27 Kwietnia 2026, 18:46:25 czas Polski

Autor Wątek: Klejenie podłogi do wylewki  (Przeczytany 14606 razy)

Offline justynaj

Klejenie podłogi do wylewki
« dnia: 04 Października 2017, 08:53:27 czas Polski »
Witam, może mi ktoś podpowie jakiego kleju uzyć do przyklejenia podłogi drewnianej do wylwki samopoziomującej? Deska jest trójwarstwowa (na wierzchu dąb, od spodu sosna). Wylewka niestety nie jest dedykowana pod podłogę drewnianą :/ Czy powinnam zeszlifować wierzchnią warstwę wylwki przed klejeniem? Na chwilę oecną wygląda to tak jak w załączniku.
dziękuję za ewentualna pomoc :)

Offline tommies

Odp: Klejenie podłogi do wylewki
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Października 2017, 09:14:55 czas Polski »
Ze strony producenta:
"Na warstwie Ultraplan Eco można przyklejać wszelkiego rodzaju okładziny, takie jak: płytki ceramiczne, kamień naturalny, posadzki drewniane, PVC, linoleum, wykładziny tekstylne itp."

Najważniejsze, aby była równa spoista i nie pyliła. Można zewnętrzną warstwę potraktować papierem aby usunąć grudki i luźne frakcje, bardzo dobrze odpylić odkurzaczem i potraktować środkiem gruntującym zgodnie z zaleceniami jego producenta. No i kleić jakimś dobrym klejem a najlepiej jednego producenta grunt i klej.  Doświadczenie mam amatorskie z własnych wykonań, ale na tyle duże aby z daleka trzymać się od produktów firmy Dragon, a życzliwym okiem patrzeć na firmy Bona a przede wszystkim Uzin

Offline justynaj

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2017, 09:42:24 czas Polski »
Bardzo dziękuję za rzeczową informację! :)

Offline justynaj

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Października 2017, 10:00:53 czas Polski »
...na opakowaniu doczytałam ze ja mam wylane ultraplan eco 20. Weszłam też na strone producenta a tam: 
 Masa Ultraplan Eco 20
przeznaczona jest do stosowania pod pokrycia
podłogowe w formie rolek i płytek, takie jak: wykładziny
elastyczne z PVC, winylowe płytki półelastyczne VCT
i płytki winylowe LVT, kauczuk, linoleum naturalne,
korek, poliolefin, wykładziny dywanowe z włókien
sztucznych i naturalnych, okładziny ceramiczne, kamień
naturalny oraz panele podłogowe (montaż „pływający”

Myślicie ze uda mi się do tego przykleić deski? czy powinnam pokryć to czymś jeszcze?
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2017, 10:16:09 czas Polski wysłana przez justynaj »

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Października 2017, 10:24:59 czas Polski »
Przykleić się uda na pewno, tylko mnie ciekawi czy nie będzie się rozłazić. Wszystkie pokrycia wymienione przez producenta wylewki są elastyczne. Pewnikiem i klej musi mieć możliwość pracowania.

Wysłane z korniszona

Offline tommies

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Października 2017, 11:30:17 czas Polski »
Z kart technicznych wynika, że Eco 20 ma słabsze właściwości na ściskanie (30 vs 20 N/mm2)  i zginanie (7 vs 5 N/mm2),  ale jednocześnie Eco 20 jest przeznaczony do grubszych warstw wylewki.
Daj Boże takich parametrów w istniejących wylewkach szczególnie tych z okresu PRL robionych wg zasady - "lej wodę i syp piasek, materiału nie żałuj" ;) , no bo cement poszedł na lewo do innego klienta.

Reasumując - jeśli wylewka została zrobiona zgodnie z wytycznymi to spokojnie bym do tego kleił i kompletnie się nie przejmował.

Fajnie, ze na rynku jest taka różnorodność materiałów, ale prawda jest taka, że ta różnorodność produktów to w dużej mierze marketing a różnice w produktach często są bardzo nieznaczne.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Października 2017, 11:33:44 czas Polski »
Warto zeszlifować białe mleczko z powierzchni wylewki, które zazwyczaj się wytrąca i obniża potem trwałość połączenia z klejem. To co istotne to wziąć długą łatę/poziomicę i posprawdzić czy wylewka jest płaska. Jak są górki i dołki to podczas klejenia nagle mogą się pojawić duże problemy, a jak klej dwuskładnikowy to i mało czasu na ich rozwiązanie. Górki trzeba zeszlifować a dołki można wypełnić podczas klejenia specjalnymi matami podkładowymi. Jak wylewka delikatna to warto zainwestować w dobry grunt na bazie żywicy. Ja używałem elastycznego kleju Sika (drogi), ale ma długi czas otwarty. Kto będzie kładł podłogę ?

