trzeba zabrzpiecyc korek, korek dobrze wklej zeby sie nie zapadl
Docinki przy plytkach najlepiej robic na pile stolowej a nie wyzynarka zeby linia ciecia byla prosta i ladna.

Klej nie podniesie ci deski o milimetr

Deska nie spuchnie jak sie bedzie o nia odpowiednio dbac
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2017, 12:24:06 czas Polski wysłana przez Morświn »

Offline justynaj

« Odpowiedź #28 dnia: 05 Października 2017, 12:54:49 czas Polski »
A o ile podniesie klej? wiecej czy mniej?
A jesli bym wcieła wyrzynarką a pozniej juz na położonej podłodze wyrównała frezarką?

Aha...a deska jest jeszcze surowa, bedę ja dopiero bejcować na ciemny kolor i lakierować w macie.

Offline Morświn

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Października 2017, 13:07:52 czas Polski »
Nie wiem po co tak sie meczyc. Frezarka to narozniki dlutem? Nie zabieral bym sie w ten sposob do tego. Ale to juz od ciebie zalezy.
Zaklada sie ze klej nic nie podnosi.
Nakladany grzebieniem w normalnej ilosci

Bejcowanie i lakierowanie jes dosc trudne nie tak latwo to ogarnac, a co dopiero szlif

Do lakieru (i oleju) trzeba miec maszyne ktora to zmatowisz/naniesiesz
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2017, 13:10:14 czas Polski wysłana przez Morświn »