Offline justynaj

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Października 2017, 12:23:15 czas Polski »
dziękuje za porady, uspokoiło mnie to :)

Kto bedzie kładł podłogę...??? Szczerze to az się boję to tu napisać bo pewnie zostanę zlinczowana przez całe forum...ale zamierzam położyć ją sama :/ Deski są montowane na pióro wpust i po położeniu ich na sucho stwierdziłam ze podejmę się tego osobiście. Oczywiście na początku miałam zaklepanego fachowca od podłóg, ale przez przeszło miesięczne opóźnienie w pracach poprzednich fachowców(kafelkarzy, elektryków i innych  budowlańców) niestety mi uciekł. Poszukiwania kolejnego zakonczły się fiaskiem bo kilka razy usłyszałm ze podłoga bedzie wymagała zbyt duzo precyzji i cierpliwości ze względu na jej nietypowe i nieregularne połączenie z kafelkami i dlatego się tego nie podejmą :/ Zgadzam się z tym oczwiście, ale mam dużo czasu i cierpliwości zeby przy tym podłubać.
Moje doswiadczenie pochodzi jedynie z internetu oraz z obserwacji podczas kładzenia podłogi drewnianej w domu rodzinnym. Co prawda były to deski lite na legarach ale zaobserwowałam jak docinać elementy itp.
... tak, wiem ze to ryzykowne

kwita

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Października 2017, 12:29:14 czas Polski »
A podłoga jest dostatecznie sucha? Jaka wilgotność podłoża?
Pytam, bo widziałem deski które po prostu się rozeschły od zbyt wilgotnej wylewki

Offline Strużyn

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2017, 12:37:58 czas Polski »
Chyba bym tak tych dech dłużej nie trzymał na posadzce , żeby się nie wypaczyły. Ja kładłem deski razem z żoną. Też pierwszy raz w życiu i było OK. Problem był jedynie taki, że trzeba się było bardzo szybko uwijać, żeby klej nie wysechł....no i spóźniliśmy się na wesele znajomych, ale podłoga trzyma się do dzisiaj. Widzę, ze lubisz wyzwania .... patrząc po linii łączenia z kafelkami :). Jakim sprzętem do cięcia dysponujesz ? Przy kładzeniu większych powierzchni warto zatrudnić koleżankę lub kolegę. Jedno tnie, drugie przykleja.

Offline tommies

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Października 2017, 12:56:54 czas Polski »
Oj, będzie zabawy ... Jak na pierwszy raz to trochę wyzwanie.
Przy takim docinaniu przydała by się pilarka taśmowa.
Od biedy można spróbować szczęścia z wyrzynarką albo multinarzędziem - ale efekty mogą być niezadowalające.

Przewiduję też głęboką przyjaźń z kątownikiem nastawnym ;)

Offline justynaj

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Października 2017, 13:20:10 czas Polski »
 KWITA: A więc tak, mysle ze wylewka jest juz sucha ponieważ była wylewana jakieś poltorej miesiąca temu, w mieszkaniu jest cały czas grzane i wietrzone, poza tym pierwsze dwa tygodnie było czuc w mieszkaniu ze jest parno, a juz od dłuższego czasu tego nie ma :)

STRUŻYN: dzięki za trafną sugestię, dziś jeszcze pozbieram deski z podłogi

TOMMIES: Mysle ze uda mi sie pożyczyć pilarkę DeWALT DWS777 oraz myslę o zakupie wyrzynarki stołowej np Scheppach SD1600V.

Myslałam o tym zeby robić szablon a poźniej odrysowywać go na deskach i tak wycinać poszczegolne nieregularne elementy łączenia

Co myślicie? zda egzamin?

kerry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Października 2017, 14:31:45 czas Polski »
1,5 miesiąca?  ???
Sprawdź suchość wylewki tak: nakryj posadzkę na noc folią ok. 1x1m. Jeżeli będzie plama po podniesieniu folii, to posadzka jest mokra.
"Jeśli ma być do niej klejona posadzka drewniana, to wilgotność wylewki cementowej nie może przekraczać 2% i schnięcie takiej wylewki należy liczyć w miesiącach, a nie tygodniach; chyba, że wstawimy osuszacze. "
https://forum.budujemydom.pl/topic/12890-jak-d%C5%82ugo-schnie-posadzka/

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Października 2017, 15:15:18 czas Polski »
Ja bym tutaj widział pracę z frezarką, wcześniej przybliżony kształt a później poprawka frezem.
W każdym miejscu będą takie same dylatacje, bez zabawy z kątami które  to znając życie gdzieś uciekną.
Jeszcze w kwestii gruntu, jeśli wylewka jest słaba to grunt sprawy nie załatwi ponieważ i tak odspoi w najsłabszym miejscu czyli pod gruntem.

Offline justynaj

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Października 2017, 15:18:45 czas Polski »
ok, dzięki, sprawdzę, czyli jesli nie bedzie plamy i folia nie bedzie mokra to powinno oznacząć ze wilogotnośc nie przekracza tych 2% ? Bo sposob pomiaru taki troche domowy :)